A sertéshús a tudatos táplálkozás aktív része kellene, hogy legyen!

Vágólapra másolva!
A vöröshús-fogyasztás többek között fontos emberi szükségleteket pótol. A sertéshúsból készült étel a családi és társadalmi ünnepek, a vendégváró asztalok egyik fő fogása, fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyaggazdagsága miatt a táplálkozás szerves része, hiszen fontos ásványi anyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrás. Mint minden egészséges ételnek, a vöröshúsnak, köztük a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban.
Vágólapra másolva!
Forrás: AMC

Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek (egy egység például: 10 dkg sovány sertéshús, 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott). Ezek a húsok ugyanis megfelelő arányban tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Tehát például napi 50 g sertéshús elfogyasztása fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, fehérjeszükségletének 20%-át.

A vöröshúsok a benne található vastartalomnak köszönhetően nyerik el színüket. Minél vörösebb a hús színe, vastartalma annál magasabb, s miután ezt a szervezet nem képes előállítani, beviteléről táplálkozással kell gondoskodni. Különösen a hölgyeknek magas a vasigénye, de gyermekáldás, terhesség, szoptatás idején a szükséglet megduplázódik. A vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb hölgyeket érintő hiánybetegség. Ha valakinek romlik a koncentrációs készsége, fázékony és fáradékony, lehangolt, gyengének érzi magát, sápadt, vagy gyakorta megszédül, és hajlamos a fertőzésekre; a vérszegénység tüneteit érzékelheti magán.

A hazai sertésállomány fajösszetétele és takarmányozása az alapja, hogy kiváló minőségű húsok kerüljenek feldolgozásra. A gyártók kínálatukban szem előtt tartják az egészséges táplálkozás igényét és a különböző fogyasztói rétegek keresletének történő megfelelést, továbbá leszögezik, hogy az Afrikai Sertés Pestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása. További részleteket itt talál a téma kapcsán:

https://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis

A sovány hús (például a karaj) az egészségtudatos táplálkozásba is nagyszerűen beleillik; zsír és koleszterin tartalma egyaránt alacsony.

A sertéshús jó választás hétköznapi és ünnepi ételekhez, ráadásul minden évszakban változatosan elkészíthető. A sertés egyes részei tradicionális és modern ételek alapanyagai lehetnek. A fejhús, oldalas, csülök, dagadó, hosszú- és rövidkaraj, tarja, valamint lapocka és comb felhasználásával változatos fogások készíthetők, továbbá nagy mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is, melyek biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében. A sertéshúsnak különösen kiemelkedő a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett vízoldékony B1-vitamin tartalma. Megfelelő arányban található benne nátrium (85mg/100gr) és kálium (442mg/100gr), amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában. A csontjainkat alkotó, azt védő kalcium (16,9 mg/ 100 Gr) és az immunrendszert erősítő cink (2,6 mg/100 Gr) tartalmának köszönhetően pedig e húsfélék fogyasztása a még fejlődésben lévő szervezet számára is igen hasznos. Fentieken kívül érdemes fogyasztani továbbá magas a hem-vas tartalma, kiemelkedő a biológiai értéke miatt, fehérjetartalma építi az izomzatot, ráadásul a sertéshús önmagában nem tartalmaz számottevő koleszterint.

Az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztérium és a Vágóállat és Hús Szakmaiközi Szervezet és Terméktanács közreműködésével 2020-ban is sertés fogyasztásösztönző kampányt folytat, melynek része áruházi kóstoltatás, valamint médiakampány is. A kampány a „Mi lesz ma a vacsora?” szlogen és az „Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges” alszlogen alatt fut.

A kampány során számos belföldi rendezvényen ismerteti a sertéshús értékeit és változatos elkészítési módjait. A kampánnyal és ízletes sertésfalatokkal többek között a budapesti Magyar Ízek Húsvéti Vásárán, a mosonmagyaróvári Városi Majálison, a debreceni Debrecziner Gourmet Fesztiválon és Balatonkenesén, a Balaton Fesztiválon találkozhatnak az odalátogatók.