Századvég: Csak az MSZP tudta növelni szavazótáborát

Vágólapra másolva!
Csak egy százalékkal, de növelni tudta támogatottságát az MSZP az elmúlt hónapban a Századvég legfrissebb felmérése szerint. Az LMP és a Jobbik veszített szavazótáborából, a Fidesz pedig továbbra is őrzi tetemes előnyét.
Vágólapra másolva!

Nem változott jelentősen a pártok támogatottsága a Századvég augusztusi közvélemény-kutatása szerint. A választópolgárok fele még mindig a Fidesz-KDNP-t támogatja, a kormánypártoknak az elmúlt hónapban sem a összes megkérdezett körében, sem a biztos pártválasztók között nem változott a támogatottsága: az előbbi csoportnak 46, utóbbinak 64 százaléka voksolna a Fidesz-KDNP jelöltjeire a választáson.

Az ellenzéki pártok pillanatnyi népszerűségében kisebb változások mutathatók ki. Amíg az összes megkérdezett körében az MSZP 1 százalékkal növelni tudta szavazói bázisát (13%), addig a Jobbik 1 százalékot veszített támogatottságából (7%), az LMP szavazóinak aránya pedig nem változott (6%). A kérdezettek negyede nem akart vagy nem tudott a kérdésre válaszolni.

Az MSZP támogatottsága a biztos szavazó pártválasztóknál is nőni tudott 16-ról 17 százalékra, a Jobbik és az LMP viszont kénytelen volt 2, illetve 1 százalékos népszerűségvesztést elkönyvelni. A Jobbikra ezen a bázison a megkérdezettek 8 százaléka, míg az LMP-re 7 százaléka szavazna augusztusban. Az országos részvételi szándék csökkent, bár továbbra is magasnak minősíthető: a megkérdezettek 58 százaléka (-3 százalékpont) jelezte, hogy részt venne egy most esedékes országgyűlési választáson.

Az ellenzéki pártok teljesítményét és problémamegoldó képességét általában alacsony színvonalúnak gondolják a választók. A közvélekedés szerint egyértelműen a Fidesz az a párt, amelyik képes megoldani az ország problémáit. A legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP önmagához képest a nyugdíjasok és a nyugdíjak védelmében a leghatékonyabb (11%), azonban még így is négyszeres azok aránya (45%), akik szerint ezen a téren is a Fidesz végzi a legjobb munkát. Más kérdésekben a Fidesz előnye még tetemesebb a szocialistákhoz képest. A munkahelyteremtés, az ország erős vezetése, a fiatalok helyzetének javítása, a gazdaság fejlesztése vagy a bűnözés elleni harc vonatkozásában a legnagyobb kormányzópártot átlagosan hétszer annyian gondolják hatékonyabb problémamegoldónak, mint az MSZP-t.

A választók szerint az ellenzéki pártok közül - egy kérdés kivételével - a szocialisták végzik a legjobban a dolgukat. Az egyetlen kérdés, ahol az MSZP-t a Jobbik megelőzi, a bűnözés elleni harc. Itt a válaszadók 8 százaléka szerint a Jobbik, 6 százalékuk szerint az MSZP, 45 százalékuk szerint a Fidesz végzi a legjobb munkát.