2014  a rezsiharc éve lesz – mondta Orbán Viktor a napirend előtti felszólalásában hétfőn. A miniszterelnök az értékelőjében elmondta, hogy a kormány legfontosabb feladata az energiaárak csökkentése lesz, ezért jön az első magyar nonprofit közműszolgáltató és a hatósági árszabályozás. Orbán nem fél senkitől, mindenkivel szembeszáll. A kormányfő beszéde és az ellenzéki reakciók percről percre. 

12.59
Hagyomány, hogy az új

Hagyomány, hogy az új ülésszak a miniszterelnök felszólalásával indul. Most is Orbán Viktor napirend előttijével kezdődik, és ennek az ad különös hangsúlyt, hogy a választások előtt valószínűleg ez lesz az utolsó alkalom, hogy az ellenzéki frakcióvezetők szemtől szemben elmondhatják a véleményüket a miniszterelnöknek. Mivel egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy tartanának bármilyen többpárti elnöki vitát, netán miniszterelnök-jelölti vitát a választások előtt, az ellenzékieknek jól meg kell gondolniuk, hogyan használják ki ezt az alkalmat, amikor április 6. előtt utoljára szembesíthetik valamivel a miniszterelnököt.

13.01
Különleges helyszín

Ez a négy nap az utolsó alkalom, amikor ilyen nagy parlament ülésezik az Országgyűlés épületében, hiszen a választások után már csak fele ennyi képviselő lesz. Az előkészületek már el is kezdték, átalakítják az üléstermet, így a képviselőknek az északi részen található felsőházi teremben kell nyomogatniuk a gombokat. Az április 6-án megválasztott képviselők természetesen már az újjávarázsolt teremben ülnek majd össze, kattintson ide, ha már most meg szeretné nézni, milyen lesz.

13.04
Késik a miniszterelnök

A parlament ülése napirend szerint egy órakor kezdődik, de a Duna tévén az élő közvetítés helyett egyelőre csak a Vajdahunyad várát és a városligeti tó vadkacsáit mutogatják. Az ülésteremben még nagy a zsivaj, sok képviselő nincs még a helyén, és egyelőre az elnöki pulpituson is csak a jegyzők ülnek.

13.11
Kövér László már megérkezett

A házelnök már megérkezett az ülésterembe, mindenkivel kezet fogott a pulpituson, mielőtt leült, és már Orbán Viktor is ott ül a helyén a parlamenti patkóban.

13.14
Mindenki leadta a vagyonnyilatkozatát

Kövér László ezzel kezdte az ülést, hozzátéve, hogy ezért mindenki rendesen részt vehet az ülésen. Máris jön Orbán Viktor.

A kormánypárti képviselők nagy tapssal fogadják Orbán Viktort, a miniszterelnök megköszöni, és hozzáteszi, ez még akkor is jó, ha provokáció eredménye volt. Hogy pontosan mi volt a provokáció, azt a tévéközvetítéséből nem derült ki, csak annyit lehetett hallani, hogy valaki hangosbeszélőn át mond valamit, amíg Orbán fel nem ér a pulpitusra.

Orbán Viktor évadnyitó beszéde a ParlamentbenFotó: Mudra László - Origo

 

13.17
Szerződést kötöttünk az oroszokkal

Orbán azzal kezdi, hogy a kormány milyen eredményeket ért el a legutóbbi beszámolója óta: az oroszokkal kötött szerződéssel kezdi. Megemlíti, hogy visszavették a Fővárosi Gázműveket. 

13.19
Úszni fogunk

Orbán bejelentette, hogy a kormány döntött arról is, hogy új kongresszusi központot építenek, a helyét ki is jelölték a Művészetek Palotája mellett. Ezenkívül 32 uszodát is fognak építeni, és kiemelt esemény lesz az úszó-világbajnokság. Vízummentesen lehet Törökországba utazni - folytatja Orbán, aki megemlíti az online kasszákat is, amit hangos pfujolással fogadnak az ellenzéki képviselők.

Forrás: MTI/Kovács Attila

 

13.22
Új munkahelyek

Az oroszok és angolok is új beruházásokat kezdtek Magyarországon, ezzel új munkahelyeket teremtettek, és Azerbajdzsán is segít egy egyházi intézmény felújításában.

13.23
Orbán önnek is köszöni

Orbán szerint a kormány arra vállalkozott, hogy a másokra való támaszkodás helyett a saját lábunkra álljunk. Megköszöni az állampolgároknak, hogy az elmúlt négy évben támogatták az átalakítás programját, ennek is köszönhető szerinte, hogy most kisebb az államadósság, nőtt a foglalkoztatás, csökkentek a rezsik.

13.25
Lélekben is megújult az ország

A munkanélküliség még mindig magas, de gyorsan javul - mondja Orbán. A munka megbecsülése is javult, szerinte itt volt a második legnagyobb minimálbér-emelés Európában, tíz százalékkal nőtt a minimálbér. A gazdasági sikerek, a határozott kormányzás, és az emberek mindennapjainak javítását hozó politika az emberek gondolkodását, életszemléletét is megváltoztatta, lélekben is megújultunk. "Ezt még a materialistáknak sem szabad lebecsülni, mert innen fakad az összefogás" - mondja Orbán.

13.29
Harc és barátság

A megújult Magyarország már nem ijed meg senkitől, kiáll magáért, akkor is, ha nagyobb erőkkel találja szemben magát. Kitart az érdekei mellett, és képes harcolni is értük - mondja Orbán. De nemcsak harc volt, hanem megerősítettük szövetségeinket is, és új barátságokat, együttműködéseket kötöttünk Indiában, és hamarosan újabbak jönnek Kínában és Szaúd-Arábiában. 

13.31
Jó, de nem elég jó

Most már mindenki láthatja, hogy Magyarország jobban teljesít - mondja Orbán. Van jövője az országnak, mert hisz magában, és ahhoz a térséghez tartozik, amelyik a következő években az európai fejlődés motorja lesz. De sok még a teendő - mondja. Tudja például, hogy még sok család él nehéz helyzetben, és még erőfeszítések kellenek a stabil növekedéshez. 

13.33
Óriások tyúkszemére léptünk

A növekedéshez le kell törni az energiaárakat. A cél az, hogy nálunk legyen az energiaellátás Európában. Ez nemcsak a családokat, hanem a befektéseket is segíteni fogja. Ezért a legfontosabb feladat a rezsicsökkentés folytatása és megvédése, ami azért szükséges, mert ezzel "óriások tyúkszemére léptünk", és ez nekik fáj.

13.35
Brüsszeli bankárok a magyar családok ellen

2014 a rezsiharc éve lesz. Az EU kötelezettségszegési eljárással fenyegeti Magyarországot, a brüsszeli bankárok újabb támadásra készülnek a magyar családok ellen - mondja Orbán. Orbán szerint a kormánynak választania kellett, hogy ki mellé állnak, "és mi a piros-fehér-zöld sarkot választottuk". A kormány felkészült, és elég erős, hogy megvédje a rezsicsökkentést. "Kérem, sőt, udvariasan elvárom mindenkitől, hogy ebben támogassa Magyarországot" - mondja Orbán.

13.38
Jön az állami energia

Különleges sürgősséggel beterjesztette a kormány az újabb rezsicsökkentést a parlament elé, amiről akár már holnap is szavazhatnak a képviselők. Ezen kívül meg kell teremteni az országban a nonprofit energiaszolgáltatást, így ehhez is törvényt kell hozni, a kormánynak pedig létre kell hoznia az első magyar nonprofit szolgáltató. Orbán szerint ez jár az embereknek, az elmúlt négy évben megdolgoztak érte.

13.40
Meg az árszabályozás

Radikálisan olcsóbb árakat csak árszabályozással lehet elérni, mondja Orbán, ezért erről fognak javaslatot tenni Európában, "aztán vagy elfogadják, vagy nem". "Magyarországnak újra van jövője, ne engedjük, hogy ezt bárki elvegye a magyaroktól" - zárta beszédét Orbán Viktor. 

13.42
Az emberek között ezt a témát ne hozza fel

Orbán beszéde több mint húsz percig tartott, a parlamenti pártok vezetői most reagálhatnak rá, elsőként az MSZP-s Harangozó Tamás kért szót, aki azzal kezdte, hogy nehéz lehetett Orbánnak ezt a beszédet rezzenéstelen arccal elmondani. Harangozó arra figyelmeztette Orbánt, hogy az online pénztárgépek témáját ne hozza elő az emberek között, mert nem biztos, hogy fel van készülve arra, hogy hogyan reagálnak rá. Harangozó szerint Orbánnak arról is beszélnie kellett volna, hogy az ő kormánya vezette be a legtöbb adót. Szerinte a kormánytól távol áll a hozzáértés, Hoffmann Rózsa szétverte az oktatást, és minden más területen is rosszul teljesítettek.

13.45
Ezért fogják leváltani őket

Harangozó szerint a kormány a mérhetetlen korrupció, a nyomorgó emberek, a leszakadástól rettegő középosztály miatt fog megbukni április 6-án. Erővel el lehet venni mindent az emberektől, de az önbecsülésüket nem - mondja Harangozó, aki szerint ők mindenkinek otthont, biztonságot fognak adni. 

Orbán a válaszokat hallgatjaFotó: Mudra László - Origo

 

13.47
Új szolgaság

Schiffer András LMP-s képviselő szerint a kormány a paksi szerződéssel új szolgaságba taszította az országot, ráadásul ez a szerződés a duplájára fogja felnyomni az áramárakat. Schiffer szerint a kormány szétszakította a magyar társadalmat, a gazdagoknak adtak, a szegényektől elvettek. "Hogy tudnak elszámolni a lelkiismeretükkel?" Ha összeadjuk Bokros, Bajnai és Gyurcsány megszorító csomagjait, az sem éri el azt, amit az Orbán-kormány csinált - mondja Schiffer. Hol az egymillió új munkahely, amit ígértek? - kérdezi. 

12