Szombaton délután két órától a Kossuth téren tüntettek a szakszervezetek, a tér majdnem megtelt, a rendőrség becslése szerint tízezren tiltakoztak az új adórendszer és a készülő új Munka törvénykönyve ellen. A demonstráció békés volt, az emberek narancsleves dobozokból építenek piramist. Több ellenzéki politikus, például Schiffer András vagy Gyurcsány Ferenc is feltűnt a tömegben. A rapper Dopeman szerint több híres embert is felkértek, hogy mondjanak beszédet, de egyikük sem jött el, mert félnek.

12.00
A Kossuth téren folytatódik a D-Day

Pénteken a budapesti Vértanúk terén, a Nagy Imre-szobornál folytatták a D-Day névre keresztelt, csütörtökön kezdődött tüntetéssorozatukat a kormány politikája ellen tiltakozó szakszervezetek. A szakszervezetek elsősorban az új adórendszer és a készülő új Munka törvénykönyve ellen tiltakoznak. A kormány már közölte, hogy nem enged a követeléseknek.

A szervezők célja, hogy a rendszerváltás óta a legnagyobb szakszervezeti megmozdulást hozzák össze. "Fontos, hogy minden ember, aki eljön az október 1-jei tüntetésre, hozzon magával még két embert és egy üres narancslés papírdobozt!" - utalnak a szervezők a felhívásukban a Fidesz egyik korábbi jelszavára (Mindenki hozzon magával még egy embert!), illetve a kormánypárt jelképére, a narancsra. A szombati Kossuth téri tüntetés délután négykor ér véget, aztán a résztvevők a Clark Ádám térre vonulnak, ahol ülősztrájkba kezdenek.

A rendőrség először - a közlekedés akadályozására hivatkozva - megtiltotta a Kossuth téri tüntetést, a bíróság azonban engedélyezte. A szakszervezetek felhívása szerint a szombati tüntetés után, vasárnap reggeltől az ország különböző helyszínein félpályás útlezárások kezdődnek. Több mint hetven szervezet, köztük két nagy szakszervezeti szövetség is csatlakozott a szeptember végi-október eleji szakszervezeti tüntetésekhez. Ott lesznek a bőripar dolgozói, a pedagógusok, a tűzoltók, a Duna Tv, az MTI, a metró- és a trolibuszvezetők szervezetei.

13.01
Több száz ember a Kossuth téren

Délután egy óra előtt kevéssel az [origo] tudósítója több száz embert látott a Kossuth téren. Többen szakszervezeti és magyar zászlókat lengetnek, transzparenseket tartanak a magasba. Az egyik arra bátorítja a kormányt, hogy próbáljon meg megélni minimálbérből.

13.15
Gyűjtik a narancsleves dobozokat

A Kossuth téren a színpad mellett kordonnal elkülönítettek egy részt, ahová az érkezők bedobálhatják a narancsleves dobozokat, és ezekből aztán piramist építenek majd. Közben Kónya Péter, az egyik főszervező mindenkit felszólított, hogy ne osztogasson pártszórólapokat, mert ez a tüntetés nem pártrendezvény.

13.30
Fuss Viktor, fuss! - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

13.35
Békés erőről beszélt az egyik szervező

Székely Tamás a tüntetés egyik szervezője az [origo]-nak elmondta, hogy legalább százezer embert várnak a Kossuth térre. Székely szerint több mint száz szakszervezet jelezte, hogy mozgósítani fog, ezért bízik ilyen magas számban. "Erőre csak erővel lehet válaszolni, de a mi erőnk a kormánnyal ellentétben békés, és nem arrogáns" - mondta.

13.40
Transzparenseken üzennek a tüntetők

Kifeszített transzparenseken üzennek a tüntetők a kormánynak. Az egyik arra kéri Orbánt Viktor, hogy ha nem ért hozzá, akkor ne babrálja. "60 évesen, 42  év fizikai munka után, 0 nyugdíj" - áll egy másikon.

13.52
Többezresre duzzadt a tömeg

Folyamatosan érkeznek a tüntetők a Kossuth térre, már az Alkotmány utcában is egyre többen vannak. A vidéki szakszervezetek buszai a Bajcsy-Zsilinszky úton állnak. A helyszínen lévő tudósítónk többezresre becsülte a tömeget, a Kossuth téri színpad előtt rész teljesen megtelt.

13.54
"Mit akar ez a kormány? Polgárháborút?"

Volt tüntető, aki nyolc narancslés dobozt hozott, mert ő "nyolc narancs téglát" akart a Fidesz-kormányzás sírjába hajítani. A transzparenseken többek között a következő feliratok láthatók: "Viktor király, ki vagy rúgva", "Férges a narancs", "Mit akar ez a kormány? Polgárháborút? Leszámolást?"

13.59
Nem kezdődik el kettőkor a tüntetés

Csúszik a program, a színpadról bemondták, hogy a vidéki buszok még nem érkeztek meg hiánytalanul, ezért legalább negyedórával később kezdődik a tiltakozás. Találtak egy pénztácát is, amelyben a hangosbemondó szerint nincs túl sok pénz, de a gazdája átveheti a színpadnál.

14.02
Narancsleves dobozok - fotó

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További fotókért kattintson a képre!

14.13
Vidéki tüntetőkre várva - fotó

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

14.29
Ellenzéki politikusok a tömegben

Ellenzéki politikusok is vannak a tüntetők között, eljött az LMP frakcióvezetője, Schiffer András, valamint Vágó Gábor képviselő is. Az MSZP-ből feltűnt Gyurcsány Ferenc, Varjú László és Szűcs Erika.

14.34
Schiffer szerint az LMP egyetért a tüntetéssel

Schiffer András még a tüntetés előtt az [origo] tudósítójának elmondta, hogy azért ment ki a tüntetésre, mert pártja egyetért azzal. Az LMP frakcióvezetője szerint fontos lenne, hogy a kormány egyeztessen a szakszervezetekkel, és elmondta, hogy ellenzéki pártként az LMP módosító indítványokat nyújt be a költségvetéshez, mert szeretnék elérni, hogy a szakszervezetek véleménye is megjelenjen valamilyen formában.

14.40
Gyurcsány szerint szokványos tüntetés zajlik

Gyurcsány Ferenc szerint szokványos, "a melósok jogaiért szót emelő tüntetés zajlik". Gyurcsány azt mondta, hogy időnként nehéz döntéseket kell hoznia a kormánynak, de a volt miniszterelnök szerint lehetetlen helyzet, hogy ettől függetlenül nem tárgyalnak senkivel. Gyurcsány az [origo] tudósítójának arra a kérdésére, hogy marad-e az MSZP-ben azt válaszolta, "rezeg a léc".

14.44
Elkezdődött a tüntetés

Elkezdődött a program a Kossuth téren. A szervezők felolvasták a D-Day akciósorozat követeléseit. A többi között követelik például a visszamenőleges hatályú törvénykezés beszüntetését, illetve azt, hogy a Munka törvénykönyvét csak egyeztetés után módosítsák.

14.53
Egy mondat a zsarnokságról

Negyedórán keresztül sorolták azoknak a szakszervezeteknek a neveit, amelyek részt vesznek a demonstráción. A színpadon elhangzott Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című verse.

15.03
"Orbán, takarodj!"

A szervezők felolvasták a Nemzetközi, illetve az Európai Szakszervezeti Szövetség levelét, amelyben szolidaritásukról biztosították a magyar munkavállalókat. A Német Szakszervezeti Szövetség is küldött levelet, amelyben azt írja, hogy "a ti oldalatokon állunk". Ezután a közönség hosszasan skandálta, hogy "Orbán, takarodj!" A színpadról erre azt mondta a bemondó, hogy "Ébredj fel, Orbán Viktor!"

15.11
Fújják a tülköket - fotó

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

15.14
Állítólag megfenyegették a tüntetőket

A főszervezők egyike, Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta, sokakat megfenyegettek, ha elmennek tüntetni a Kossuth térre, hétfőn már be se menjenek dolgozni, de szerinte "Magyarország itt van". Ezután megkérdezte a közönségtől, hogy "Féltek?", a tüntetők pedig hangos nemmel válaszoltak. Székely Tamás szerint érdemi és nem kirakategyeztetésre van szükség a kormánnyal. Közben felcsendült a Nyolc óra munka című dal a Beatricétől.

15.23
Amekkora volt a várakozás, akkor a csalódás

Varga László a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke az [origo] tudósítójának azt mondta, hogy tiltakoznak a közszférát "megalázó" jogszabályok, a teljes nyugdíjrendszer átalakítása és az indoklás néküli elbocsátások ellen. Varga úgy fogalmazott, hogy amilyen nagy volt tavaly a várakozás, olyan nagy ma a csalódás a kormányban. A színpadon ezután a P. Mobil: Menj tovább című számát játszották.

12