Gundel-Takács Gábor, az orvosok nagykövete

Vágólapra másolva!
„Feleségem igyekszik laikusok számára (nekem) érthetően elmagyarázni, ha lát valami ritkaságot."   Idén először kapcsolódtak nagykövetek a harmadik éve megrendezésre kerülő Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjhoz, ami mostanra az orvosi szakma egyik legismertebb szakmai díjává nőtte ki magát. A népszerű műsorvezető, Gundel-Takács Gábor közvetlenül is érintett a témában, hiszen a felesége orvos.
Vágólapra másolva!
Forrás: www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu

Gundel-Takács Gábor elmondása szerint, azért vállalta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj nagyköveti szerepét, mert hisz a Díj missziójában: a kiemelkedő orvosok és egészségügyi dolgozók elismerésében, szakmájuk és elköteleződésük reflektorfénybe helyezésében. Fontosnak tartja, hogy megismerjük azokat az embereket, akik életet mentenek, és elesettségünkben mellettünk vannak szakértelmükkel és humánus hozzáállásukkal.

- Ami összekovácsol bennünket, ami egységet ad, az az egymásra való odafigyelés, a humánum. Szeretet nélkül nem megy, ez az, amivel egymás kezét fogva élni tudunk ebben a világban. Az a plusz, amit egy orvos a szaktudása mellé tud adni, hogy humánus, hogy odafigyel, hogy együtt érez, ami egy óriási lelki segítség, és pontosan tudjuk, hogy egy betegnek mennyire szüksége van arra, hogy ő maga is higgyen a gyógyulásában. Nem mindegy, hogy valaki negatív vagy pozitív élményekkel, lelki töltettel jön el egy orvostól

A képernyő előtt ülve is érzékelhetjük, hogy mennyire empatikus személyiség a műsorvezető. A humánus szemlélet, az empátia meghatározó eleme az életének. Ahogy egy orvos, úgy saját sikerének forrását is abban látja, hogy át tudja érezni az emberek helyzetét.

- Azért is akartam valamikor színész lenni, mert mindig is empatikus voltam. A munkámat is azért tudom jól csinálni, mert átérzem azoknak az embereknek, akikkel együtt játszom - például egy vetélkedőben - a helyzetét, a bánatát, az örömét, rájuk tudok hangolódni. Ez azért fontos, mert a mi szakmánk arról szól, hogy megmutassuk az embereket, a történetüket. Ha valaki empatikus, akkor ráérez ezekre a történetekre, és újságíróként, televíziósként jobban meg tudja mutatni, jobban érti. Amit értek, azt tudom másoknak elmagyarázni. Az empátia abban is szerepet játszik, hogy miként viszonyulunk a világhoz, nyitottabb, elfogadóbb a mentalitásunk, a hozzáállásunk. Mindenkinek megvan a maga igazsága. Még a rossz embereknek is, mert valami oka van tetteiknek. Ha az ember rá tud hangolódni, át tudja érezni, akkor jobban is tudja kezelni a helyzetet vagy meg tud bocsátani. Az empátia fontos, de nem csak az én szakmámban. Ebből indul ki a szeretet, és a másokkal kapcsolatos elfogadás.

A népszerű műsorvezető és orvos felesége megbeszéli egymással az eseményeket, így a munkahelyen történteket is. Ez része a közös életüknek. Vannak olyan esetek, melyektől nem lehet szabadulni, ezért van szükség a megosztásra, hogy le tudjuk őket tenni, mert nem lehet mindent magukkal cipelni.

- Az otthoni beszélgetésekből természetesen a családi dolgok sem maradhatnak ki, de amikor a munkáról beszélünk, a feleségem igyekszik laikusok számára (nekem) érthetően elmagyarázni, ha lát valami ritkaságot, orvosilag érdekeset, mint ahogy én is elmagyarázok neki a saját szakmámból sok mindent. A televíziózást talán jobban érti egy átlagember, mint a fogorvoslást, ilyen szempontból nekem könnyebb a helyzetem, hiszen az én munkám sokkal jobban látható. Emberekkel foglalkozunk mindketten, inkább az ebből adódódó konfliktusokat tudjuk ki- és átbeszélni, tanácsot adni egymásnak.

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj arra alkalmas, hogy visszajelezzen azoknak az orvosoknak, akik munkájukkal kivívták a betegek és kollégáik szakmai elismerését. Akik megmentették betegük életét, vagy a mindennapi orvosi munkájuk során olyan elhivatottsággal praktizálnak, melyben rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra jelölt szakemberekre már csak március 16-ig van lehetőségük szavazni a pacienseknek. A szavazatokat elektronikus úton, a www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu oldalon lehet leadni. A nagyközönség szavazza meg az év 7 közönség díjasát. Az alapítvány ezen felül 2 különdíjat nyújt át. A díjhoz idén csatlakozott az egészségügyi szakdolgozói különdíj, ahol személyt vagy egy osztályt lehetett jelölni, akik közül 1 kerül díjazásra. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjról, a szavazás menetéről bővebben a www.szentgyorgyialbertdij.hu weboldalon tájékozódhat.

www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu