Miskolc legújabb ékköve a diósgyőri stadion

Vágólapra másolva!
Észak-Magyarország legmodernebb sportlétesítményét avatták fel május elején Diósgyőrben. A labdarúgó stadion megépülésével egy régi álom vált valóra, 80 év után kapott új és méltó stadiont kapott Diósgyőr. A korábbi DVTK-stadion helyén egy csaknem 15 ezer fős, multifunkcionális, a labdarúgó mérkőzések mellett kulturális és családi rendezvények lebonyolítására is alkalmas aréna épült. Az „Ezüst Kehely”-nek is nevezett ékszerdobozt teltházas megyei rangadóval nyitották meg.
Vágólapra másolva!
Forrás: DVTK

Az új diósgyőri stadion már messziről kimagaslik a környék épületei közül, egyedi formatervezésével és alumínium burkolatával „Ezüst Kehely” formát idéz. A stadion teljes kivilágításban csillogó-villogó külső homlokzattal világítja be esténként a környéket.

Az új aréna az országban egyedülálló építészeti és technikai megoldásokkal fogadja látogatóit.

A régi stadion elbontása után egy teljesen új, 14.646 darab „vandálbiztos” székkel felszerelt, fedett nézőterű, nemzetközi találkozók lejátszására is alkalmas aréna jött létre. A szurkolói élményt fokozásának érdekében a stadion a legfelső szintje körbejárható, a sarkokban pedig hatalmas közösségi tereket alakítottak ki, ahol a rajongók találkozhatnak egymással, megvitathatják a mérkőzéseket. A 18 belépőkapun keresztül a szurkolók gyorsan és biztonságosan juthatnak be a lelátókra. A drukkerek kényelmét összesen 15 női-férfi mosdó, a lelátók alatt pedig 16 büfé – benne 150 méternyi kiszolgálópulttal és sör gyorscsapolókkal– biztosítja.

Magyarország legnagyobb kivetítőit helyezték el a stadionban, a nézők a legtávolabbi pontokról is jól láthatják a két eredményjelzőt. A diósgyőri stadionban egyedülálló módon olyan fényerejű reflektorokat állítottak fel a kapuk mögött, amelyek jobb láthatóság mellett lehetővé teszik a legérdekesebb jelenetek szuperlassítását a televíziós közvetítésekben. Ilyen technikát először a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon alkalmaztak, mostantól pedig Diósgyőrben is élvezhetjük előnyeit. Szintén kuriózum, hogy a sajtó munkatársai külön sajtólifttel tudnak közlekedni a pálya és a közvetítő állások között.

A főbejáratnál az utca felől is megközelíthető, naponta nyitva tartó büfét helyeztek el, az épület másik oldalán pedig szurkolói bolt kapott helyet, ahol a 108 éves klub relikviáit lehet megvásárolni.

A stadionban környezettudatos megoldásokat is alkalmaztak, így például a csapadékvizet a stadion tetőszerkezetén keresztül összegyűjtik és az esővízzel öntözik a játékteret, valamint a parkolóterület füves részeit. A létesítmény áramellátását napelem rendszer segíti.

Forrás: DVTK

A hosszútávú, gazdaságos üzemeltetés érdekében az aréna küzdőtere és a főépület helyiségei is többféle célra használhatók, így sport- és kulturális rendezvény, stadiontúrák, családi vagy más esemény is rendezhető bennük. A tervek szerint az új diósgyőri stadion lesz az egyik helyszíne 2024-es Európai Egyetemi Játékoknak.