A stadionokat május 1-jén is tervezik, Skóciában is muszáj pincérkedni, a prezisek sem lazsálnak. A Google a főoldalán ünnepelte a munkásokat. A baloldal beszédekkel, Hende Csaba honvédelmi miniszter szimulátorral adózott a munka ünnepének. Németh Lászlóné Hévízen járt a város napja alkalmából, a németek a megszorítások és a nácik ellen tüntettek. Görögországban és Zágrábban is kimentek az utcára. Így telt május 1. - percről percre.
08.45
A medvetalp odaégett, a villamos túlcsúszott

Miért nehéz ősszel lefékezni egy villamost pontosan a megállóban? Mi a legcikibb álértelmiségi meló, ahol dúl a munkaverseny a kikapós asszony és a progrockos zenész között? Munkatársaink meghatározó élményeivel adózunk a munka ünnepe előtt!

08.53
Nyit a kalandpark

Látványetetés és az újonnan megnyíló kalandpark várja a látogatókat szerdán a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban. A munka ünnepén vehetik először birtokba a látogatók az állatkert kalandparkját, amelyet a kibővült szavannakifutón alakítottak ki. A parkot 150 centiméteresnél alacsonyabb gyerekek használhatják, akik szívesen kúsznak, másznak, egyensúlyoznak egy harminc akadályból álló, fákra erősített pályán.

08.56
Eső, zivatar

Óvatosan majálisozzanak a Borsod, Heves, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs megyében élők: az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyanis ezekre a területekre elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok miatt. Közleményük szerint az érintett megyékben kis valószínűséggel ugyan, de kialakulhat olyan heves zivatar, amelyet károkozó szél vagy nagyméretű jég kísér.

09.02
Lezárások a majális miatt

Légi és közúti bemutató programok miatt délelőtt tíz órától várhatóan este hat óráig lezárják az Alagutat, a Clark Ádám teret, a Fő utcát (a Jégverem utca és a Clark Ádám tér) között, a Lánchidat, a Széchenyi István teret és a József Attila utcát. Tilos lesz megállni az MTA parkolójában, a Széchenyi felső rakparton, az Arany János utcában, a Pesti alsó rakparton, a Lánchíd utcában (a parkolóban is), és az Erzsébet téren a táblákkal jelzett szakaszon szerda este hat óráig.

A Városligetben sem lesz jobb a helyzet: lezárták a Kós Károly sétányt este tíz óráig majális miatt.

09.58
Ritkábban járnak a buszok

A budapesti tömegközlekedés járatai az ünnepnapra érvényes menetrend szerint közlekednek ma. Zárva vannak a bevásárlóközpontok is, ezért az ezekhez tartó járatok egyáltalán nem vagy rövidített útvonalon járnak.

10.01
Gaskó már elmondta a magáét

A Liga Szakszervezetek szerint újra kell tárgyalni a tavaly júliusban hatályba lépett új Munka törvénykönyvét (Mt.), mert abban mintegy 250 olyan rendelkezés van, amely hátrányos a munkavállalók számára. Ezt Gaskó István, a konföderáció elnöke jelentette be szerdán Budapesten, a munka ünnepe alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: tárgyalóasztalhoz hívják a kormányt és a munkaadókat, akikkel legkésőbb szeptemberben el akarják kezdeni az egyeztetéseket az Mtk.-ről, hogy a módosítások legkésőbb 2014. január elsejétől hatályba léphessenek. A Liga követeli a sztrájktörvény módosítását is, annak érdekében, hogy az - ellentétben a mostani helyzettel - ne tegye lehetetlenné a sztrájkjog gyakorlását - mondta.

10.10
A szóvivő sosem pihen

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője sem lustálkodással tölti a napot: délelőtt fél 12-kor sajtótájékoztatót tart, aminek témája: Munka és foglalkoztatás - honnan hová jutottunk.

11.13
Utáljuk a munkahelyünket

A Nielsen piackutató felmérése szerint a magyarok 93 százaléka rossznak tartja a munkahelyét. Olvassa el az erről szóló cikket!

11.33
A Google is ünnepel

A Google is megünnepli május 1-jét. A keresőoldal a munkások tiszteletére átalakította oldalát.

Forrás: Google

11.48
Senki nem dolgozik?

Eddig egyetlen e-mailt sem kaptunk arról, hogy bárki is dolgozna az országban. Vagy tényleg leállt az élet a május 1-jei napsütésben, vagy minden dolgozó ember szégyenlős.

11.54
Benjamin mikrofonnal a fején dolgozik

Elég volt leírni, hogy senki nem dolgozik, hogy kiderüljön hol zajlik ma is munka. "Én dolgozom ma egy telefonos ügyfélszolgálatnál, mivel külföldről jönnek a hívások, és ott nincsen ünnepnap" - írta Benjamin nevű olvasónk.

12.07
Ferenc pápa a politikusokat sürgeti

A munkahelyteremtés elősegítésére és szolidaritásra a hátrányos helyzetűekkel szólította fel szerdai audienciáján a politikusokat Ferenc pápa az MTI beszámolója szerint.

A katolikus egyházfő a szokásos szerdai általános kihallgatáson - amely ezúttal egybeesett a munka ünnepével - a munka világának helyzetére összpontosította beszédét, különleges hangsúlyt helyezve a munkaerőpiac bővítésére. Állást foglalt a "túlzottan gazdaságközpontú" szemlélet ellen, amely ellentétben áll a társadalmi igazságosság elveivel.

"Azzal a felhívással fordulok a politikusokhoz, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a munkaerőpiac fellendítéséért" - mondta a pápa a Szent Péter téren összegyűlt többezres tömeg előtt.

12.24
Majdnem május 1.

Tízéves az A38 nevű szórakozóhely. A budapesti Petőfi híd budai hídfőjénél lévő állóhajón koncertterem és étterem is van, 2003. április 30-án nyitott ki először.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

12.27
Gyurcsány: egy-két párt paktuma nem elég

A kormány leváltásához nem egy-két párt paktumára, hanem széles demokratikus összefogásra van szükség - jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti, a Városligetben tartott május elsejei ünnepségén Gyurcsány Ferenc.

Forrás: MTI/Kovács Attila

A DK elnöke, aki a kormányt botrányosnak, az ellenzéket pedig teszetoszának nevezte, hangsúlyozta: nem elég megállapodni az egyéni képviselőjelöltekről, közös demokratikus ellenzéki lista kell. A politikus világossá tette, hogy nem aspirál a kormányfői posztra. Kijelentette: függetlenül attól, hogy ki kit szeret, annak kell a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltjévé válnia, akinek a pártját a legtöbben támogatják. (MTI)

12.29
Szakszervezeti óriás jön létre

A munkavállalók érdekvédelmének fejlesztését szolgáló egységes szakszervezeti konföderáció létrehozását jelentette be az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szerdán Budapesten.

A három tömörülés elnöke a közös május elsejei nagygyűlésen olvasta fel az egyesülési nyilatkozatot. Székely Tamás, az ASZSZ elnöke kiemelte: az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején kialakult szakszervezeti struktúra megújulás nélkül már nem alkalmas a hatékony dolgozói érdekképviseletre.

Varga László, a SZEF elnöke elmondta, hogy az egyesüléssel létrehozzák az egységes szakszervezeti konföderációt a hazai munkavállalók, a versenyszférában, a közüzemekben dolgozók, a közszolgálatban állók jövője érdekében. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke kiemelte: olyan szövetséget szeretnének, amely eredményesen harcol a végzett munka elismeréséért, a nagyobb biztonságért, a méltó életkörülményekért. (MTI)

12.37
Mesterházy tolvajozott

Tolvajnak nevezte az Orbán-kormányt Mesterházy Attila MSZP-elnök pártja városligeti majálisán. A politikus azt mondta: Orbán Viktor nem a közérdeket szolgálja, hanem a fideszes klientúra mohóságát elégíti ki. "Minden döntésük mögött a pénz, a haszonszerzés, a meggazdagodás vágya áll" - jelentette ki, utalva a földbérleti és a trafikpályázatokra. Felszólította a kormányfőt, kényszerítse Balogh József fideszes képviselőt arra, hogy "tűnjön el a közéletből", miután kiderült, hogy "több éven át verte a feleségét".

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Bejelentette, megküldi a Demokratikus Koalíciónak, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak, a Szövetségben Együtt Magyarországért pártnak és a Fodor Gábor vezette Liberálisoknak azt a megállapodást, amelyet a szocialista választmány Bajnai Gordonnal, az Együtt-PM szövetség vezetőjével kötött. Ebben egyebek mellett arról állapodtak meg, hogy a parlamenti választáson az egyéni körzetekben egy közös jelöltet állítanak a Fidesszel szemben.

12.40
1975-ben így ünnepeltek - kép

Forrás: Fortepan
Forrás: Fortepan

12.42
Épülnek a stadionok is

Lászlótól ezt kaptuk: Én a gombamód szaporodó magyar stadionok egyikének födémterveit készítem éppen!

12.49
Ugrálóvár az LMP-seknél

Az LMP május elsején elküldte zöldmunkahely-teremtési, valamint az új munka törvénykönyvére vonatkozó koncepcióját a szakszervezeti konföderációknak - jelentett be Szél Bernadett, az LMP társelnöke a párt budapesti majálisán tartott sajtótájékoztatón. A párt tárgyalásokat kezdeményez annak érdekében, hogy a választásokra már egy társadalmi egyeztetésen túljutott, valóban a magyar emberek érdekeit tükröző programot tudjanak felmutatni - tette hozzá.

Szél szerint az LMP zöld majálisára látogatók egy olyan párttal találkozhatnak, amely nem eladó, a kétharmaddal szemben is Magyarország és a magyar családok érdekeit képviseli. Az LMP városligeti majálisán a gyerekeket ugrálóvárral, arcfestéssel és különböző ügyességi játékokkal várják, a felnőttek számára pedig különböző társadalmi kérdésekről tartanak beszélgetéseket.

12.52
Vonulnak a szakszervezetisek - kép

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

13