Tavasz jön - Orbán megy címmel tartottak ma tüntetést Budapesten. A szervezők mintegy 14 ezer emberre számítottak, ennyien ígérték részvételüket. A fővároson kívül pedig még tizenegy vidéki, és hat külföldi helyszínen tüntettek. Az Origo percől percre követte a tüntetést.

17:29
Nácik haza!

Már a tüntetés elején feltűnt egy maroknyi ellentüntető a téren, vezetőjükben Budaházy Györgyöt ismerte fel tudósítónk. Budaházy arról beszél, hogy ki kell lépni az EU-ból, mert az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A tüntetők pont mellettük vonulnak el, és a "Nácik haza" bekiabálással díjazzák az ötletet. Ami mindenképpen jó hír: újra jár a 2-es villamos.  

Fotó: Bielik István - Origo

 

17:17
Veletek, március 15-én ugyanitt

A rendezvénynek hivatalosan vége, legközelebb március 15-én találkozunk, mondja Gulyás Balázs. Az Örömódával zárul a tüntetés.

Fotó: Bielik István - Origo

 

17:09
Transzparens a tömegben
Forrás: Origo

 

17:04
Viktor ne legyél kommunista, hadd válasszon a nép!

 

16:58
Vajda: Merkelnek számon kellene kérnie Orbánt

Vajda Zoltán szervező szerint azt kell megmutatni, hogy van erőnk, de nem Merkel dolga, hogy megszabaduljunk a jelenlegi kórságtól. Orbánék elzavarása után nem káosz lesz, hanem modern köztársaság. nekünk az az Európa kell, ahol nem hangzik el, hogy ez nem telefontéma, nem veszik el bárkinek a magántulajdonát és nem fél senki az államtól. Vajda Zoltán Merkelnek is van felelőssége, hogy mindezt számon kérje Orbánon. 

Fotó: Bielik István - Origo

 

16:52
Megszabadulni ettől a katasztrófától

Hammer Ferenc szociológus szónoki kérdést intéz a tömeghez: Mit kíván a magyar nemzet? Majd válaszol: szabad sajtót. Dícséretet kap az RTL Klub híradója, akit a szónok szerint a kormány reklámadóval büntet. "Még az unokáink is Orbán Viktor unokáinak fognak fizetni a paksi erőműért. Ott vannak a termőföldek, a közbeszerzések, de ezek a bitangok az aprópénzért is lehajolnak."  A legfontosabb most az, hogy megszabaduljunk ettől a katasztrófától. - mondja Hammer Ferenc.  

Fotó: Bielik István - Origo

 

16:40
Heller Ágnes: Normális Magyarországot akarunk!

Heller Ágnes filozófus szerint akik ma tüntetnek egyet akarnak: egy normális Magyarországot. Ennek feltételei: sajtószabadság,különösen a közmédiáé, tanszabadság, az egyetemi autonómia visszaállítása, Követeli a jogbiztonságot, különösen a magántulajdon biztonságáét. Törvény előtti és törvény elé kerülési egyenlőséget. Követelik minden kisebbség megbecsülését is, köztük is roma és bevándorlók megbecsülését. Igazságosabb adópolitikát és a fiatalság megbecsülését követeli. 

Fotó: Bielik István - Origo

 

16:34
Magyarországon mindenki hazudik

Székely Sándor a Magyar Szolidaritási Mozgalom elnöke azzal kezd, hogy bevallja bűneit: négy éve politizál. Vallja, hogy az Orbán rendszert meg kell buktatni, Orbán kihasználta a balliberális kormányok gyengeséségeit. "Alig vannak demokratikus hagyományaink, demokráciánk alig volt és van, mondja, a gazdasági válságok és az orbáni gazdáságpolitika maitt 500 ezer ember ment külföldre. "Mindeni dühös, frusztrált, nem tudni ki mond igazat. Magyarországon ma mindenki hazudik, a kormány és az ellenzék is. Utóbbi azért, mert komoly összefogás helyett egymással vannak elfoglalva. A tüntetők, ti tudjátok megbuktatni ezt a rendszert. Azért jüttönk, hogy megbuktassuk Orbán Viktort! - zárja a szónok. 

Forrás: Istvan Bielik

 

16:21
Öt év megaláztatás

Kész Zoltán a veszprémi időközi választás ellenzéki jelöltje beszél, azt mondja, sok múlik a három hét múlva esedékes választáson, "Van remény, és a Fidesz már a múlté. "Elég volt a sok megaláztatásból, ugyanis az elmúlt öt év a megaláztatásról szólt. Fizettük a stadionjaikat, a Pasa parki ingatlanjaikat, a Gucci táskájukat, a strómanok nevén szereplő földeket, most fizessenek ők" - mondta Kész Zoltán.Veszprém a remény városa, Felcsút pedig a félelem és reszketésé. Február 22-én sárga lapot kap Orbán, de gyorsan előkerülhet a piros lap is - int a szónok. "Orbán takarodj" - válaszol a tömeg. 

 

Fotó: Bielik István - Origo

 

16:14
Gucci dobozba gyűjtenek

Adományt gyűjtenek, amit - Gulyás Balázs szerint stílszerűen - egy Gucci dobozba lehet betenni. 

 

Fotó: Bielik István - Origo

 

16:12
Elkezdődött

Megkezdődött a tüntetés, Gulyás Balázs megköszönte, hogy a hideg, és az életveszélyes 3-as metró ellenére ilyen sokan megjelentek. Egyelőre 1500 - 2000-en lehetnek a téren.  Tapsot kaptak a vidéki és a külföldi tüntetők. 

Fotó: Bielik István - Origo

 

15:56
Bokros Lajos zászlót lenget

 

15:53
Megjöttek az ellentüntetők is

Jöttek ellentütetni is, tudósítónk szerint úgy tíz-tizenöten. A Kossuth tér- Báthory utca sarkán várakoznak, a rendőrség elkülönített őket. 

 

Rendőrök várakoznak a Parlament oldalábanFotó: Bielik István - Origo

 

15:50
Nem villamosra várnak

 

15:32
Gyülekeznek a tüntetők és a rendőrök

Fél órával a tüntetés előtt már több száz rendőr van a tüntetés helyszínén, jelenti helyszíni tudósítónk. Ők egyelőre a metrókijáratnál és a Vidékfejlesztési MInisztérium előtt várakoznak, de gyülekeznek a tüntetők is. Jól felismerhető egy transzaparensekkel felszerelt, veszprémi, Kész Zoltán támogatói csoport, de vannak a Demokratikus Koalíciótól is. A transzparanseken a "Mi tüntetünk, ti buktok, valamint az "Orbán maffia" felirat olvasható. 

Várakozó állásponton a transzparensekForrás: Origo

 

15:07
Az európai Magyarországért

A mai tüntetést a Százezren az internetadó ellen és a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért közösség szervezi. Az esemény Facebook-oldalán azt írják, az Angela Merkel látogatása előtti nap jó alkalom arra, hogy megmutassák, Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal, Magyarország nem kér Orbán maffiaállamából és antidemokratikus kormányzásából.

Lesznek beszédek is: Kész Zoltán, veszprémi független képviselő-jelölt, Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke, Heller Ágnes, filozófus, Hammer Ferenc, médiakutató, az Oktatói Hálózat tagja és Vajda Zoltán a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért facebook-csoporttól szól majda tüntetőkhöz, az esemény szpíkere pedig Gulyás Balázs lesz a Százezren az internetadó ellen Facebook-csoportból. 

11