BABAKÖTVÉNY: ÉRTÉKÁLLÓ BEFEKTETÉS, GARANTÁLT HOZAM

Vágólapra másolva!
Megtakarítani, előtakarékoskodni, félretenni, tartalékolni, beosztani, gyűjtögetni.   Ha az embernek céljai, vágyai vannak, családban él, gyermeket nevel, vagy csak tudja, hogy majd egyszer megöregszik és nyugdíjba megy, akkor bizony ezekkel a szavakkal nap, mint nap szembesül. Hallhatja, olvashatja őket, tanulhat róluk, még ha nem is társul hozzájuk feltétlenül pozitív érzés, hiszen lemondással jár. Talán már mindenki tudja, hogy félretenni szükséges, de sokan nem tudják hogyan, miben, és miért pont úgy érdemes megtakarítani.
Vágólapra másolva!

Sok családnak fontos, hogy gyermeke számára előtakarékoskodjon: ha majd felnő, egyetemre megy, családot alapít, legyen mivel útjára indítani. Létezik egy igen kedvező befektetési lehetőség, mely

  • garantálja a gyermeknek félretett pénz értékállóságát,
  • államilag támogatott,
  • és magas kamatot is biztosít.

Ez a Start-értékpapírszámla és Babakötvény együttes konstrukciója, amely esetén a számlára befizetett pénzösszeg Babakötvény befektetésbe kerül. Az állam 42.500,- Ft induló tőkét ad minden 2005. december 31.* után született gyermeknek a nevére szóló Start-értékpapírszámla megnyitásakor. Értékálló, vagyis inflációkövető állampapírba, Babakötvénybe kerül a számlára befizetett minden forint egészen a gyermek 18 éves koráig. A szülők megtakarításait kiemelkedően magas, 3 százalékos kamatprémiummal honorálja az állam az infláció mértékén felül. Jelenleg a Babakötvény éves kamata 5,4 %, ami más befektetéshez képest kiemelkedően magas. Emellett minden évben a család által befizetett összegek 10 százalékát (max. évi 6 ezer forintot) is jóváírják a gyermek számláján. (A részletekről ITT tájékozódhat.)

Számítások szerint, minden évben 3 százalék inflációt feltételezve, havi ötezer forint befizetésével 18 éven keresztül, kb. 2,3 millió forint takarítható meg Babakötvény befektetéssel, ami fedezhet pl. jó pár évnyi tandíjat.

A Start-értékpapírszámla a Magyar Államkincstár országosan 80 elérhető állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán egyszeri személyes megjelenés alkalmával nyitható a gyermek számára. Előzetes regisztráció és online időpontfoglalás lehetséges a Kincstár honlapján keresztül, ezáltal az ügyintézés gyorsítható. A számlanyitáskor igényelhető webes illetve mobil-applikációs lehetőségekkel kényelmesen, otthonról is intézhetők a befizetések. (A számlanyitás részleteiről ITT tájékozódhat.)

A számla megnyitásakor az alábbi dokumentumok bemutatása szükséges:

- a szülő, törvényes képviselő vagy hozzátartozó, illetve a 16. életévet betöltött gyermek személyazonosságának és lakcímének igazolására szolgáló okmányai;

- a gyermek lakcímkártyája;

- a gyermek adóazonosító jelét tartalmazó adóigazolvány (amennyiben rendelkezésre áll).

Miért jó a Babakötvény?

- bármilyen kis összegért lehet venni Babakötvényt, mert alapcímlete 1 forint;

- a befizetendő összegnek nincs alsó és felső korlátja;

- bármikor vásárolható, amikor épp rendelkezésre áll megtakarítható összeg;

- a Babakötvényen elért kamatjövedelem adó- és illetékmentesen felvehető;

- egyszerű, mivel elég egy állandó havi átutalási megbízás a befizetni szánt összegről és más dolgunk a gyermek nagykorúvá válásáig nincs vele.

Mire használható fel a számlán lévő megtakarítás összege?

A fiatal felnőtt a családja által félretett pénzt és az évek során hozzá adott állami támogatásokat - 18. életévének betöltése napjától – korlátozás nélkül, bármire felhasználhatja.

* 2006. január 1. előtt született gyermek számára is nyitható Start-értékpapírszámla. A részletekről a www.allamkincstar.gov.hu oldalon tájékozódhat.