II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja - Sajtmennyország Óbudán

Vágólapra másolva!
Aki 2019. október 19-én a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára látogat, a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, kiváló borokat kóstolhat, megismerkedhet a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel. Mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek nagyon jól fogják érezni magukat!
Vágólapra másolva!
Forrás: Szega II. Nemzetek Sajtfesztivál

A sajtok eddig nem kaptak elég hangsúlyos szerepet a magyar gasztro kultúrában, ezen szeretnének változtatni a sajtfesztivál szervezői: megmutatják a közönségnek a legfinomabb külföldi sajtokat, ezzel párhuzamosan pedig versenyeztetik és kóstoltatják, vagyis erősítik és kiemelik a magyar termékeket.

A 2017-ben tartott első rendezvények típusok, most országok szerint kalandozhatunk majd a sajtok között. A megkóstolt sajtokra egy-egy QR kód alapján saját fejlesztésű applikációban szavazhatunk is, illetve ugyanitt több információt is kaphatunk az általunk finomnak talált sajtokról.

Lesz magyar sajtutca, ahol a magyar kistermelők termékeivel találkozhatunk, a SZEGA Sajt Kollégiumban pedig szakmai továbbképzési programokat kínálnak a hazai gyártóknak és megválasztják a 2019-es Nemzet Sajtját.

„Rendkívül fontosnak tartjuk a világ legfinomabb sajtjainak bemutatása mellett a magyar sajtok megismertetését, valamint a termelők szakmai támogatását. Éppen ezért biztosítunk lehetőséget a Nemzet Sajtja verseny győztesének arra, hogy részt vegyen a világ egyik legrangosabb megmérettetésén, a Mondial du Fromage-on. A nemzetközi versenyen egyébként már két alkalommal szerepelt hazai készítmény; 2017-ben a Sümegtej „Ranolder” sajtja arany, idén pedig a Csíz Sajtműhely „Baracskai félkeménye” bronz minősítést szerzett. Bízunk benne, hogy a 2019-es Nemzet Sajtja is ilyen szép helyezést ér majd el” – tudtuk meg Gábossy Ádámtól, a főszervezőtől.

A legkisebbek kalandpályán, jelmezes animátorok segítségével vehetnek részt a sajtkészítés játékos folyamatában, tudhatnak meg rengeteg érdekes dolgot a sajtkészítés folyamatáról. Speciális mezítlábas ösvényen, mely több növényféléből illetve többféle állagú fűből áll (fű, lóhere, széna, stb.), juthatnak el az istállóba; tehénfejő versenyen mérhetik össze tudásukat; a sajtkészítés egyes lépéseinek imitálásával kis sajtkorongokat készíthetnek, végig kísérhetik a sajt útját a legelőtől az otthonukig. A gyerek programot a Kicsi Gesztenye Klub Show-ja zárja majd.

Miközben a gyerekek profi animátorokkal szórakoznak, a felnőttek bejárhatják a sajtutcákat, a korlátlan sajtkóstolás mellett pedig este minőségi magyar és külföldi borokat fogyaszthatnak. Az este szórakoztató zenei programokkal zárul majd: a Peet Project és a Budapest Bár is koncertezni fog.

II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja

2019. október 19.
Folyondár Sportközpont - Budapest, III. ker., Folyondár utca 15.
http://sajtfesztival.com/
https://www.facebook.com/events/398134804240894/