Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerint jogsértő volt Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének múlt heti megjeneése egy óvodában, közoktatási intézményben ugyanis nem szabad kampányolni. A kérdésben korábban a Fővárosi Választási Bizottság Tarlós ellenében, az Országos Választási Bizottság viszont a javára döntött. Az LB mondta ki a végső szót.
Vágólapra másolva!

Pénteken döntött Tarlós István fideszes főpolgármester-jelölt ügyében a Legfelsőbb Bíróság (LB), és kimondta, hogy a politikus jogot sértett, amikor a múlt héten pénteken egy óvodában kampányolt. Az LB ezzel a Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB) adott igazat, és nem értett egyet az Országos Választási Bizottság (OVB) véleményével. A közoktatási törvény szerint tilos nevelési-oktatási intézményben politikai célú tevékenységet folytatni, amikor az intézmény ellátja a tanulók felügyeletét.

Az ügyben egy magánszemély fordult az FVB-hez a héten, bizonyítékként pedig az Index egyik videóját jelölte meg, amely szerint Tarlós főpolgármester-jelöltként látogatta meg az óvodát, és ott kampánytevékenységet folytatott. Ezt olyankor tette, amikor a gyerekek is az intézményben voltak. A panaszos hivatkozott az Országos Választási Bizottság (OVB) korábbi határozataira, amelyek a tavaszi parlamenti választási kampányban születtek, és amelyek hasonló iskolalátogatások miatt marasztalták el Orbán Viktor Fidesz-elnököt (az egyikről itt olvashat).

Az FVB a panasz alapján arra jutott, hogy Tarlós jogsértően járt el, és kimondta, hogy a Fasori Református Óvodában végzett kampánytevékenységével "megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét". Az ügy ezután az OVB-hez került, amely viszont úgy vélte, Tarlós nem követett el jogsértést. A végső szót az LB mondta ki az ügyben, az FVB-nek adva igazat. A döntés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.