Immár negyedszer tart sajtótájékoztatót a kormányzat döntéseiről Lázár János és Giró-Szász András. Bár a kormány szerdán nem ülésezett, így is rengeteg aktuális kérdés van napirenden, például a Quaestor-károsultak helyzetének a rendezése, az egészségügy átalakítása, valamint az Országos Roma Önkormányzat körüli visszaélésgyanús esetek.

15:01
Hódmezővásárhely 20 évig szenvedett

Húsz éve szenvedett Hódmezővásárhely egy külföldi szolgáltató miatt, amelyik becsapta az ügyfeleit és manipulálta a számlákat - magyarázta Lázár János egy hozzá közeli példával, miért kellett váltani, és miért fontos az állami egyetemes energiaszolgáltató.

 

14:59
Sose szavazna a Jobbikra Lázár

A választók döntését nem akarja kritizálni, inkább többet és jobban kell dolgozni, hogy az emberek ne a Jobbikra, hanem a kormánypártokra szavazzanak - mondta a Jobbik erősödését érintő kérdésre Lázár János, aki bevallotta: sosem szavazna a Jobbikra.

14:57
Dolgozunk - jól vagy rosszul

Mi dolgozunk, jól vagy rosszul, a választók majd eldöntik - mondta még a tapolcai vereségnél és  trendszeresűgénél maradva Lázár János. 

14:55
Lázár magára szavaz majd 2018-ban

Orbán Viktornak és Lázár Jánosnak is egy-egy szavazata lesz 2018-ban is - magyarázta a miniszter, aki szerint ő 2018-ban magára fog szavazni. Azt nem fejtette ki, hogy érti ezt, netán miniszterelnökjelölt lesz?

14:54
Lesz-e kormányátalakítás?

Lesz-e a Fidesz tapolcai választási veresége miatt kormányátalakítás? - hangzott el a kérdés, amit Lázár János nem is értett.

14:53
Nem a kormányt vegzálják Brüsszelben

Építő jellegű kritikákat fogalmazott meg Brüsszel, amúgy is mindig elmondják, hogy nem a magyar kormányt vegzálják, hanem csak védik az adófizetők pénzét - magyarázta Lázár az uniós projektek pályázati mechanizmusának témájára visszatérve.

14:49
Quaestor-ügyintézési pontokat állíttat fel Lázár

Quaestor-ügyintézési pontokat állítanak fel a kormányablakokban - jelentette be Lázár János. A miniszter hétfőn adott erre utasítást, a kormánymegbízottak már dolgoznak az ügyön, és a jövő héten várhatóan már mind a 23 megyei jogú városban, illetve Budapesten is lehet Quaestor-ügyeket intézni a kormányablakokban.

14:48
Semmit érő kóceráj az ETO Park

A Kehi tett feljelentést 2012-ben, majd 2015-ben is az ETO Park ügyében - mondta Lázár, aki úgy tudja, korábban nem tettek büntetőfeljelentést ebben az ügyben. A Kehi 2012-ben a 2005-ös alapszerződést vizsgálta, nem a 2008-as újabb MFB döntést - emelte ki, emlékeztetve, hogy a fejlesztési bank 2005-ben és 2008-ban két döntéssel összesen 17 milliárd forint hitelt nyújtott az ETO Park beruházásra. ma sajnos "ez a kóceráj semmit sem ér, vagy nagyon keveset" - jegyezte meg az ETO Parkról Lázár. 

14:44
Kórházi adósság: nem is kell kormányülés

Nem kell kormányülés ahhoz, hogy a kórházak adósságának rendezésére szánt 60 milliárd forintot kifizethessék - mondta Lázár arra a kérdésre, mikor dönt végre a kormány a kórházak egyre növekvő adósságállományának átvállalásáról.

 

14:42
Szijjártóékat nem vonják felelősségre

Sikerült visszaszerezni a 3,8 milliárd forintot a külügyi tárca háttérintézménye vonatkozásában a Quaestortól, így itt nem lát szükségesnek felelősségre vonást Lázár János.

14:39
2010 után senki sem felelős semmiért?

A 2010 utáni kormány felelősségét miért nem vizsgálták sem a Quaestor-ügyben, sem az uniós pályázati rendszer kérdésében? - kapta a kérdést Lázár János, aki szerint a jegybankot kell megkérdezni, illetve kitért az autonóm önkormányzatokra, mondván: ott helyben kell vizsgálni a felelősséget.

14:35
Előre megmondta, de nem hallgattak rá

Lázár János már 2010-ben javasolta, hogy változtassanak a pályázati gyakorlaton, de akkor nem hallgattak rá, pedig szerinte "akkor most nem itt tartanánk".

14:34
Csepreghy mögött egy hadsereg áll

Csepreghy Nándor államtitkár mögött egy hadseregnyi szakember áll - magyarázta Lázár, visszatérve a kifogásolt pályázatkezelési gyakorlatra.

14:33
Nem akarnak pereskedni az M4-es beruházói

Nem akarnak pereskedni az állammal az M4-es beruházói a projekt felmondása miatt - legalábbis Lázár János úgy tudja.

14:32
Norvégiával nem nagyon van párbeszéd

Tárgyalunk Norvégiával, semmiféle egyeztetéstől nem zárkózik el a kormány, Lázár maga is találkozott volna a képviselőjükkel, de nemleges választ kapott.

14:30
Nincs 100 milliárd forint, de ötletelnek

Az M4-es biztosan nem folytatható az eredeti tervek szerint, mert nincs erre a költségvetésben 100 milliárd forint, de Szolnok és az M0-s, illetve Szolnok és az M5-ös vonatkozásában megépíthető lehet az összekötő út, ahogy talán Fegyvernek irányába is beköthető lenne az autópálya.

14:28
Az OLAF is vizsgálta az M4-est?

Vannak olyan információk, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF is vizsgálta vagy vizsgálja az M4-es beruházást - mondta Lázár, aki szerint tisztázni kell ezt a kérdést, mert az OLAF-vizsgálat komoly dolog. 

14:27
Megfeddte a Hír Tv-t Lázár

Nincs bojkott a Hír Tv-vel szemben, de a Hír Tv-ben mintha diszkriminálnák a kormánypárti megszólalókat - szúrt oda Simicska Lajos érdekeltségének Lázár.

14:26
Jó hír a szolnokiaknak

A leállított M4-es autópálya beruházásról a miniszter azt mondta, a szolnokiak számára van építési engedélyes terv a város és az M0-s kapcsolatának megteremtésére.

14:24
Minden szinten, szinte minden

Minden kormányülésen minden üggyel foglalkozunk, és arra törekszünk, hogy mindenki megkapja a pénzét - magyarázta Lázár.

23