Vágólapra másolva!
Nem sértette meg a Magyar Televízió az esélyegyenlőség szabályait azzal, hogy szombat esti műsorában csak 27 másodpercet kapott a szereplésre - állapította meg az Országos Választási Bizottság.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap úgy döntött, nem volt jogsértő, hogy az LMP polgármester-jelöltje 27 másodpercet kapott a Magyar Televízió szombat esti Híradójában. Az OVB szerint ugyanis egy kiragadott, konkrét műsorszámban nem lehet megkövetelni az esélyegyenlőséget. Az LMP fordult beadvánnyal a testülethez, mert szombaton - a kampánycsend előtti utolsó napon - a Magyar Televízió esti Híradójában a négy főpolgármester-jelölt kampányzárójáról készült összefoglalóban véleményük szerint az LMP jelöltje aránytalanul kevés szereplési lehetőséghez jutott. Ezzel pedig a televízió megsértette a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség választási alapelvét.

Az OVB meghallgatta a híradórészletet, és megállapították, hogy Tarlós István, a Fidesz-KDNP jelöltjének kampányzárójáról készített összefoglaló 131 másodperces volt, Horváth Csaba (MSZP) szereplése 29 másodperc, Staudt Gábor (Jobbik) szereplése 99 másodperc, Jávor Benedek szereplése 27 másodperc volt. A vitában az MSZP-s delegált azt mondta, az aránytalanság megállapítható, az MSZP és az LMP szereplése az egyharmadát sem érte el a Fidesz-KDNP-ének, ez pedig szerinte sérti a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőségét, és így megállapítható a választási alapelv sérelme.

A jobbikos OVB-tag arra hívta fel a figyelmet, hogy az LMP főpolgármester-jelöltje nem is szólalt meg a tudósításban, mindössze narráció volt, a Fidesznél azonban a miniszterelnök is hosszan beszélt. Emellett idézte az OVB és a Legfelsőbb Bíróság hasonló ügyekben hozott határozatait, a két testület gyakorlata töretlen abban, hogy az esélyegyenlőség elvének megsértése nem állapítható meg egy műsorszám vonatkozásában, a kérdés csak a műsorfolyam egészének ismeretében vizsgálható. A testület végül 4:6 arányban nem látta megállapíthatónak a jogsértést.