Ármány, szerelem, hősi küzdelem

Vágólapra másolva!
Kultúrtörténeti felfedezőút. Irodalmi és történelmi nyomozókaland. Formabontó útikalauz. Mítoszokkal és legendákkal teli road movie. Mindez együtt az Aranyok Aranya ismeretterjesztő sorozatban, amely a 200 éve született Arany János történelmi balladáinak, elbeszélő költeményeinek és életének helyszínein veszi sorra a költő képzeletbeli és valós történelmi alakjainak történetét, valamint Arany életútjának legfontosabb eseményeit. Elsőként a Duna csatornán képernyőre kerülő epizódokban Ugron Zsolna írónő, valamint Várkonyi Gábor és Csorba László történészek 7 ország 33 városában igyekeznek eloszlatni a balladai homályt, miközben irodalmi és történelmi ismeretek végtelen sorával jelenítik meg, kik is voltak Arany történelmi hősei és miért éppen róluk írt Arany János.
Vágólapra másolva!
Forrás: kraftbp/Kraftbp

Királyok és lovagok, anyák és gyermekek, mítikus hősök és antihősök, kiemelkedő személyiségek és egyszerű emberek. Hatalom, szeretet, hősiesség, szerelem, árulás, gyilkosság - és mindezek mögött a magyar irodalom talán legnagyobb költőjének élete. Az október 28-án a Duna Televízión indult nyolcrészes sorozat minden egyes epizódja hiteles, izgalmas és fordulatos nyomozókaland, amely egyedülálló stílusának köszönhetően minden korosztályt azonnal rabul ejt.

A történelem sosem statikus: sodró, lendületes energiájú. Ugyanez a lendület jellemzi ezt a sorozatot is. A dinamikus képsorok, a lélegzetelállító drónfelvételek, a jól megválasztott zenei aláfestések, és a három útikalauz személyisége együttesen garantálja, hogy december közepéig minden vasárnap délután odaüljünk a képernyők elé, vagy utólag újra és újra megnézzünk egy-egy részt, hiszen az Aranyok Aranya nem történelmi vagy élettörténeti adatok felsorolása csupán, sokkal inkább titkok megfejtése sok-sok beszélgetéssel, rendkívüli szépségű helyszínekkel és izgalmas utazásokkal fűszerezve.

Forrás: kraftbp/Kraftbp

A nyolc epizód során a Csodaszarvas-legendán, a lovagkirályokon és a Hunyadi-mondakörön át eljutunk a végvári harcokig. A Toldi szerelme kapcsán eljutunk az Anjou-korba, Nagy Lajos itáliai hadjáratainak helyszíneire. Elámulhatunk Murány várának romjain, ahol Széchy Mária és Wessellényi Ferenc szerelmi története játszódik. Elgondolkodhatunk azon, vajon a Montgomeryben álló várrom melyik részén állhatott valaha a terem, ahol a Walesi bárdok végzetes vacsorája zajlott. Megtudhatjuk, mi volt a Nagyidai cigányok rejtett üzenete, ki tette igazán királlyá Hunyadi Mátyást, létezett-e Toldi Miklós a valóságban, s azt is, vajon miért éppen akkor és így írt róluk Arany János.

A 26 perces epizódok három szereplője három különböző irányból közelít Aranyhoz és műveihez. Ugron Zsolna elsősorban Arany személyiségére és karaktereire kíváncsi: kik voltak, mit csináltak és miért tették, amit tettek. Várkonyi Gábor történész a történelmi hátteret alapozza meg, és a mesék, legendák, mítoszok kavalkádjában szilárdan kitart a tények és bizonyítható tételek mellett. Csorba László pedig újra és újra felbukkan a semmiből, és minden helyzetben megerősíti, milyen tökéletesen dolgozta fel Arany a magyar történelmet.

Forrás: kraftbp/Kraftbp

Az december 16-ig futó sorozat, abszolút hiánypótló alkotás, mely vasárnaponként 14.15-től látható a Duna csatornán. Az Arany János Emlékbizottság támogatásával készült sorozat forgatása egy éven át zajlott 7 ország 33 városában, s igazán méltó lezárása az Arany 200 Emlékévnek. Az Aranyok Aranya hátralévő részeiben szó lesz még anői hősökről, ármányról szerelemről, hatalomról és bosszúról. Az utolsó két epizódban pedig a sorozat szereplői Arany János leghíresebb hősének, Toldi Miklós figurájának valós történelmi bizonyítékai után kutatnak.

Az utolsó epizódokból az is kiderül, létezett-e Toldi valójában? Ha igen merre járt mit csinált? Hogyan merített ötleteket Arany János saját utazásaiból a Toldi trilóga megírásához? Főszereplőink Karlsbadtól Nápolyig utaznak e titok megfejtésének kedvéért. Tartsanak velük vasárnapoként 14:15-kor a Duna Televízión. Illetve kövesse a sorozat facebook oldalát is.