Századvég: Az emberek fele nem voksolna az önkormányzati választáson

Vágólapra másolva!
Nem módosultak érdemben az erőviszonyok a parlamenti pártok támogatottságában augusztushoz képest a Századvég szeptemberi közvélemény-kutatása szerint. A kutatás szerint a megkérdezettek 52 százaléka szavazna az önkormányzati választáson. 
Vágólapra másolva!

A parlamenti pártok társadalmi támogatottsága nem, vagy csak alig módosult az augusztusi felmérésben rögzítettekhez képest - derül ki a Századvég szeptemberi közvélemény-kutatásából. A szeptember 20. és 24. között, ezer ember megkérdezésével végzett reprezentatív kutatás szerint egy héttel az önkormányzati választások előtt a pártok erőviszonya megegyezik azzal, amit 2010 tavaszán, az országgyűlési választások időszakában mutattak az adatfelvételek.

Az összes megkérdezett körében a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatottsága egy százalékponttal nőtt az augusztusi felméréshez képest, a megkérdezettek 47 százaléka szavazna a kormánypártra. Az MSZP augusztusi 12 százalékos támogatottsága 1 százalékponttal csökkent. Hasonló mértékű apadás volt az LMP táborában is, amelyre a lakosság 5 százaléka szavazna, a Jobbik viszont 1 százalékponttal növelve 8 százalékosra növelte támogatottságát. A kérdezettek negyede nem akart vagy nem tudott erre a kérdésre válaszolni.

Az előző hónaphoz képest a biztos szavazó pártválasztóknál is csupán kisebb elmozdulások figyelhetők meg. A Fidesz-KDNP fölénye ebben a kategóriában még magabiztosabbnak tűnik, a pártszövetségre szeptemberben a megkérdezettek 66 százaléka voksolna, ami 2 százalékpontos növekedést jelent. Az MSZP támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 17-ről 16 százalékra csökkent, az LMP szintén 1 százalékos népszerűségvesztést könyvelhet el, viszont a Jobbik növelni tudta 1 százalékkal bázisát. A Jobbikra a megkérdezettek 9 százaléka, míg az LMP-re pedig 6 százaléka szavazna szeptemberben.

Az országos részvételi szándék szeptemberben 1 százalékponttal továbbcsökkent augusztushoz képest, a megkérdezettek 57 százaléka jelezte, hogy részt venne egy most esedékes országgyűlési választáson. Ettől a szavazói hajlandóságtól némileg elmarad az önkormányzati voksolás esetében jelzett biztos részvételi szándék, ami a kutatás szerint szeptember végén, 52 százalékon állt.