Meztelen igazság a szőrmeellenes szervezetekről

Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben megszaporodtak azok az egyesületek, szervezetek, amelyek igyekeznek egyre nagyobb befolyást szerezni az érdekképviseletekben (vagy legalább is ezt szeretnék elhitetni magukról). Próbálják honfitársainkkal elhitetni, hogy ők és csak is ők azok, akik tudják a dolgok helyes menetét, hogy mit együnk, mit igyunk, mit vegyünk fel, hogy mi etikus és etikátlan. Sőt, sokszor politikusokat környékeznek meg, hogy rávegyék őket a jogszabályok módosítására, semmibe véve a tradíciókat, a kultúrát, a környezetvédelmet vagy a fenntarthatóságot.
Vágólapra másolva!
Forrás: Magyar Szőrmeipari Szövetség

Nincs ez másképp a szőrme területén sem. Szőrmeellenes szervezetek jönnek és mennek, embereket uszítanak össze, cégeket, családokat tesznek tönkre „nemesnek vélt" szlogenek égisze alatt. Léteznek olyan szőrmeellenes szervezetek hazánkban, amelyek be sincsenek jegyezve, így külföldi pénzből, átláthatatlanul gazdálkodnak, külföldről kapott utasításokat hajtanak végre, s tesznek tönkre magyar cégeket, szüntetnek meg munkahelyeket, gazdasági károkat okozva.

Szlogenek ide vagy oda, a rejtett cél mindig a profitszerzés! Az USA-ban teljes iparág épült az „állatvédelemre", amiből nagyon jól profitálnak. Nyílván, ha nagyobb profitot akar az amerikai anyaszervezet, akkor minél több országban kell kiterjeszteni a befolyását. A stratégia hasonló mindenütt: először rémisztő, sokszor manipulált képeket terjesztenek szenvedő állatokról, hogy minél több követőt gyűjtsenek, aztán nyomulnak a műszőrme szépségével, hasznosságával, „környezetkímélő" hatásával, s ezzel már fel is markolták az szponzoráló cégek támogatásait. Majd, amikor az embereknek felnyílt a szemük, hogy a műszőrme az olajszármazékból készül, és hogy évszázadok alatt sem bomlik le, ökológiai károkat okozva a Földön, az óceánokban, ellentétben a valódi szőrmével és bőrrel (a mikroplasztik az állatok, a halak és az emberek szervezetébe bekerülve rákos megbetegedéseket okozhat), akkor az amerikai anyaszervezet sugallatára a szőrmeellenes szervezetek hirtelen stratégiát váltanak. Hiszen, már más támogatók, más bevételi forrás után kell nézniük. De nézzük csak, hogy miből is lesz a profit? A nyugaton már bevált stratégia első része egyszerű: ellenezz, demonstrálj, gyűjts minél több gyanútlan követőt és aktivistát, kelts feltűnést, próbálj meg hatni a politikusokra bizonyos tiltó törvények meghozatala érdekében. A stratégia második része sem tűnik túl bonyolultnak, hisz már az anyaszervezet hazájában jól működik, csak meg kell „honosítani" Magyarországon is.

Mindenki tisztában van azzal, hogy elöregedő társadalomban élünk és, hogy egyre több az egyedülálló idős, házi kedvenceivel élő ember, akik a házi kedvenceiket, szinte gyermekként kezelik, szeretik. Hogy mi az összefüggés az idősek, magányosok és a szőrmeellenes szervezetek között? Egyszerűen, csak meg kell győzni az idős vagy magányos embert, hogy a szőrmeellenes állatvédő szervezetek az állatvédelem és az etika élharcosai, a „háziállatok megmentői" és az ő gondviselésükre kell bízni a kórházban fekvő idős ember kedvenc háziállatát (persze, nem ingyen, ugye a háziállatot etetni is kell). Ha esetleg, az idős, magányos ember, a későbbiekben úgy dönt, hogy hagyományoz is a szervezetre egy bizonyos összeget azért, hogy halála után is a szervezet gondoskodjon házi kedvencéről, hát, akkor már megérte és meg is van a haszon. A kérdés az, hogy tudatában vannak-e a szőrmeellenes szervezeteket támogató celebek, sportolók vagy más aktivisták, hogy tettükkel mihez asszisztálnak és, hogy lesz-e késztetésük az ilyen jellegű „állatvédelmet" folytatni?

A Magyar Szőrmeipari Szövetség felhívja a figyelmet, hogy nem minden szervezet az, aminek látszik. Ne hagyjuk magunkat átverni vagy megkárosítani, ügyeljünk a környezetre, a fenntarthatóságra, vásároljunk természetes alapanyagból készült árucikkeket (bőr, szőrme, pamut, gyapjú, stb.), amelyek lebomlanak, és csak hivatalosan Magyarországon bejegyzett, állatmenhellyel rendelkező szervezetnek adományozzunk, amelyek tényleg törődnek az elkóborolt vagy a bajba került kisállatokkal.