Sokat spórolhat, ha ezekre figyel!

Vágólapra másolva!
Ha a munka miatt sokat ül autóban, vagy a családot furikázza az országban, netán hétvégenként ruccan ki távolabbra, akkor mindenképpen használni fogja valamelyik autópályát. A tapasztaltak már kívülről fújják az idei változásokat. Ön is köztük van? Tudta például, hogy idén sem nőtt az ár, viszont emberbarátabb lett a pótdíj, hosszabb a türelmi idő és bővült a családi kedvezmények köre?
Vágólapra másolva!

Összegezték az elmúlt évek működésének tapasztalatait, és azok alapján felhasználó baráttá tették az útdíjfizetési rendszert. A januártól életbe lépett változások közül szemezgettük ki a legfontosabbakat, hogy Ön is képben legyen. Mit tartalmaz az elmúlt évek legnagyobb módosításcsomagja?

60 perces szabály: Alapszabály, hogy minden esetben már a pályára felhajtás előtt vásárolja meg az e-matricát! Ha azonban valamiért ez mégis elmaradna, még 60 percig büntetés nélkül kifizethető az úthasználati díj egy közbeeső benzinkúton, az interneten, sms-ben vagy applikáción keresztül.

Kedvezményesebb pótdíj-szabályok: Feledékenyeknek jó hír, hogy mostantól egy évben akár több alkalommal is kérvényezhető a pótdíjmaximalizálás. Vagyis csak két pótdíjat kell kifizetni, ha adott időn belül ennél többször használta a díjköteles szakaszokat. A korábbinál kisebb a pótdíj mértéke akkor is, ha rossz kategóriájú matricát vásárol az autóra.

Nő a türelmi idő: Pótdíjmaximalizálásnál 75 napra nő a kérvényezés ideje. Alappótdíj befizetésénél 60 napra nő a befizetési határidő.

Családosok, motorosok: Már a háromgyerekesek is kiválthatják a D1-es matricát az eredetileg D2 kategóriába tartozó gépjárművükre, és a szezonkezdettől havi motoros matrica is kapható lesz féláron!

Adminisztratív szabályok: Egyszerűsödnek az igénybevételi szabályok és az ügyintézés költségei is csökkennek. Ide tartozik az is, hogy ha technikai okokból áll le az értékesítés, akkor az újraindulást követő egy órán belül sem büntetnek, elkerülendő a rendszerhibákat.

A módosításokkal csökkenteni szeretnénk a bürokráciát, felszámolni az adminisztratív akadályokat, amelyek feleslegesen nehezítették az állampolgárok és a gazdasági szereplők életét - mondta a változtatásokról Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. igazgatóságának elnöke. Fontos cél az is, hogy jogkövető magatartásra ösztönözzük az úthasználókat. Nem utolsó sorban 2018 a családok éve, ezért természetesen a mostani intézkedések között szerepel olyan is, ami a családok boldogulását segíti. Mindettől azt várjuk, hogy az útdíjfizetés társadalmi megítélése a korábbinál is jobb lesz – tette hozzá Bartal Tamás. A NÚSZ igazgatóságának elnöke szerint a járművezetők az elmúlt években tudatosabbá váltak, jobban ismerik a díjköteles útszakaszokat és mára bevett szokássá vált idehaza a matricahasználat.