Megfontoltan az ünnepi hajrában is

Vágólapra másolva!
A last minute ajándékvásárlásoknál se felejtsen el tájékozódni!
Vágólapra másolva!

Ha már találta magát napokkal, akár órákkal Szenteste előtt egy kifosztott bevásárlóközpont kellős közepén, kétségbeesetten hajkurászva az utolsó ajándékokat, akkor jól tudja, miről szól a karácsonyi pánikvásárlás. Ilyenkor a legkevésbé arra van szükségünk, hogy valaki szembesítsen vele: mindez elkerülhető lett volna kicsivel több előrelátással és tervezéssel. A legjobb darabok ilyenkor már elkeltek a boltok polcairól, és az idő egyre jobban szorít, fokozva az emberre nehezedő nyomást.

Ilyen feszült helyzetben könnyű elhamarkodott pénzügyi döntéseket hozni, indokolatlan költségekbe verni magunkat. Érdemes ilyenkor is megőriznie hidegvérét, hogy döntéseit később se kelljen megbánnia. Ha hitelkártyát használ, gyorskölcsönt vagy fogyasztási hitelt vesz fel, javasolt a fokozott körültekintés.

Még ilyenkor sem sürgethet annyira az idő, hogy ne legyen módja a tájékozódásra. Tartós fogyasztási cikkek vásárlásakor például kézenfekvőnek tűnhet a hitelfelvétel. Ha e mellett dönt, először is gondolja át, a törlesztésnek hosszú távon milyen következményei lehetnek a háztartási költségvetésre nézve. Ha a plusz terhet vállalhatónak ítéli, következő lépésként nézzen utána, milyen konstrukciók elérhetők és ezek egymáshoz képest milyen feltételeket nyújtanak. Érdemes számba venni a hitelfelvétel költségeit, a törlesztőrészletet, a futamidőt és a teljes hiteldíjmutatót.

A nagy sietségben előfordulhat, hogy gyakrabban nyúl a hitelkártyája után, ami kétségkívül kényelmes megoldás, de ilyenkor is mindig szem előtt kell tartania, hogy a hitelkeretből elköltött összeget a megadott határidőre vissza kell fizetnie. Ennek elmulasztása esetén a szolgáltató magas kamatot számolhat fel.

Ha nem enged a sürgetésnek, és higgadtan, átgondoltan költi a pénzét az utolsó napokban is, az ünnepi kiadások karácsony után sem okoznak majd fejfájást, és tiszta lappal indíthatja az új évet.
A fogyasztási hitelekkel, gyorskölcsönökkel és a hitelkártya-használattal kapcsolatban számos hasznos tanácsot és tippet talál a Pénzügyi Navigátor honlapján.