Hamarosan lejárnak a 2019-es pályamatricák

Vágólapra másolva!
Az OTP Mobil adatai szerint közel 50 %-kal nőtt 2019-ben a Simple applikáción keresztül vásárolt autópálya-matricák száma a korábbi évet alapul véve. A havi matricák száma ugrott meg leginkább 2018-hoz képest, de az éves megyeie-matricákis kelendőnek bizonyultak az óévben. A tavaly megváltott éves megyei és országos matricák már csak január végéig érvényesek.
Vágólapra másolva!
Forrás: Shutterstock

Várakozáson felüli eredményt hozott a tavalyi év mobilos autópálya-matrica vásárlása: az OTP Mobil adatai alapján 2018-ban összesen mintegy 276 ezer matrica fogyott, míg ez a szám tavaly 45,5 százalékkal, 402 ezerre emelkedett. Ez azt jelenti, hogy az applikáció felhasználói átlagosan 3,3 matricát vásároltak 2019-ben. A Simple app segítségével könnyen, gyorsan, bárhonnan megvehető a pályamatrica, és általa nem csupán a matricavásárlás válik gördülékenyebbé: egyetlen regisztrációval több, olyan mindennapokat megkönnyítő szolgáltatás is elérhetővé válik, mint a QR-kódos csekkfizetés, az ételrendelés, a mozi-, és koncertjegy-vásárlás, vagy a taxi rendelés.

Az említett növekedés minden termékkategóriában tapasztalható: tíznapos, havi, éves megyei és éves országos matricából is több fogyott az alkalmazáson keresztül az óévhez képest. Időtartamot tekintve a havi és az éves megyei matricák eladása nőtt leginkább: előbbié 60 százalékkal, utóbbié 51,8 százalékkal; ezzel meghaladva a 114 ezres darabszámot. Az eladási listát a tíznapos matricák vezetik, ezekből fogyott a legtöbb 2019-ben: a végeredmény közel 208 ezer eladott vignetta, ami az összes értékesített termékek több, mint felét teszi ki. A regionális dobogóra a Pest, a Fejér és a Győr-Moson-Sopron megyei matricák fértek fel, ezek bizonyultak a legkelendőbbnek.

„Látható, hogy egyre többen ismerik fel az alkalmazáson keresztüli matricavásárlás előnyeit. A folyamat gyors, egyszerű és még az autóból sem kell kiszállnunk az e-matrica megváltásához. A Simple-nek rendkívül erős autós felhasználói közössége van, az alkalmazásban többszázezer rendszámot mentettek már el. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy kihasználják, nálunk egyetlen regisztrációval számtalan szolgáltatást igénybe tudnak venni: a matricavásárláson túl a parkolás, az ételrendelés, a koncert- vagy mozijegyvásárlás is sokkal gördülékenyebb az appal, ezen felül a Simple-ösöknek QR-kódos csekkfizetésre is lehetőségük nyílik. Elsősorban parkolnak, ételt rendelnek, és mozijegyet vásárolnak a Simple segítségével” – mondta el kérésünkre az éves eredmények összegzéseként Benyó Péter, az OTP Mobil ügyvezető igazgatója.

Forrás: Shutterstock

Az idei év elején a matricák típusait és díjaikat érintően nincs változás, az eddig ismert vignetták ezt követően is megvásárolhatók lesznek, s áraik sem emelkedtek 2019-hez képest, továbbá változatlan, hogy fizetés nélkül használhatók azon, egyébként díjköteles útszakaszok, amelyeket terelés idején a közútkezelő terelőútként jelöl ki.

Fontos tudnivaló, hogy amennyiben valaki matricavásárlás nélkül vesz igénybe díjköteles útszakaszt, büntetése egy órán belül még elkerülhető: a türelmi időnek köszönhetően ugyanis a felhajtástól számítva 60 perc áll rendelkezésre a vignetta pótlására. Amennyiben egy baleset, vagy útépítés miatti terelés érinti az autópályát, de a járműre nincs érvényes matrica, a következő lehetséges kijáratnál le kell hajtani.

A Simple alkalmazás egy olyan hazai fejlesztésű, integrált alkalmazás, amely a mobilfizetést ötvözi számos, az életet egyszerűbbé tevő szolgáltatással. Az applikáció ingyenesen letölthető, szolgáltatófüggetlen, bármely bank által kibocsátott bankkártyával használható és szinte minden okostelefonra telepíthető, valamint kártyatárolási rendszere a legszigorúbb nemzetközi PCI DSS tanúsítvány birtokosa. A fiókot a PIN kódnál biztonságosabb jelszó védi, és ez a 0-24 órában rendelkezésre álló ügyfélszolgálat segítségével az azonosítást követően bármikor menedzselhető. További információ itt.

„Az OTP Mobillal a Simple app matricaszolgáltatás révén a hazai autópályahasználók rendszeresen kapcsolatba kerülnek: az idei év első tíz hónapjában az autósok közel 400 ezer matricavásárlási tranzakciót indítottak. Éppen ezért figyelmet szentelünk annak, hogy ne csak kényelmes fizetési megoldásokat biztosítsunk, hanem edukációs eszközökkel biztonságossá is tegyük a közúti közlekedést.” – mutat rá Benyó Péter.

Forrás: Shutterstock

A 2019. novemberében mintegy 10 000 Simple by OTP felhasználó körében végzett felmérésből kiderült, a sofőrök harmada nem tudja, hogy mi a helyes lépés, ha autópályán haladva a visszapillantó tükörben egy megkülönböztető jelzést használó jármű tűnik fel. Életekbe kerülhet, ha nincs mindenki tisztában azzal, ilyen esetekben a jelzést használó jármű minél gyorsabb haladása érdekében a legbelső sávban haladóknak balra, a két külső sávban haladóknak jobbra kell húzódniuk. Számtalan baleset elkerülhető továbbá, ha nem csupán a sofőrök 91%-a ismerné azt a szabályt miszerint jobbról előzni autópályán tilos. Százalékosan elenyésző arányban, de 10 000 járművezetőből így is 100-an gondolják tévesen, hogy belátásuk szerint akár meg is fordulhatnak az autópályán. Közülük 27-en pedig rükvercbe is váltanának, ha a helyzetük úgy kívánná.

Természetesen arról az alapszabályról sem szabad megfeledkeznie az előrelátó sofőrnek, hogy az autópályákat csak érvényes matricával használhatja. „Érdemes már bőven a lejárat előtt megváltani az új, éves pályamatricát, hogy elkerüljük a figyelmetlenségből adódó büntetést. Jó példa erre, hogy tavaly közel 10100 darab éves országos és megyei matricát értékesítettünk az elővásárlás időszakában. Az érvényes e-pályamatrica ráadásul végig kéznél lehet a mobilunkban, ha applikációval vagy a Simple webes felületén vásároljuk.” – tette hozzá Benyó Péter.

A tavalyi, 2019-es éves megyei és országos matricák 2020. január 31-ig érvényesek, de érdemes most megváltani a 2020-ra szólót például a Simple segítségével.