Mire elég Orbán szava? - parlament percről percre

2013.03.04., 13:05

Orbán Viktor volt a főszereplője a parlament hétfői ülésének: a miniszterelnök a cigányozó Dúró Dórát rasszizmusból, a szocialista Tóbiás Józsefet kommunizmusból és demokráciából, Vona Gábort pedig az Európai Unióból oktatta ki. A férfi képviselők a hétköznapokon ugyan nem nagyon tisztelik a nőket, de a nőnapot észben tartották, és már hétfőn minden nőnek virág volt az asztalán. A volt jobbikos Lenhardt Balázs már a kokárdát is kitűzte, és úgy zsidózott egy nagyot. Izgalom, szégyenkezés és büszkeség a parlamentben.

16.34 |

Vége a közvetítésünknek

Nincs lehetőség több kérdést feltenni, vége a közvetítésnek, az ülés később folytatódik.

16.33 |

Nem lehet előzgetni

Lehetetlen megelőzni egy kerékpárost - mondja Korondi Miklós (Jobbik) -, mikor újítják fel a 311-es út Cegléd-Tápiószőlős közti szakaszát? Korondi érdemi választ várt, szerinte Fónagy ezt nem adta meg neki. Az államtitkár azt mondta, indokolt a 311-es főút felújítása, ugyanakkor azzal példálózik, hogy 2007 és 2009 között milyen útfelújítások valósultak meg a 311-es környékén.

16.29 |

Nincs taps az üres teremben

Tukacs István (MSZP) arról kérdezi az emberi erőforrások miniszterét, hogy mennyire sikeres a kórházak államosítása. Doncsev András államtitkár szerint az állam belépésével hatékonyabb lett a rendszer: az országos várólistarendszerrel átláthatóbbak lettek a betegutak. "Minden lépésünket a betegek érdekében tesszük" - nyugtatott meg mindenkit Doncsev, ám válaszát senki sem tapsolta meg az üres ülésteremben.

16.24 |

A Fidesz szerint nem igazságos a távfűtési rendszer

Sebestyén László (Fidesz) szintén nem tartja igazságosnak a távfűtés rendszerét. Fónagy államtitkár megérti a fogyasztói panaszokat, amelyek szerinte a szabályok be nem tartása és kijátszása miatt jelentkeznek. "Nem mindig a meglévő normákkal van a baj" - mondta.
16.18 |

"Nincs a zsebünkben a bölcsek köve"

Balla Gergő (Jobbik) kérdezi a nemzeti fejlesztési minisztert. Tiszaújvárosban az alsó szinteken és a felső lakásokban lakók nem merik bekapcsolni a fűtést, szerinte több lakó télen kiköltözik. Hiába takaríthatnak meg ötven százalékot a társasházak, a lakók mégis többet fizetnek. Mit csinál ezzel a kormány? - kérdezi.

Fónagy János elismeri, hogy valós problémáról van szó. "Társadalmilag nem volt igazságos az előző rendszer" - mondja Fónagy, aki szerint a kormány megváltoztatta a felosztási alapokat, de azt nem árulja el, hogy pontosan, mivel oldották meg a problémát. "Nincs a zsebünkben a bölcsek köve" - mondja Fónagy, aki szerint nem megnyugtató a jelenlegi rendszer.

16.08 |

Bűnözőkkel nem tárgyalunk!

Z. Kárpát nem nyugodott meg, mert szerinte a devizahitelesek négyötödén még mindig nem segített senki. Szerinte csak időhúzás zajlik, és nem kellene alkudozni a bankokkal, mert "bűnözőkkel nem tárgyalunk".

Én nem vagyok ellene a kurucos lendületlen, de ön most mégis az egész bankszektorról beszél, úgyhogy lassan az agarakkal - mondta erre Orbán, aki szerint gondolkodnak azon, hogy hogyan mentsenek meg még több embert.

16.07 |

Nincs még egy ilyen ország

A jobbikos Z. Kárpát Dániel is az egyik kedvenc témájával jött, a devizahitelesek megsegítését kéri számon Orbánon. Ebben a kérdésben túlzás semmittevéssel vádolni a kormányt - mondta erre Orbán, aki szerint nincs még egy olyan ország Európában, aki annyit tett volna a hitelesekért, mint Magyarország. Magyarország megsegítette 1 millió 300 ezer honfitársát attól a veszedelemtől, hogy a devizahitele a fejére omoljon - mondta Orbán, aki szerint ezt el kell ismerni, a kormánytól függetlenül.

16.04 |

Kegyencek és alkotmánybírók

Tóbiás szerint a kormány az Alkotmánybíróság relativizálásával azt üzeni az embereknek, hogy vagy kegyencek lesznek, vagy nem lesz helyük a nemzeti együttműködés rendszerében. Orbán szerint a most parlament előtt lévő alkotmánymódosítás is az Alkotmánybíróság jogkörét bővíti, ezért arra kérte Tóbiást, hogy támogassa.

15.59 |

1989-ben kommunizmus volt

Orbán rögtön helyreteszi Tóbiást, aki 1989-es demokráciáról beszélt: a miniszterelnök szerint 1989-ben nem volt semmiféle demokrácia, az első szabad választásokat 1990-ben tartották. "A mi felfogásunk szerint 1989-ben kommunizmus volt" - mondta Orbán.

15.59 |

Orbán korlátai

Megint Orbán következik, most arra a nem egyszerű kérdésre kell válaszolnia a szocialista Tóbiás Józsefnek, hogy hol a határ, "hol van az ön korlátja".

15.54 |

Dúró Dóra a cigányokról - kép

Fotó: Nagy Attila [origo]

15.51 |

Nagyon szeretik hallani

A kormánypárti képviselők ma a szokásosnál is többen szeretnék hallani, milyen jó munkát végez a kormány, most Németh Szilárd kérdez a rezsicsökkentés nem könnyű feladatáról. Amíg az államtitkárral felváltva dicsérik a kormányt, mutatunk képeket az ülésteremből.

15.46 |

A jó irány

Megint egy kormánypárti azonnali kérdés, most Seszták Miklós KDNP-s képviselő kérdezi, hogy képes lesz-e a kormány tartani a jó irányt, és tartani a 3 százalék alatti államháztartási hiányt. A kormány minden bizonnyal azt fogja válaszolni, hogy igen.

15.42 |

A cigányok sorban állnak a munkáért

Volt még valami a mondandójában, amit az ország nyilvánossága előtt részben cáfolnom kell - mondta Orbán. Biztosan vannak Magyarországon sokan olyanok, cigányok és nem cigányok, akik nem akarnak dolgozni, de a közmunkaprogramban éppen ennek ellenkezőjét látjuk - mondta Orbán, aki szerint több mint hatvanezer cigány közmunkás van, és azt tapasztalják, hogy sokan sorban állnak a munkáért, és csak azért nem tud mindenki dolgozni, aki akar, mert nincs elég munka.

15.40 |

Orbán: Ez merő rasszizmus

Hallgattam itt figyelmesen ezt a kérdést, amit feltett. "Az ember, hallja, amit mond, és látja, hogy törékeny asszonyként itt áll, nehéz elhinni, hogy a Jobbik cigányellenes" - mondta Orbán, és azt mondta, ezért figyelte, mint mond Dúró. "Az a kijelentés, hogy a cigányok, nem egy ember, hanem az összes, csak azért szül gyereket, mert bevételi forrásként tekintenek a gyerekekre, ez merő rasszizmus, és olyan mélyen keresztényietlen, hogy nem is tudok mit kezdeni vele" - mondta Orbán.

15.37 |

Ki a cigányellenes?

Újra Orbánt kérdezik, most Dúró Dóra, aki szerint a bentlakásos iskolák ötlete miatt őket nevezik cigányellenesnek, holott szerintük azok cigányellenesek, akik nem akarják ilyen iskolákba adni a cigány gyerekeket. Miért utasítják el ezt a kitörési lehetőséget? Nem éppen most nevelünk belőlük cigány bűnözőket?

15.31 |

Koncepciós per és tettenérés

Harangozó Tamás a legfőbb ügyészt, Polt Pétert kérdezi az úgynevezett tábornokper ügyében. Harangozó szerint az ügyészség törvénytelenül járt el az ügyben, ezért azt kérdezi Polttól, hogy lesz-e vizsgálat, és lemond-e a posztjáról, ha kiderül, hogy törvénytelenül szereztek bizonyítékokat.

Polt Péter szerint az ügyben majd a másodfokú bíróság fogja kimondani a végső szót, az ügyészség pedig szakszerűen, törvényszerűen járt el, ezért nem szükséges semmiféle felelősségre vonás.

"Én ki sem mondtam, hogy koncepciós per volt, ön máris ezzel kezdte. Ki mint él, úgy ítél" - mondta erre Harangozó, aki szerint a bíróság egyértelműen kimondta, hogy törvénytelenül gyűjtöttek bizonyítékokat.

15.25 |

Orbán pihen

Egy fideszes képviselő a belügyminisztertől kérdez az önkormányzatok adósságátvállalásáról. Pintér Sándor nem érezte szükségét, hogy az alákérdezésre saját maga dicsérje a kormány munkáját, ezt a nehéz feladatot áthárította Tállai András államtitkárra, aki szerint történelmi tettet hajtottak végre. A kérdező Nagy Csaba papírról is csak akadozva olvassa fel, milyen nagyszerű a kormány.

 

15.22 |

Öngyilkosság lenne kimaradni

Orbán szerint azonos lenne az öngyilkossággal, ha Magyarország kívül lenne az egységes európai piacon. Mi a fészkes fenéért iparkodna be, aki még kint van? - kérdezte Orbán, de erre Vona már nem reagálhatott.

Előző
Következő