A hitel a megoldás - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
A parlament hétfői ülésén aggódtak a világban tomboló keresztényüldözésért és éltették a kormány árcsökkentő népjóléti intézkedéseit. Az LMP-s Schiffer András diáklázadásokat vizionált, Hoffmann Rózsa szerint viszont tandíj nincs, csak önköltség, ahhoz meg mindenkinek ott van a diákhitel.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül54 bejegyzés
11:00
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Megszorítás 2013

A parlement a szokásostól eltérő módon pontban délben kezdi meg munkáját. Hétfőn törvénybe foglalják a képviselők az összes megszorító intézkedést, amelyről Orbán Viktor és Matolcsy György beszélt az elmúlt hetekben. A képviselők ugyanis megszavazzák a 2013-as költségvetést. A száraz tények: a jövő évi hiányt 2,7 százalékosra tervezi a kormány, a tartalék 400 milliárd forint lesz, és a kormány számításai szerint 2013-ban közel 1 százalékkal nő a magyar gazdaság. A részletekért kifejezetten ajánljuk ezt a cikkünket, amelyben a költségvetés főbb pontjairól, és a több mint 800 milliárdos megszorító intézkedésről is olvashatnak. A számfetisiszták ráadásul egy kiváló összefoglaló táblázatot is találhatnak a cikkben.
11:10
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Alkotmánymódosítás harmadszor

A költségvetés elfogadása mellett több ügyben is zárószavazást tart a parlament. A képviselők például hétfőn megszavazzák Lázár János és más fideszes képviselők javaslatát a Nemzeti Dohánybolt kialakításának szabályairól, és szavaznak a Magyary Egyszerűsítési Programról szóló javaslatról. Ez utóbbiba csempészte a fideszes Papcsák Ferenc azt a javaslatát, amely kibővítené az államfők özvegyének adható juttatásokat, és ezzel jelenleg kizárólag Mádl Dalmának kedvezne. A képviselők emellet megkezdhetik az alaptörvény harmadik módosításának tárgyalását, ez a földtörvényt betonozná be az alkotmányba. Kedden az új Polgári törvénykönyv módosítóiról is döntenek a képviselők.
12:26
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

A DK korán kelt

Még senki sincs a parlamentben, de a DK-s Molnár Csaba már parlamenti sajtótájékoztatón ostorozza a kormány felsőoktatási keretszámokról szóló döntését és Pokorni Zoltán segítségét kéri. Nyílt levelet írtak neki, hogy akadályozza meg a keretszám-csökkentést.

12:47
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Napirend előtt

Szekeres Imre pesszimista felszólalással kezdi a hetet. Napirend előtti felszólalásának címe: jövőre rosszabb lesz. A KDNP-s Stágel Bence a vallásszabadságért aggódik, míg Schiffer András diáklázadásokat vizionál. Volner János, a Jobbikból a bankok rémuralmáról fog szót ejteni napirend előtt, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pedig valószínűleg a kormány múltheti jóléti intézkedését reklámozza: a tízszázalékos energiaár-csökkentésről fog beszélni.

13:05
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Késnek a képviselők

Úgy látszik betett ez a korai kezdés a képviselőknek. Öt perccel az ülés kezdete után még csak most keresgélik a helyeiket. A házelnök még sehol. Lehet, hogy mindenki Matolcsy György, gazdasági miniszter meghallgatását követi.

13:10
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Szekeres együttműködést szeretne

Szekeres Imre, az MSZP-ből a Fidesz 2006-os kampányszlogenjét, a "Rosszabbul élünk, mint négy éve"-szlogent idézi a kormány gazdasági intézkedéseinek ostorozásához és adatokat sorol a rossz gazdasági helyzetről. Érvelése szerint a kormány egy szűk réteg számára biztosított adókedvezményeket és ezért mindenkvel konflitkusba került. "A költségvetés brutális megszorításokról szól" - mondta. Az MSZP-s képviselő minden gazdasági bajt az elmúlt két év kormányzati intézkedéseivel indokol, szerinte változtatni kell és "gyülölködés helyett együttműködésre van szükség".

13:15
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Szatmáry több optimizmust szeretne

Szatmáry Kristóf, NGM államtitkár egy kicsit több optimizmust szeretne az MSZP-től. Az államtitkár szerint még ilyen gazdasági környezetben is nőttek a reálkeresetek, nőttek a családi adókedvezmények, nőttek a nyugdíjak, csökkent az adóterhe a vállakozásoknak - sorolja a kormányzati sikereket.

13:18
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Jobbikos SMS-párbaj

Közben az egyik jobbikos képviselőnő, Bertha Szilvia óriási SMS-párbajban lehet, mert az államtitkár felszólalása alatt fel sem emelte fejét a telefonjából.
13:19
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

KDNP a toleranica diktatúrájáról beszél

Az ifjú KDNP-s, Stágel Bence a keresztényüldözésekről beszél az Emberi Jogok Világnapja alkalmából. Szerinte nem csak a harmadik világban, de nyugaton is üldözik a keresztényeket, akik kitartanak hitük mellett. Európában például kirúgják az anyakönyvezetőt, aki nem akar meleg párokat összeadni, de szerinte ebbe a sorba illeszkedik a HVG keresztény-listázása is. "A toleranica diktatúrája tönkreteszi a hétköznapokat" - zárta felszólalását a képviselő.

13:24
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

KDNP vs. KDNP

KNDP-s válaszol KDNP-snek. Rétvári Bence államtitkár válaszol keresztényüldözésekről szóló Stágelnek, aki nemzetközi pédákat idéz. Rétvári szerint a keresztények a legüldözöttebbek a világon, ezt mutatja a szlovák euró pénzérmék körüli vita és a HVG-s listázás is. (A HVG a tankerületi vezetők világnézeti hátterét szedte össze múlt héten)

13:27
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

LMP-s kupaktanács

Fotó: Mudra László [origo]

13:30
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Schiffer diáklázadásokat vizionál

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint a kormány gazdaságpolitikája vezetett a tandíj bevezetéséhez. Szerinte ez példátlan Európában, a kormány pedig hazudik a keretszámokról és a Diákhitel 2-ről is. A Diákhitel 2 romba döntené a költségvetést, ha minden rászoruló igénybe venné - mondta a frakcióvezető, aki szerint Obama Magyaroszágon nem csinálhatna karriert, mert a kormány "egy neoliberális utópiát követ", elzár egy egész nemzedéket a felsőoktatástól. "A kormány becsapja a választókat" - utalt Schiffer a 2008-as szociális népszavazásra, majd az LMP-s programpontokat vázolja alternatívaként és négyre mindenkit az ELTE TÁTK-ra hív a diákokhoz.

13:35
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Érjék el a 240 pontot!

Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár szerint Schiffer a felszólalásával lázítja a diákokat. A kormány nem vezet be tandíjat, mert tandíj az, amit mindenkinek be kell fizetni, ráadásul óriási támogatást is adnak az egyetemistáknak a Diákhitel 2 formájában. Elkezdték kidolgozni azt is, hogy hogyan lehet a cégeknek és az állami munkáltatóknak átvállalni a Diákhitel 2 terheit. Hoffmann szerint sokmilliárdnyit fejlesztettek a felsőoktatásban, ezért elutasítja a megszorításra tett LMP-s kijelentést, a hallgatóknak pedig csak 240 pontot kell elérni, hogy bejussanak egy egyetemre.

13:43
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

A Jobbik megint "bankozik"

A jobbikos Volner János a bankokat ostorozza. Szerinte a bankok minden költséget az ügyfelekre hárítanak, aminek megakadályozására a kormány semmit nem tett. A kormány ellenben rögtön szövetséget kötött a Mazsihisz-szel és Bajnai Gordonnal, amikor ők füttyentettek egyet és nem foglalkoztak a valódi problémákkal - mondta a képviselő. 

13:45
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Körmét ápolja az államtitkár

Fotó: Mudra László [origo]

13:49
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

A kormány megregulázta a bankokat

Ismét Szatmáry Kristóf válaszol a kormány részéről, akinek felszólalása közben Vona Gábor érkezett az ülésterembe egy köteg újsággal, köztük egy Népszabadsággal. Az államtitkár sorolja a kormány intézkedéseit a bankok megregulázására.

13:50
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

MSZP sutyorgás

A veterán Baja Ferenc Tóbiás József fülébe súg valamit, aki egyetértően bólogat.

13:53
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Népjóléti percek a Fidesztől

A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal a gáz és az áram árának csökkentéséről beszél. Rogán a szerinte sikeres kormányzati intézkedéseket sorolja: bankadó, munkahely-védelmi akcióterv és most a gáz- és villamosenergia árcsökkentés. A gáz- és áramárak extrém magaságba jutottak, ezért kellett csökkenteni az árakat. A Fidesz támogatja a tíz százalékos csökkentést, amivel még mindig az élmezőnyben lesz az ország -mondta Rogán, és hozzátette, hogy a frakció kezdeményezi azt, hogy a kormány vizsgálja meg a távhő árának csökkentését is. A kormány részéről Fónagy János, NFM államtitkár válaszolt.

13:57
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Hoffmann Rózsa megszomjazott

Fotó: Mudra László [origo]

14:00
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Vége a napirend előtti felszólalásoknak

Véget értek a napirend előtti felszólalások, most a napirend kiegészítésekről döntenek.

14:04
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Elromlott L. Simon László szavazógépe

A problémáról a jegyző értesítette Kövér Lászlót, aki viszont nem szakította meg a napirendi pontok darálását - lehet, hogy közben megjavult.

14:10
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Tukacs István az orrát krémezi

Fotó: Mudra László [origo]

14:13
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Leszavazták a fura nevű egyházat

Az Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatásáról szóló népi kezdeményezését támogatta, míg a Magyarországi Lectorium Rosicrucianum Egyesület egyházként történő elismerését nem vette napirendre az Országgyűlés. Csak öten támogatták a kisegyházat. Elfogadták viszont az agrárgazdaság 2011. évi helyzetéről szóló jelentést és a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjáról szóló határozati javaslatot.

14:17
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Az MSZP tél tábornokról

Varga László a téli felkészülésről kérdezi az EMMI-t. Az MSZP-s képviselő az AB-határozattal érvvel a hajléktalanság kriminalizálása ellen és a fedéllel rendelkező, ámde szegény családok veszélyes helyzetére hívja fel a figyelmet. Szerinte 115 ezer családnál már kikapcsolták a közműveket, ami ellen a kormány semmit nem tett.

14:21
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Csökkenni fog a gáz ára

Halász János, EMMI államtitkár nem érti a képviselőt, akinek kérdését is méltatlannak tartja. Szerinte a kormány meghozta a szükséges téli intézkedéseket: szállók épültek és egy komplex ellátórendszer is működik a hajléktalanok ellátására. Halász elmondta, hogy tiszteletben tartják az AB-határozatot, viszont az intézkedésekkel életeket mentettek meg, ami még fontosabb. A veszélyeztetett szegény családokat az áram és a gázár-csökkentésekkel szeretnék megvédeni - mondta az államtitkár, aki Lendvai Ildikó 2002-es kampányszövegét is parafrazeálta: lesz gázárcsökkentés!

14:25
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Teltház van a parlamentben

Fotó: Mudra László [origo]

14:27
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

A jobbik támogatja az árcsökkentést

A jobbikos Z. Kárpárt Dániel a közmű-szolgáltatókat alázza. Szerinte dícséretes a kormány rezsicsökkentési célja, viszont még mindig Magyarországon a legmagasabbak az árak, a magas áraknak pedig a szolgálatók profitéhes magatartása az oka.

14:32
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

KDNP-s triumvirátus

Fotó: Mudra László [origo]

14:32
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

"Tovább csökkentjük a rezsiköltségeket"

Fónagy János, NFM államtitkár a kormány árcsökkentését védi és egyetért a képviselővel abban, hogy a késedelmesen fizetőket meg kell védeni, ezért vezették be a kilakoltatási moratóriumot. Fónagy elmondta, hogy a kormány vizsgálja közmű-adók áthárítási lehetőségét is. A képviselő nem, az országgyűlés viszont elfogadta az államtitkár válaszát.

14:36
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Az LMP a közmunkát ekézi

Az LMP-s Széll Bernadett a közmunka-programokról beszél. Szerinte a kormány nem veszi figyelembe a szakmai javaslatokat: rossz a heti bérezési rendszer, nem tájékoztatják rendesen a bérekről az embereket.

14:38
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

"A közmunka-program a legnagyobb munkáltató"

Tállai András, BM államtitkár szerint a kormány nem közmunkát, hanem közfoglalkoztatást szervezett, ahol a dolgozó van a középpontban. A kormány célja az volt, hogy ösztönözzék a dolgozókat a munkavégzésre, felkészítsék a munkavégzésre az embereket és valódi értéket teremtsenek a munkájuk során. Tállai elmondta azt is, hogy Magyaroszágon a közfoglalkoztatási-prgram a legnagyobb munkáltató és a kormány minden problémára odafigyel. A képviselő nem, az országgyűlés viszont elfogadta az államtitkár válaszát.

14:44
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Temerini fiúk a diplomáciában

A fideszes Balla Mihály a temerini fiúk történetét idézi fel. Szerinte a magyar kormánynak közben kell járni a büntetések enyhítése ügyében.

14:46
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Németh: Karácsonyi ajándék a magyarságnak

Németh Zsolt, külügyi államtitkár szerint karácsonyi ajándék a magyarságnak két temerini fiú szabadulása. Áder János és Tomiszláv Nikolics sikeres találkozója eredményezte azt, hogy jóra fordult a történet, aminek az államtitkár reményei szerint happy end lesz a vége. A képviselő elfogadta az államtitkár válaszát.

14:55
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Diszkriminatív az éjszakás dolgozók bérezése

Az MSZP-s Tukacs István az egyészségügyi dolgozók pótlékairól kérdezi az EMMI-t. Szerinte diszkriminatív az éjszakai műszakban dolgozó egészségügyisek bérezése, ezért Tukacs azt kérdezi az államtitkártól, hogy tervezik-e a pótlékok rendszerének módosítását.

14:58
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Halász: Ön rosszul tudja a szabályokat

Halász János, EMMI államtitkár a kormány egészségügyi béremelési politikáját védi. Az államtitkár szerint rosszul tudja a képviselő a műszakpótlékokról szóló szabályozást, mert az 2001 óta szinte változatlan, ezért az ugyanúgy megfelelően rendezi a pótlékok kérdését.  A képviselő nem, az országgyűlés viszont elfogadta az államtitkár válaszát.

15:10
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Endrésik a gombászokért

Endrésik Zsolt, a volt jobbikos, független képviselő a gombtermesztés helyzetével kapcsolatban kérdezi a szaktárcát. Szerinte a gombatermesztés sikerágazat lehetne, ha nem lenne rossz a termesztési struktúra az országban és a kormány támogatná a gombászokat.

Fotó: Mudra László [origo]

15:18
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

V. Németh: Több pénz lesz a gombákra

V. Németh Zsolt, vidékfejlesztési államtitkár szerint számos gombász kaphatott támogatást a kertészet korszerűsítése jogcímén. A gombászatok már többmilliárdos támogatást kapnak és fognak kapni - mondta az államtitkár, aki hozzátette, hogy a gombatermesztést prioritásként fogják kezelni. A képviselő nem, az országgyűlés viszont elfogadta az államtitkár válaszát.

15:19
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Ujhelyi nem hall

Akkora a háttérzaj a parlamentben, hogy a levezető elnök, Ujhelyi István nem hallotta Endrésik Zsolt reagálását az interpellációra. Az elnök néhány perccel később rendreutasította a Fidesz-frakciót.

15:25
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor vicces kedvében van

Fotó: Mudra László [origo]

15:34
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Dúró: Elbénázták a gazdaságot

Az azonnali kérdések és válaszok órája az MSZP-s Harangozó Tamás és Polt Péter, lefőbb ügyész szópárbajával kezdődött. Dúró Dóra ezt követően a tandíjról kérdezi az EMMI-t. A Jobbik képviselője szerint az elbénázott gazdaságpolitika miatt kellett bevezetni a tandíjat.

15:42
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Diákhitel és ösztöndíj a megoldás

Hoffmann Rózsa szerint nem a kormány "bénázta el" a gazdaságot, hanem a szocialisták nyolc éve. Az államtitkár a diákhitellel és a különböző ösztöndíjakkal próbál a felsőoktatási keretszám-csökkentés mellett érvelni. "Nincs igény a tandíjra, mert nincs is tandíj, mert önköltség van" - zárta felszólalását az államtitkár, aki hozzátette, hogy az állam segít a részösztöndíjasok képzésének finanszírozásában.

15:47
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy és a kiszámíthatatlanság

Vágó Gábor az LMP képviselője azonnali kérdésében Matolcsy György hiteltelen gazdaságpolitikáját ekézi. Szerinte minden adó nőtt, foltozzák a költségvetést és a fiatalok elvándoroltak. "Az ön neve összeforrt a kiszámíthatatlansággal" - összegezte mondandóját Vágó Gábor.

Fotó: Mudra László [origo]

15:48
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Életveszélyes lenne a gazdaságpolitikai fordulat

Matolcsy szerint lehet, hogy nem mindenkinek tetszik a kormány gazdaságpolitikája, de az biztos, hogy a kormány kiszámítható politikát folytat.  A kormány szokványos és nem szokványos intézkedésekkel igyekszik a válságon úrrá lenni - mondta a miniszter, aki szerint úgy tartották a hiánycélt, hogy nem a családokra pakolták a terheket. A miniszter szerint életveszélyes lenne egy gazdaságpolitikai fordulat, mert az nem segítene a beruházások és foglalkoztatottság növeléséhez.

Fotó: Mudra László [origo]

15:54
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsány és Molnár is nyakkendő nélkül

Fotó: Mudra László [origo]

16:03
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Mi lesz Ajkával?

Az MSZP-s Gőgös Zoltán egy ajkai országjárás tapasztalatairól beszél. Szerinte a Mal Zrt. akkora a bírságot kapott, hogy veszélybe került az egész cég és így a város jövője is. A képviselő egy kicsit Közgépezett, és összehasonlította a cég 300 milliárdját a Mal ötmilliárdjával. Fónagy János, NFM államtitkár válaszában elmondta, hogy a kormánynak minden munkahely fontos, ezért munkabizottságokat állítottak fel a helyzet jogszerű megoldásának érdekében.

16:07
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

A Jobbik a jogvédők ellen

Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője a rendőrség hatvani akciójának néhány hetes történetét idézi fel. Szerinte a rendőrség csak tette a dolgát, a liberális jogvédők pedig szándékosan ferdítették a valóságot, ezért a minisztertől azt kérdezi hogyan történhetett ilyesmi.

16:10
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Pintér: A jogvédőket minősíti a tettük

Pintér Sándor, belügyminiszter örül a jobbikos dícséretnek és szerinte a család "túlzott érzelmi kitörésekkel tarkított támadása" érte a rendőrséget. "Minden esetben kivizsgáljuk a rendőri jogsértésekkel kapcsolatos bejelentéseket" - mondta a miniszter, majd a TASZ-ra utalva hozzátette, hogy nem jó az, ha valaki viszont sportot űz ebből.

16:14
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Pintér nem alázott meg senkit

Az LMP-s Dorosz Dávid a szolgálati nyugdíjak elvételéről kérdezi a belügyminisztert. A képviselő szerint az intézkedés nem volt más, mint adóbehajtás és hecckampány a rendőrök ellen. Pintér Sándor nem érti a kérdést, mert szerinte nem a kormány nem alázott meg senkit, és ő személyesen biztosan nem sértett meg senkit.

16:23
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Mi volt Ferihegyen?

A jobbikos Bertha Szilvia a Ferihegyi-repülőtér pénteki leállásáról kérdezi Fónagy Jánost, mert szertine nem vis maior, hanem a hanyag karbantartás volt a hiba oka. A képviselő vizsgálatot követel. Fónagy válaszában elmondta, hogy a reptér már régóta külföldi tulajdonban van, de a működés Magyarország megítélését is befolyásolja, ezért mindent ki fognak vizsgálni.

16:35
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Véget értek az azonnali kérdések

Véget ért az azonnali kérdések órája. A parlament a kérdésekkel folytatja a munkát.

16:38
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Miket érint a tranzakciós illeték?

Simon Gábor az MSZP frakciójából a hiteltörlesztésről kérdezi az NGM államtitkárát. A képviselő szerint kérdés, hogy a devizahiteleseket érinti-e a körülbelül hatezer forintos tranzakciós díj. Szatmáry Kristóf államtitkár szerint az adós és adós közötti különbségtétel megszüntetése volt a tranzakciós díj kiterjesztésének az oka.

16:42
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Jobbik: Több bért!

A jobbikos Sneider Tamás a kormányzati bérek emelése miatt ostorozza a kormányt. Szerinte a kormány csak a saját alkalmazottainak emeli a bért, míg mások a létminimum alatt tengődnek. A képviselő arról kérdezi a kormányt, mit tesznek a szegény sorban élő emberek jövedelmének emeléséért. Ismét Szatmáry Kristóf válaszol a kormány részéről, aki elmondta, siker az, hogy ekkora válság ellenére növekedett a minimálbér és több pénz jár a közmunkáért.

Fotó: Mudra László [origo]
Szatmáry Kristóf válaszol

16:50
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Szörnyűek a dél-hevesi utak

A fideszes Tóth József a dél-hevesi utak szörnyű állapotáért aggódik. A képviselő szerint annyira rossz az utak állapota, hogy nem lehet majd elérni a járási székhelyeket sem. Fónagy János, NFM államtitkár köszöni a képviselő figyelmeztetését és azt mondja, hogy ezek az utak az óriási teherforgalom miatt mentek tönkre. Az államtitkár a kárt okozó vállalkozón fogja behajtani az útépítés költségét.

16:55
december 10, 2012
Vágólapra másolva!

Véget ért közvetítésünk

A hétfői kérdések végével mi is befejezzük közvetítésünket. A parlament most a költségvetés záróvitájával folytatja a munkáját.