Egyszerre kampányolt Orbán és Bajnai

2013.05.07., 17:43

Orbán Viktor és Bajnai Gordon párhuzamosan tartott fórumot kedd este. A jelenlegi kormányfő a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének beszélgetésén vett részt a Győri Nemzeti Színházban, ahol arról beszélt, hogy erősebbek vagyunk, mint három éve, illetve a politika özvegyének magát. Ezzel egy időben Bajnai Gordon, az Együtt 2014-PM szövetség vezetője egy zuglói hotel negyedik emeletén sorolta, mi kellene a korszakváltáshoz, és elárulta, hogy tetszene neki akár egy női miniszterelnök is.

20.25 |

Orbán is befejezte

Orbán is befejezte, és távozott a Győri Nemzeti Színházból. Bajnai zuglói fórumán már teljesen üres a terem. Ezzel párhuzamos közvetítésünk véget ért.

20.23 |

Vikikém, mondd el az igazat!

Már az utolsó kérdést kapja Orbán is. Azt kérdezik tőle, hogy miért nem mutatkozik többet a családjával és a feleségével. Orbán erre azt mondja, hogy öt gyereke van, ezért "a feleségének otthon van dolga". A kormányfő ezek után arról beszél, hogy ő amúgy "a politika özvegyének tekinti magát", vagy legalábbis "a foci özvegyének". Orbán szerint ugyanakkor a nagyon fontos eseményekre a felesége, Lévai Anikó mindig elkíséri, sőt sokszor tanácsot is kér tőle a miniszterelnök. Legutóbb a felesége például azt tanácsolta, hogy "Vikikém, mondd el az igazat", mire Orbán az elmondása szerint erre azt felelte, "ebből nagy baj lenne".

20.16 |

Orbán még mindig bírja

Miért frusztrálják az embereket rossz döntésekkel? - kérdezik Orbántól. Mert nem vagyunk tökéletesek - válaszolja. Szerinte nem lehet kiiktatni a hibákat, meg a magyar amúgy is fordított lelkületű nép, mindig a dolgok fonákját nézik.

20.06 |

Sorban állnak a cigányok a munkáért

Amíg a magyar nemzeti össztermék nem éri el a német nemzeti össztermék 90 százalékát, addig verjük ki a fejünkből az eurót - mondta Orbán azok után, hogy lehetnénk még beljebb is az EU-ban, de szerencsére nem vagyunk. A közmunkáról is kérdezik, azt mondja, "nem tudok annyi közmunkát szervezni, ahányan dolgozni akarnak". Belerokkannánk még több munkaprogramba, ezért nem lesz több. Pedig a cigányok sorba állnak a munkáért, pedig mindenki azt hiszi, hogy ők nem akarnak dolgozni.

20.09 |

Bajnaiék befejezték

Nincs több kérdés - jelentették be Bajnai Gordonék fórumán, a résztvevők szívesen beszélgettek volna még a volt miniszterelnökkel, neki azonban gyorsan távoznia kellett.

20.08 |

Vannak még kommancsok az államigazgatásban

Vannak itt olyan kérdések, amit most nem érintenék, mert érkezett a baromfiágazatról is - mondja Orbán, aki azt mondja, nem becsüli le ezeket a kérdéseket, majd levélben válaszol rájuk. Töredékesen idéz egy másik levélből is, ami azt nehezményezi, hogy még mindig vannak kommancsok az államigazgatásban. "Kommunisták, úgy értem" - magyarázza Orbán, aki szerint valóban vannak még gondok, nem zárult le még minden folyamat. Az orvosok elvándorlásáról is kérdezik, erre azt mondja, nem tudja megígérni, hogy három éven belül annyi fizetést tud adni itthon, mint amit külföldön keresnek.

20.05 |

Bajnai közelről - kép

További képekért kattintson!Fotó: Mudra László [origo]

 

20.04 |

Orbán közelről - kép

További képekért kattintson!Fotó: Pályi Zsófia [origo]

 

20.02 |

Jó ez a kormány, de ez kevés lesz

Orbán arról beszél, hogy a kormány elfogadhatóan működik - "volt már ennél rosszabb kormányunk is". Ez azonban szerinte nem lesz elég a következő választásokhoz - mondja. A munkát le kell fordítani az emberek nyelvére, és mindenkinek el kell mondani. Ehhez három dolog kell: bátorság, önbizalom és szembesítés. Hogy ezt alátámassza, Orbán Deutsch Tamást idézi: Önamgunk dicsérete olyan fontos, hogy nem bízhatjuk másokra. A közönség nevet, Orbán pedig azzal zárja, hogy keresztények nélkül nincs Európa, és nem is lesz.

20.00 |

Csak a család

Ezért csökken a születésszám is nálunk - mondja Orbán, bár még csak pár perce mondta, hogy már megint nő a születésszám. Hirtelen kanyarral rátér a munkaközpontú társadalomra, ami fenn tudja tartani magát. Orbán szerinte unalmas számokat sorol az Európai Unió életéből: a népesség 8 százaléka él itt, a világ termelésének 25 százalékát adják ezek az országok, de a jóléti kiadások 50 százalékát itt költik el. A közönség az utolsó számot nagy morajlással fogadja, úgyhogy biztos megnyugodnak, amikor Orbán azt mondja: ezt nem lehet így folytatni. Hogy milyen lesz a világ, azt nem tudja megmondani: "Akármilyen is lesz a világ a válság után, az csak a családra épülhet" - mondja a közönségnek, akiket "kedves keresztény barátaim"-nak szólít.

19.57 |

Bajnai közönsége - kép

További képekért kattintson!Fotó: Mudra László [origo]

 

19.56 |

Orbán közönsége - kép

További képekért kattintson!
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

 

19.55 |

Lassan jutunk el a korszakváltásig

Bajnai egy kérdésből kiindulva arról beszél, hogy ha az ellenzék nyer jövőre, akkor eltörli a korrupciót, és garantálja majd a médiaszabadságot. Ezek a korszakváltás garanciái - lyukad ki végre hosszú percek után a legkedveltebb szlogenéhez.

19.50 |

Jöjjenek a gyerekek!

Ebben az évben már lesz gazdasági növekedés, és még a választás előtt elállhat az a helyzet a választások előtt, hogy a régióban mi teljesítünk a legjobban. "Azt tudjuk majd mondani jó lelkiismerettel a választóknak, hogy megérte, és el tudunk indulni abba az irányba, ami mindannyiunknak a jövőt jelenti". Orbán most elismétli az évértékelőjében már elmondott jóhírt: tavaly több gyerek született. Orbán szerint a kormány azt akarja elérni, hogy nem mondjanak le a második és a harmadik gyerekről. Ezért az év végén, ha a gazdasági helyzet úgy engedi, demográfiai programot is fognak indítani - ígérte, de részleteket nem árult el.

19.48 |

Orbán nem fog magyarázkodni

Szálka vagyunk a külföld szemében. Pedig mi csak egy négyezer éve hagyományt védünk, ez pedig az, hogy a házasságban egy férfi és nő van - mondja Orbán, aki szerint nem nekünk kell magyarázkodni az alkotmány miatt, hanem inkább a minket bírálóknak kellene. A miniszterelnök szerint Európában már kialakult egy nagyon erős, szekuláris lobbi, aki a maguk családellenes elveik igájába akarnak hajtani mindenkit - mondja Orbán, majd zavaros gondolatmenetbe kezd a családokról, hullámokról, meg fuldokló Európáról.

19.46 |

Bajnainak tetszene egy női miniszterelnök

Egy férfi amiatt sajnálkozik, hogy Bajnait üti-vágja a Fidesz, ezért szerinte egy női miniszterelnök kellene, akit nem tudna bántani a Fidesz. De ebben a kormányban is miniszterelnök-helyettesi posztot kellene vállalnia Bajnainak. A közönség hangosan zúgolódással fogadja ezt a forgatókönyvet. Bajnai azt mondja erre, örülne, ha Magyarországnak egyszer lenne női miniszterelnöke, de a jelöltség azon múlik, hogy lesz-e olyan jelölt, aki összefogja a teljes ellenzéket.

19.45 |

A színházigazgató is meghallgatja Orbánt - kép

Forgách Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója Oránék rendezvényén. További képekér kattintson!
Fotó: Pályi Zsófia [origo]


19.43 |

Erősebbek vagyunk, mint három éve

Magyarország jobban teljesít - mondja az aktuális szlogent Orbán. Jól majd akkor fog, ha mindenki el tudja tartani magát, de már erősebb, mint három éve volt. Mi vagyunk az egyetlen ország, aki nem befele megy a segélyprogramokba, hanem kijött belőlük. Jól alakul a külker mérlegünk, az exportunk szárnyal, az államdósság csökken, a költségvetési hiányban tavaly rekordot értünk el. Ennek ellenére az uniós jósda még mindig tanakodik, hogy megszüntesse-e ellenünk a kötelezettségszegési eljárást, vagy ne - mondja Orbán, a közönség nevet.

19.41 |

Nagyobb az önbecsülésünk, mint három éve

Nem mindegy, hogy az ember hogyan vágja ki magát a bajból: önerőből vagy sem. Az önbecsülés első feltétele, hogy magunk segítsünk magunkon. Ez nemcsak az embernek, a nemzeteknek is fontos, a magyaroknak különösen. Mi nem kilincseltünk másoknál, hanem összefogtunk, és azt mondtuk, hogy mindenkinek részt kell vállalnia  - mondja Orbán.Az önbecsülésre épülő politika oda vezet, hogy erős középosztály lesz. Az a cél, hogy egyre többen kapaszkodhassanak fel erre az életszínvonalra.

Előző
Következő