A stadionok készülnek, ünnepelt a Google - így telt május 1. percről percre

Események

Vágólapra másolva!
A stadionokat május 1-jén is tervezik, Skóciában is muszáj pincérkedni, a prezisek sem lazsálnak. A Google a főoldalán ünnepelte a munkásokat. A baloldal beszédekkel, Hende Csaba honvédelmi miniszter szimulátorral adózott a munka ünnepének. Németh Lászlóné Hévízen járt a város napja alkalmából, a németek a megszorítások és a nácik ellen tüntettek. Görögországban és Zágrábban is kimentek az utcára. Így telt május 1. - percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés
10:45
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

A medvetalp odaégett, a villamos túlcsúszott

Miért nehéz ősszel lefékezni egy villamost pontosan a megállóban? Mi a legcikibb álértelmiségi meló, ahol dúl a munkaverseny a kikapós asszony és a progrockos zenész között? Munkatársaink meghatározó élményeivel adózunk a munka ünnepe előtt!

10:53
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Nyit a kalandpark

Látványetetés és az újonnan megnyíló kalandpark várja a látogatókat szerdán a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban. A munka ünnepén vehetik először birtokba a látogatók az állatkert kalandparkját, amelyet a kibővült szavannakifutón alakítottak ki. A parkot 150 centiméteresnél alacsonyabb gyerekek használhatják, akik szívesen kúsznak, másznak, egyensúlyoznak egy harminc akadályból álló, fákra erősített pályán.

10:56
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Eső, zivatar

Óvatosan majálisozzanak a Borsod, Heves, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs megyében élők: az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyanis ezekre a területekre elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok miatt. Közleményük szerint az érintett megyékben kis valószínűséggel ugyan, de kialakulhat olyan heves zivatar, amelyet károkozó szél vagy nagyméretű jég kísér.

11:02
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárások a majális miatt

Légi és közúti bemutató programok miatt délelőtt tíz órától várhatóan este hat óráig lezárják az Alagutat, a Clark Ádám teret, a Fő utcát (a Jégverem utca és a Clark Ádám tér) között, a Lánchidat, a Széchenyi István teret és a József Attila utcát. Tilos lesz megállni az MTA parkolójában, a Széchenyi felső rakparton, az Arany János utcában, a Pesti alsó rakparton, a Lánchíd utcában (a parkolóban is), és az Erzsébet téren a táblákkal jelzett szakaszon szerda este hat óráig.

A Városligetben sem lesz jobb a helyzet: lezárták a Kós Károly sétányt este tíz óráig majális miatt.

11:58
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Ritkábban járnak a buszok

A budapesti tömegközlekedés járatai az ünnepnapra érvényes menetrend szerint közlekednek ma. Zárva vannak a bevásárlóközpontok is, ezért az ezekhez tartó járatok egyáltalán nem vagy rövidített útvonalon járnak.

12:01
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Gaskó már elmondta a magáét

A Liga Szakszervezetek szerint újra kell tárgyalni a tavaly júliusban hatályba lépett új Munka törvénykönyvét (Mt.), mert abban mintegy 250 olyan rendelkezés van, amely hátrányos a munkavállalók számára. Ezt Gaskó István, a konföderáció elnöke jelentette be szerdán Budapesten, a munka ünnepe alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: tárgyalóasztalhoz hívják a kormányt és a munkaadókat, akikkel legkésőbb szeptemberben el akarják kezdeni az egyeztetéseket az Mtk.-ről, hogy a módosítások legkésőbb 2014. január elsejétől hatályba léphessenek. A Liga követeli a sztrájktörvény módosítását is, annak érdekében, hogy az - ellentétben a mostani helyzettel - ne tegye lehetetlenné a sztrájkjog gyakorlását - mondta.

12:10
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

A szóvivő sosem pihen

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője sem lustálkodással tölti a napot: délelőtt fél 12-kor sajtótájékoztatót tart, aminek témája: Munka és foglalkoztatás - honnan hová jutottunk.

13:13
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Utáljuk a munkahelyünket

A Nielsen piackutató felmérése szerint a magyarok 93 százaléka rossznak tartja a munkahelyét. Olvassa el az erről szóló cikket!

13:33
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

A Google is ünnepel

A Google is megünnepli május 1-jét. A keresőoldal a munkások tiszteletére átalakította oldalát.

Forrás: Google

13:48
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Senki nem dolgozik?

Eddig egyetlen e-mailt sem kaptunk arról, hogy bárki is dolgozna az országban. Vagy tényleg leállt az élet a május 1-jei napsütésben, vagy minden dolgozó ember szégyenlős.

13:54
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Benjamin mikrofonnal a fején dolgozik

Elég volt leírni, hogy senki nem dolgozik, hogy kiderüljön hol zajlik ma is munka. "Én dolgozom ma egy telefonos ügyfélszolgálatnál, mivel külföldről jönnek a hívások, és ott nincsen ünnepnap" - írta Benjamin nevű olvasónk.

14:07
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa a politikusokat sürgeti

A munkahelyteremtés elősegítésére és szolidaritásra a hátrányos helyzetűekkel szólította fel szerdai audienciáján a politikusokat Ferenc pápa az MTI beszámolója szerint.

A katolikus egyházfő a szokásos szerdai általános kihallgatáson - amely ezúttal egybeesett a munka ünnepével - a munka világának helyzetére összpontosította beszédét, különleges hangsúlyt helyezve a munkaerőpiac bővítésére. Állást foglalt a "túlzottan gazdaságközpontú" szemlélet ellen, amely ellentétben áll a társadalmi igazságosság elveivel.

"Azzal a felhívással fordulok a politikusokhoz, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a munkaerőpiac fellendítéséért" - mondta a pápa a Szent Péter téren összegyűlt többezres tömeg előtt.

14:24
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Majdnem május 1.

Tízéves az A38 nevű szórakozóhely. A budapesti Petőfi híd budai hídfőjénél lévő állóhajón koncertterem és étterem is van, 2003. április 30-án nyitott ki először.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

14:27
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Gyurcsány: egy-két párt paktuma nem elég

A kormány leváltásához nem egy-két párt paktumára, hanem széles demokratikus összefogásra van szükség - jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti, a Városligetben tartott május elsejei ünnepségén Gyurcsány Ferenc.

Forrás: MTI/Kovács Attila

A DK elnöke, aki a kormányt botrányosnak, az ellenzéket pedig teszetoszának nevezte, hangsúlyozta: nem elég megállapodni az egyéni képviselőjelöltekről, közös demokratikus ellenzéki lista kell. A politikus világossá tette, hogy nem aspirál a kormányfői posztra. Kijelentette: függetlenül attól, hogy ki kit szeret, annak kell a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltjévé válnia, akinek a pártját a legtöbben támogatják. (MTI)

14:29
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Szakszervezeti óriás jön létre

A munkavállalók érdekvédelmének fejlesztését szolgáló egységes szakszervezeti konföderáció létrehozását jelentette be az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szerdán Budapesten.

A három tömörülés elnöke a közös május elsejei nagygyűlésen olvasta fel az egyesülési nyilatkozatot. Székely Tamás, az ASZSZ elnöke kiemelte: az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején kialakult szakszervezeti struktúra megújulás nélkül már nem alkalmas a hatékony dolgozói érdekképviseletre.

Varga László, a SZEF elnöke elmondta, hogy az egyesüléssel létrehozzák az egységes szakszervezeti konföderációt a hazai munkavállalók, a versenyszférában, a közüzemekben dolgozók, a közszolgálatban állók jövője érdekében. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke kiemelte: olyan szövetséget szeretnének, amely eredményesen harcol a végzett munka elismeréséért, a nagyobb biztonságért, a méltó életkörülményekért. (MTI)

14:37
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Mesterházy tolvajozott

Tolvajnak nevezte az Orbán-kormányt Mesterházy Attila MSZP-elnök pártja városligeti majálisán. A politikus azt mondta: Orbán Viktor nem a közérdeket szolgálja, hanem a fideszes klientúra mohóságát elégíti ki. "Minden döntésük mögött a pénz, a haszonszerzés, a meggazdagodás vágya áll" - jelentette ki, utalva a földbérleti és a trafikpályázatokra. Felszólította a kormányfőt, kényszerítse Balogh József fideszes képviselőt arra, hogy "tűnjön el a közéletből", miután kiderült, hogy "több éven át verte a feleségét".

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Bejelentette, megküldi a Demokratikus Koalíciónak, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak, a Szövetségben Együtt Magyarországért pártnak és a Fodor Gábor vezette Liberálisoknak azt a megállapodást, amelyet a szocialista választmány Bajnai Gordonnal, az Együtt-PM szövetség vezetőjével kötött. Ebben egyebek mellett arról állapodtak meg, hogy a parlamenti választáson az egyéni körzetekben egy közös jelöltet állítanak a Fidesszel szemben.

14:40
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

1975-ben így ünnepeltek - kép

Forrás: Fortepan
Forrás: Fortepan

14:42
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Épülnek a stadionok is

Lászlótól ezt kaptuk: Én a gombamód szaporodó magyar stadionok egyikének födémterveit készítem éppen!

14:49
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Ugrálóvár az LMP-seknél

Az LMP május elsején elküldte zöldmunkahely-teremtési, valamint az új munka törvénykönyvére vonatkozó koncepcióját a szakszervezeti konföderációknak - jelentett be Szél Bernadett, az LMP társelnöke a párt budapesti majálisán tartott sajtótájékoztatón. A párt tárgyalásokat kezdeményez annak érdekében, hogy a választásokra már egy társadalmi egyeztetésen túljutott, valóban a magyar emberek érdekeit tükröző programot tudjanak felmutatni - tette hozzá.

Szél szerint az LMP zöld majálisára látogatók egy olyan párttal találkozhatnak, amely nem eladó, a kétharmaddal szemben is Magyarország és a magyar családok érdekeit képviseli. Az LMP városligeti majálisán a gyerekeket ugrálóvárral, arcfestéssel és különböző ügyességi játékokkal várják, a felnőttek számára pedig különböző társadalmi kérdésekről tartanak beszélgetéseket.

14:52
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Vonulnak a szakszervezetisek - kép

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

15:02
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Az Emmi is köszönt

A kormányzat különösen nagy figyelmet fordít a rehabilitációs foglalkoztatás előmozdítására, és célja ezt mind magasabb szintre emelni - írta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyi államtitkársága szerdai közleménye, amiben május elseje alkalmából köszöntik a megváltozott munkaképességű dolgozókat.

15:18
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

"Üres lufikat eregetnek"

A Fidesz szerint Magyarország a foglalkoztatottságban is jobban teljesít az uniós tagállamok többségéhez képest, mert három éve folyamatosan emelkedik a foglalkoztatottak száma, háromszor emelték a minimálbért, csökkentették a családok és a munkáltatók adóterheit, és a rezsicsökkentéssel a megélhetés is könnyebbé válik - ezt Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője mondta a munka ünnepe alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.

Selmeczi szerint a baloldal, Gyurcsány, Bajnai és Mesterházy, akik együtt tették tönkre az országot, majálisaikon "üres lufikat eregetnek", de be kell látni, együtt szúrták hátba a munkavállalókat a szélsőséges gazdaságpolitikájukkal. A kormánypárti politikus értékelve a második Orbán-kormány elmúlt hároméves tevékenységét azt mondta: a bírálatokkal szemben az az igazság, hogy jobboldalon szemben a baloldali kormányok nyolcéves cselekedetével, eddig is komoly és eredmények születtek, amelyek az unió tagállamaihoz viszonyítva is kimagaslóak.

15:39
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Bajnai sem maradt ki

A gyarapodást, a biztonságot és a nyugalmat hosszú távon visszahozó, szakszerű kormányzást ígért Bajnai Gordon volt miniszterelnök a Magyar Szolidaritás Mozgalom városligeti majálisán.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetője a munka világáról szóló fórumon hangsúlyozta, kormányra kerülve úgy változtatnák meg "Európa legigazságtalanabb adórendszerét", hogy az átlagbér fölött kereső munkavállalókig bezáróan mindenki jövedelme emelkedhessen, és kizárólag a legtehetősebb nyolc százaléknak kelljen többet fizetnie. Terveik szerint a minimálbér nettó értéke 8-10 ezer forinttal emelkedhetne - mondta.

A volt kormányfő kiemelte: az igazságtalan rezsicsökkentés helyett valódi, 30 százalékos fűtéskiadás-megtakarítást eredményező energiakorszerűsítésbe kezdenének, és minden társasház szigetelését felújítanák.

15:45
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Pécsen nem bírtak magukkal

A Thürmer Gyula vezette Munkáspárt szimpatizánsai vörös zászlók és pártlogók alatt a Városligeti majálisra vonulva a szocializmust éltették, és a kapitalizmust bírálták. A Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal pedig Pécsen vonult fel a kormányzat szerintük megszorításokon alapuló politikáját bírálva.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke arról beszélt, május 1-je a munkásszolidaritás ünnepe, amit megpróbálnak tőlük elvenni, meghamisítani, és úgy beállítani, mintha semmi másról nem lenne szó, mint sörivásról és virslievésről. Közölte, ahhoz hogy ma meg tudjanak élni a munkások, nem 8, hanem 12-16 órát kell dolgozniuk, és ma rosszabbul élnek, mint a szocializmus idején, amikor szavai szerint nem voltak hajléktalanok. Azt mondta, lehet szidni a szocializmust, de az a rendszer munkát, megélhetést adott az embereknek, szemben a mostanival.

Thürmer Gyula újságírói kérdésekre az MSZP és az Együtt 2014 összefogásáról azt mondta, a kapitalisták fogtak össze egymással. Úgy fogalmazott, baloldalinak lenni nem egyszerűen jelszó, a baloldaliság azt jelenti, hogy elveszünk a gazdagoktól, és odaadjuk a szegényeknek; az MSZP és "az összes többi társulás" ezzel szemben nem ezt akarja, ezért ma egy baloldali párt van, a Munkáspárt.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal szervezésében Pécsen, a Széchenyi tértől a Domus parkoló melletti parkig több mint hatvanan vonultak fel vörös és Munkát, kenyeret! feliratú zászlókkal.

A felvonulást egy kisebb csoport zavarta meg azzal, hogy elvették egy demonstráló zászlaját. Amikor a férfi utánuk akart menni, hogy azt visszavegye, lökdösték és szidalmazták. A pécsi rendőrkapitányság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a az esettel összefüggésben öt embert a helyszínen elfogott és garázdaság gyanújával előállított.

16:07
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Az oroszok is vonulnak - kép

Forrás: MTI/EPA/Szergej Csirikov

16:20
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Putyin kitüntetett

Sebészt és bányagépészt is kitüntetett szerdán Szentpéterváron Vlagyimir Putyin az Oroszországban nemrég újra rendszeresített Munka Hőse arany érdemrenddel. Az orosz államfő öt személynek adományozta az elismerést. A választás Jurij Konnovra, egy 40 éves tapasztalattal rendelkező gépészre, Konsztantyin Csumanov cseljabinszki esztergályosra és Vlagyimir Melnyikre, egy kemerovói bánya gépészére esett. Ugyancsak megkapta a kitüntetést Alekszandr Konovalov idegsebész, a Budrenko Intézet igazgatója és Valerij Gergijev karmester, a nemrég felújított szentpétervári Mariinszkij színház vezetője is.

A Munka Hőse érdemrend az Oroszország Hőse elismerés mellett a második legmagasabb állami kitüntetés lett az Oroszországi Föderációban. Putyin rendelete értelmében az elismerést elnyerő személyeknek, így a "munka hőseinek" még életükben bronz mellszobrot állítanak szülővárosukban.

16:26
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Csillagvizsgálói idill

A piszkéstetői csillagászati obszervatóriumban ma is ugyanúgy munkával telik az élet, mint más napokon. "Az állandó éjszakai műszak miatt itt megfordul az élet, én például most értem vissza szokásos reggeli sétámból - ami itt kora délutánra csúszik. Az észlelőnapló tanúsága szerint már közel 30 napja van derült, vagyis folyamatos munka délutántól éjszaka végéig, szinte napkeltéig. Derült van ma is, lesz mérés, így kell beosztani a napunkat. Itt az ország (majdnem) tetején eléggé kiszakadunk a nagyváros ritmusából, teljesen más törvények érvényesek. Például egy kicsit minden nap ünnepnap. A mai ünnep kellékei madárdal, napos hegyoldalak, végtelen csönd. Ma vagy holnap ér csúcsára a csonthéjasok virágzása, van négy virágoktól roskadó meggyfám az ablak alatt, és ötszáz másik a végtelen hegyoldalban, teljes pompában" - olvasható Gyula nekünk küldött levelében.

16:43
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Vona és a könyve

A Jobbikot és a nemzeti radikális oldalt nem a mások gyűlölete, hanem Magyarország, a magyar nemzet és az egymás iránt érzett szeretet tartja össze - mondta Vona Gábor szerdán, a Jobbik központi majálisán tartott előadásán. Az ellenzéki párt elnöke a több száz fős hallgatósága előtt a Fekete bárány, fehér holló című új könyvét mutatta be, és ennek apropóján beszélt a Jobbik és saját maga céljairól, gondolatairól.

Azt mondta: a Jobbikot nagyon egyszerűen meg lehet szüntetni: azokat a problémákat, amelyek a Jobbikot életre hívták, "mint egy társadalmi immunreakció", meg kell szüntetni, és akkor a Jobbik meg fog szűnni. Ilyen problémának nevezte, hogy adjanak munkát és megélhetést a magyar embereknek, teremtsenek biztonságot, és adják vissza a nemzet büszkeségét. "Ha ezeket megteszik, akkor a Jobbik el fog tűnni, de ha nem, akkor el kell viselni azt is, hogy meg fog erősödni" - tette hozzá.

17:04
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Kalapok és esernyők - kép

Forrás: MTI/Mohai Balázs

17:08
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Ma már új buszokon suhanhatunk

Mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a BKV egy percre sem pihen, mint hogy ma forgalomba álltak az új Mercedes Citaro típusú autóbuszok. A járműveket kedden reggel adták át ünnepélyesen a Hősök terén. Olvassa el, mi köze van a nokiás dobozoknak az új buszokhoz!

17:20
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Itthon buli, a görögöknél káosz

Amíg mi itthon ünnepelünk, Görögországban általános sztrájkot hirdetettek a kormány megszorító intézkedései miatt - írja a BBC csatorna online oldala. A 24 órásra tervezett akció a várakozások szerint jelentős zavarokat okoz majd a közszolgálatásokban: például a tömegközlekedésben és az egészségügyben. A sztrájk hivatalosan éjfélkor kezdődött, a vonatok és a kompok már el sem indultak, a többi tömegközlekedési jármű menet közben leállt, a kórházak pedig jóval kevesebb személyzettel dolgoznak.

17:30
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Tömegnyomor a Rómain

A római patron akkora a tömeg, mint karácsony előtt egy akciózó plázában - jelentette a helyszínről munkatársunk. Pedig itt nincs is akció, mégis sokan képesek fél órát sorban állni a 500 forintos sajtos-tejfölös lángosért. "A Népsziget ehhez képest maga a paradicsom, a piknikezők tüzei már kialudtak, a vízművek telkén kukorékoló kakasoknak köszönhetően szinte tökéletes a falusi idill" - mondta kollégánk.

17:50
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Este 11-ig takarítás

"Noha jelenleg Skóciában dolgozom, érzületben akkor is a jól megszokott május elsejei semmittevésre vágyom, ám ehelyett ma ismét felszolgáltam és takarítottam és a napnak még egyáltalán nincs vége. Este 11-ig munkával ünneplem a munka ünnepét" - írta nekünk Dániel.

17:54
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Népszigeti romantika - kép

Fotó: Ballai Vince [origo]

18:11
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Szabadság, egyenlőség, vér!

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

18:16
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Várni kell május 1-jén is

A munka ünnepén egyre gyorsabban kezdtek el dolgozni a határőrök, ugyanis 120 percre csökkent a  várakozás a Röszke Autópálya-határátkelőhely belépő oldalán. A továbbra is fennálló torlódás miatt, aki teheti, kerüljön a 19 óráig nyitva tartó Tiszasziget felé vagy vegye igénybe a Tompai Határátkelőhelyet - tanácsolja a Csongrád megyei rendőrség.
18:24
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

A prezisek sem lazsálnak

Márk, a Prezi fejlesztője sem pihen május 1-jén, ugyanis a szakdolgozatát készíti éppen. A dolgozatot a hétközbeni munkájából írja, ugyanis a nagy mű témája a prezentáció-készítő alkalmazás desktop update-re.

18:31
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Hende szimulátort mutogat Kecskeméten

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

18:41
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Sípokkal tüntettek Zágrábban

A takarékosságot célzó kormányzati politika ellen szervezett tömegdemonstrációval emlékeztek meg horvát szakszervezetek a munka ünnepéről szerdán Zágrábban.

A "Váltsatok irányt!" jelszó alatt tartott demonstrációt öt szakszervezeti tömörülés szervezte a szociáldemokrata Zoran Milanovic vezette balközép koalíciós kormány takarékoskodó gazdaságpolitikáját ellenezve. A tiltakozók a többi között munkahelyteremtést, jóléti államot, a bankok és a pénzügyi szektor megadóztatását, a béreket nem fizető cégek szankcionálását követelték.

Becslések szerint a zágrábi Jellasics téren mintegy 15-20 ezren demonstráltak, sokan közülük különbuszokkal érkeztek vidékről a fővárosba. A tiltakozók délelőtt a Francia Köztársaság terén gyülekeztek, majd onnan sípokkal, kereplőkkel, csörgőkkel felszerelkezve vonultak a főváros központi terére, ahol szakszervezeti vezetők mondtak beszédeket. (MTI)

19:05
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Augusztus 20. kicsiben - kép

A Flying Bulls oldtimer repülői repülnek az Országház előtt a Nagy Futam elnevezésű légi- és aszfaltshow-n Budapesten. A bemutatón Besenyei Péter műrepülő is részt vett, és átrepült a Lánchíd alatt.

 Forrás: MTI/Marjai János

19:25
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Béremelés a Lufthansánál

A Lufthansa megállapodott szerdán a béremelésről a munkavállalók többségét képviselő szakszervezettel, így nem folytatódik a legnagyobb német légitársaságnál kezdett sztrájksorozat.

A Lufthansa vezetősége és a 33 ezer dolgozót képviselő ver.di szakszervezeti szövetség megállapodása szerint a dolgozók beosztástól függően 3 és 5,2 százalék közötti mértékű béremelést kapnak. A megállapodás 26 hónapra szól.

A ver.di márciusban elindított sztrájksorozata miatt a Lufthansa súlyos károkat szenvedett el. Az április 22-én tartott egész napos sztrájk miatt például a tervezett 1800 járat közül alig 40 közlekedett, ami körülbelül 20 millió eurós kiesést okozott. A megállapodással a sztrájkveszély elhárult. A pilóták bérét ugyanakkor még nem rendezték.

19:38
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Fiú fiú hátán hagyományőrzésből

A Nyírség Táncegyüttes tagjai a májusfaállításhoz kapcsolódó játékokat adnak elő a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Sóstói Múzeumfaluban tartott hagyományőrző majálison

Forrás: MTI/Balázs Attila

19:56
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Így ünnepeltek az orosz nacionalisták - kép

Forrás: MTI/AP/Alekszandr Zemljanicsenko

20:14
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Az M1 24 kamerát mozgósított

Repülőgépektől és versenyautóktól volt hangos Budapest belvárosa szerdán; a Nagy Futam elnevezésű rendezvényen többek között Bessenyei Péter műrepülő világbajnok és Michelisz Norbert túraautó pilóta szórakoztatta a közönséget.

Az egész napos program már reggel 8 órakor elkezdődött a Széchenyi téren, ahol a Magyar Tudományos Akadémia parkolójában versenyautó-kiállítást rendeztek. Az érdeklődők forma- és túraautókat is megtekinthettek.

A közszolgálati M1 televíziócsatorna 24 kamerával közvetítette a május 1-jei bemutatót, amelyet a Hungaroring Sport Zrt. szervezett.

20:29
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Agyonspórolás és vízágyú

Élesen bírálták a német szakszervezetek a Merkel-kormány uniós politikáját szerdán a május elsejei nagygyűléseken, hangsúlyozva, hogy a megszorítások helyett a jóléti állam stabilizálására kell törekedni az euróövezeti válság kezelésében.

A német szakszervezeti szövetség (DGB) csaknem 450 ünnepi rendezvényén összesen több mint 400 ezren vettek részt. A megmozdulásokon irányváltást követelték a kormánytól az euróövezeti válság kezelésében. Európát "nem szabad agyonspórolni" - emelte ki Michael Sommer, a DGB elnöke a müncheni központi rendezvényen.

A munka ünnepének rendezvényei mellett több német városban szélsőjobboldaliak, valamint az ellenük tüntetők is felvonultak. Országszerte hétezer rendőr igyekezett megakadályozni a szélsőjobb és a legtöbb esetben nagyságrendekkel nagyobb számban megjelenő ellentüntetők összeakaszkodását. A berlini Schöneweide városrészben, a neonáci szubkultúra egyik központjában a rendőrség könnygáz és vízágyú bevetésével tartotta távol az NPD 500 szimpatizánsának felvonulásától a menet feltartóztatására összesereglett körülbelül kétezer ellentüntetőt.

20:46
május 01, 2013
Vágólapra másolva!

Némethné: Hévíznek nemzetközi reptér kell

A Hévízhez közeli repülőtér a térségi turizmusra építve növelni tudta a forgalmát, ez azt jelzi, hogy "Hévíz és környéke képes eltartani egy nemzetközi repülőteret, pontosabban szólva: Hévíz és környékének már egy nemzetközi repülőtérre van szüksége" - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter szerdán Hévízen.

Németh Lászlóné a város napja alkalmából tartott rendezvényen mondott beszédében rámutatott: a repülőtér talpon tudott maradni, sőt növelni tudta a forgalmát, Budapesten kívül az egyetlenként a hasonló, "tematikus" repterek közül.