Hétfőn délután negyed négykor 262 igen szavazattal az országgyűlés elfogadta Magyarország új alaptörvényét, amely átírja az ország nevét, megváltoztatja az Alkotmánybíróság jogköreit, és bevezet egy sor, a hétköznapi életre is kiható új szabályt. Az új alaptörvényt a szavazás előtt Kövér László mutatta be, de az ülés elején napirend előtt beszélt róla Schiffer András, Vona Gábor és Lázár János is. Kövesse az eseményeket percről percre!

10.26
Alkotmányt és nevet cserél az ország

Hétfőn szavaz a parlament a Fidesz és a KDNP képviselői általal beterjesztett új alaptörvényről, ezzel 21 évvel a rendszerváltás után leváltják az 1989-ben teljesen újraszövegezett alkotmányt. Az új alaptörvény Magyar Köztársaságról Magyarországra változtatja az ország nevét, átírja az Alkotmánybíróság jogköreit, és kimondja, hogy a házasság egy férfi és egy nő közössége. Az új szövegről és az alkotmányozás folyamatáról szóló összes cikkünket ezen a linken olvashatják el.

10.35
Kövér László mutatja be a szöveget

Az új alaptörvény tervezetét a napirend szerint délután negyed háromkor kezdi tárgyalni az országgyűlés. A javaslatot a Fidesz és a KDNP képviselői közösen nyújtották be, a végszavazás előtt Kövér László fogja ismeretni, majd a képviselők is hozzászólhatnak. Az alaptörvény elfogadásához az összes képviselő kétharmadának szavazatára szükség lesz.

10.39
Napirend előtt szólnak hozzá a frakcióvezetők

A parlament ülése délelőtt 11 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Schiffer Andárs, az LMP frakcióvezetője Az alkotmányosság felszámolása címmel, Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője pedig Közbizonytalanság címmel jelentkezett felszólalásra. A Húsvéti Alkotmány elfogadása előtt címmel beszélni fog Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője is.

10.43
Az ügyészekre is az öregségi nyugdíjkorhatár vonatkozhat majd

A jövőben a bírákhoz hasonlóan az ügyészek is csak az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig gyakorolhatják hivatásukat a szerint a zárószavazás előtti módosító indítvány szerint, amelyet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be hétfőn az alaptörvény-javaslathoz.

Az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén támogatta a javaslatot, amely rendelkezik arról is, hogy a Kúria elnöke és a legfőbb ügyész mentesül az alól, hogy szolgálati jogviszonya az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor az alaptörvény erejénél fogva megszűnjön. Az alkotmányjavaslathoz összesen húsz, zárószavazás előtti módosító indítvány érkezett.

10.47
Sólyom László: Súlyos visszalépések az alkotmányban

Súlyos visszalépések vannak az új alkotmányban Sólyom László szerint. A volt köztársasági elnök a Heti Válasznak adott interjújában azt mondta, hogy az új alaptörvényben támadható annak egypártisága, az alkotmányozás elvesztette méltóságát, de Magyarország európai demokrácia marad. Sólyom László véleményét bővebben ebben a cikkünkben olvashatja el.

11.01
Kikerül az alaptörvényből a Himnusz kottája

Az utolsó pillanatban is változik az alaptörvény. Az ügyészek nyugdíjkorahatárán kívül a zárószavazás előtti módosító indítványok egy része technikai vagy nyelvhelyességi problémákat rendez, illetve az egyik kiveszi a Himnusz kottáját az alaptörvényből. Van ugyanakkor néhány tartalmi változás is. Visszakerül például a szövegbe a genetikailag módosított szervezetek termesztésének, tenyésztésének tilalma. Ez már korábban is szerepelt egy módosító indítványban, de akkor azt Lázár még visszavonta. A módosító javaslatokról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

11.08
Schiffer: Az alkotmány a többség korlátja

Elkezdődött a parlament ülése, elsőként Schiffer András, az LMP frakcióvezetője beszél az új alaptörvényről napirend előtt. Schiffer szerint az alkotmány fő jellemzője, hogy korlátja a többség uralmának, szerinte ezt a Fidesz-KDNP által benyújtott tervezet nem teljesíti. Az LMP frakcióvezetője bírálja a tervezetet azért, mert szerinte kiüresíti az Alkotmánybíróság intézményét, a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatárának változtatásával világos jelzést küld az igazságszolgáltatásnak is arról, hogy "a kezükben vannak".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

11.16
Nincs jó élet demokrácia nélkül

Schiffer szerint a kormány most a jó életre hivatkozva akarja félretenni a demokratikus szabályokat, pedig szerinte demokrácia nélkül nincs jó élet, és jó élet nélkül nincs demokrácia.

11.17
Rétvári szerint Schiffer nagyon leegyszerűsíti az alaptörvényt

Az alkotmányt nem lehet pluszokkal és mínuszokkal leírni, nem lehet ennyire leegyszerűsíteni - válaszolta a kormány nevében Schiffer felszólalására Rétvári Bence államtitkár. Szerinte az, hogy az LMP nem vett részt az alkotmányozásban, sok esetben "ismerethiányt" okozott, szerinte a hétvégi demonstárciókon is az derült ki, hogy a szónokok nem ismerik rendesen az alkotmány szövegét.

11.20
Összenőtt az MSZP és az LMP, mint két kicsi legó

Rétvári egy népszerű tinislágert idézve azt mondta, hogy a hétvégi tüntetéseken ismét kiderült, hogy az MSZP és az LMP összenőtt, mint két kicsi legó.

 

11.21
Vona szerint nincs közbiztonság Magyarországon

Vona Gábor a Jobbik frakcióvezetője Közbizonytalanság címmel jelentkezett napirend előtti felszólalásra. "Megszűnt a közbiztonság Magyarországon" - mondta Pintér Sándor belügyminiszternek címezve. Szerinte Pintér az elmúlt héten három csapást kapott: először Hajdúhadházon, amikor "aláírásgyűjtés kezdődött a polgárőrök mellett".

11.24
Vona szerint Pintérnek le kell vonnia a konzekvenciákat

Vona szerint a második csapás az volt, hogy felmentették a Hajdúhadházon letartóztatott embereket, a harmadik csapás pedig a rendvédelmisek tüntetése volt. Felszólította a minsztert, hogy ezekből vonja le a konzekvenciákat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

11.26
Pintér: Akkor is rend lesz, ha van akinek ez nem tetszik

Megígértem, hogy rend lesz, és rend is lesz Magyarországon, akkor is, ha van akinek ez nem tetszik - válaszolta Vonának Pintér Sándor. A belügyminiszter szerint nagyon rossz állapotban vették át a rendőrséget, de még idén felvesznek 4500 rendőrt is. Ha rendet akarnak, miért csinálnak rendetlenséget? - kérdezte Pintér Vonától, amivel nagy tetszést aratott kormánypárti képviselők között.

11.28
Pintér: Az állam erőszakmonopóliumát nem lehet megkérdőjelezni

Pintér Sándor szerint az ország erőszak-monopóliumát nem lehet megkérdőjelezni, és megkérte Vonát, hogy saját politikai érdekei mentén ne bomlassza a rendet az országban. "Ezek az emberek félelmet keltenek gyerekekben és felnőttekben is" - mondta, szavait bekiabálások szakították meg.

11.30
A csendőrök katonák Pintér szerint

A csendőrséget követelő jobbikosoktól azt kérdezte a belügyminiszter, hogy megnézték-e, hogy mi volt a csendőrség. Szerinte a csendőrök katonák voltak. Pintér azt mondta, a rendvédelmisek túlórapénzét már elkezdték kifizetni, az ország erőszak-monopóliumát pedig törvényekkel is fenn fogják tartani.

11.32
A rendszerváltók adósságát törleszi a parlament Lázár szerint

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a parmament az új alaptörvény elfogadásával a rendszerváltó pártok adósságát törleszti, mert 1989-ben arra tettek ígéretet, hogy minél előbb leváltják az átmeneti alkotmányt. Lázár arra figyelmeztette Schiffert, hogy az új alaptörvényt az 1989-ben kialkudott játékszabályok alapján fogadják el.

11.35
Lázár szerint az új alaptörvény véd majd a szegénységtől

Lázár szerint az új alaptörvény nagy erénye a régivel szemben, hogy megvéd majd az eladósodástól és a szegénységtől. Lázár szerint az LMP az MSZP politikáját folytatja, azon, hogy az MSZP nem jelent meg, nem lehet csodálkozni, mert ők nem akarják, hogy más alkotmányozzon. Lázár a Jobbiktól azt kérdezte, hogyan fognak délután tiszta lelkiismerettel szavazni a törvényről.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

11.40
Kérdésnyi címmel kérdez egy jobbikos

A napirend előtti felszólalások után a parlament rátért a kérdések és az interpellációk tárgyalására. Elsőként a jobbikos Bertha Szilvia kapott szót, kérdésének címe meglehetősen terjedelmes: "Tekintettel a közrend védelmére rendelkezésre álló, valójában annak fenntartásához rendkívül kicsi rendőri állományra, és a szükséges hatáskör hiányára, tervezi-e a Kormány a rendőrség szemléletmódjában változtatásokat végrehajtani, társadalmi károsság szempontjából különbséget tenni bűn és bűn közt, és ha igen, ehhez megadja-e a rendőri állomány számára szükséges törvényi felhatalmazást és hatásköröket is?" Pontosan ezt is kérdezte.

11.42
Nagyobb odaadást kért a képviselőktől az elnök

A jobbikos felszólás után az ülést vezető Latorcai János arra kérte a képviselőket, hogy nagyobb odaadással hallgassák a felszólalásokat, vagy menjenek ki a teremből.

11.44
Pintér szerint a rendőrök nem a bevételért büntetnek

Pintér szerint a rendőröknek nem a bevételre, hanem a bűnmegelőzésre tekintettel kell büntetniük.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

13