Korszerűsítenéd otthonod? Ezt a lehetőséget imádni fogod!

Vágólapra másolva!
Az MFB első lakossági hitelprogramja több tízezer lakás, illetve családi ház korszerűsítését teszi lehetővé, ráadásul mostantól még könnyebben igényelhető az energiahatékonyság növelésére fordítható, nulla százalékos hitel!
Vágólapra másolva!

Mint ismeretes: a hitelt magánszemélyek, társasházak, és lakásszövetkezetek igényelhetik, minimum 10%-os önerővel, többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, vagy éppen nyílászárók cseréjére. A programon belül pályázni lehet megújuló energiaforrás - azaz napelem, napkollektor, hőszivattyú, vagy korszerű faelgázosító berendezés – beépítésére is. A visszatérítendő hitelösszeg minimuma 500.000 Ft, maximuma magánszemélyek esetén 10 millió, társasházak és lakásszövetkezetek esetén pedig lakásonként 7 millió forint. A hitel futamideje maximum 20 év lehet.

Az összesen 115 milliárd forint keretösszegű hitelprogram áprilisi indulása óta folyamatos az érdeklődés a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás felhasználásának növelését biztosító forrás iránt. Ezért is fontos szempont, hogy az igénylők a lehető legegyszerűbb eljárás során vehessék igénybe a számukra megítélt összeget.

Az eddigi tapasztalatokat összegezve döntött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Nemzetgazdasági Minisztérium a pályázati kiírás módosításáról. Így az igénylők valós körülményeit még inkább figyelembe vevő pályázati eljárásban az érdeklődők még könnyebben igényelhetik a piaci feltételeknél jóval kedvezőbb, nulla százalékos hitelt.

„Folyamatosan figyeljük a visszajelzéseket, és pontosítunk a termékdokumentáción, ha szükséges. Célunk, hogy a lehető legtöbb család számára megoldást, segítséget nyújtsunk, erre a hitel feltételei kiválóan alkalmasak" – fogalmazott Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója.

A módosításokat követően lehetőség nyílik arra is, hogy a hiteligénylő lakástakarék-pénztári megtakarítását a kölcsönből fennmaradó rész elő- vagy végtörlesztésére fordíthassa. További pozitív változás, hogy természetes személy hiteligénylő esetén a 2 millió forint kölcsönösszeget elérő vagy azt meghaladó Kölcsön esetén a tőkekitettség 70%-áról 50%-ra csökken az elvárt fedezet mértéke. Szintén könnyítés, hogy a korszerűsítendő ingatlanok rendeltetésszerű használatát a jövőben nem kell fűtésszámlával igazolni. Újdonság a részleges homlokzatszigetelési támogatás, ami azt jelenti, hogy a hitel felvétele esetén már nem szükséges a lakóépület összes homlokzati síkjának szigetelése.

A Lakossági Energiahatékonysági Hitelhez továbbra sem kapcsolódnak egyéb költségek, mint például a kezelési költség vagy az előtörlesztés díja. Az igénylőknek nem kell kamat- és árfolyamkockázattal sem számolniuk, vagyis a futamidő alatt csak a ténylegesen felvett hitelösszeget kell törleszteni.