Pénzügyekről iskolakezdés előtt

Vágólapra másolva!
Kezdd okosan az iskolát! Tervezd meg velünk pénzügyeidet!
Vágólapra másolva!

Meglett a szükséges pontszám, sikerült a felvételi, nemsokára beiratkozol és hamarosan a tárgyaidat is felveheted. De biztos, hogy készen állsz a tanévkezdésre? Gondoltál például arra, hogy ha ösztöndíjat kapsz majd vagy Diákhitelt veszel fel, bankszámlára lesz szükséged? Akár már most elkezdhetsz hosszabb távra tervezni, hogy anyagi helyzeted később is mindig biztos legyen.
A tájékozódásban, a megfontolt döntésekben segítenek a Magyar Nemzeti Bank által készített Pénzügyi Navigátor tájékoztatóanyagok.

Egy pénzügyi termék vagy szolgáltatás kiválasztása hosszú távra kiható döntés, ezért előtte alaposan tájékozódj! Egy bankszámla esetén például nemcsak a számlavezetési és a különböző tranzakciós díjak fontos szempontok, de számos egyéb tényező is befolyásolhatja döntésedet. Ilyen lehet például, hogy várhatóan milyen gyakran fizetsz majd kártyával, sokszor veszel-e fel készpénzt automatából. Ha ügyeidet személyesen szereted intézni, az is lényeges, van-e a közeledben fiókja az adott szolgáltatónak.

A bankszámlaválasztás szempontjait foglalja össze a Pénzügyekről diákoknak című tájékoztatófüzet. Amennyiben pedig jól átgondoltad igényeidet, bankszámládat akár otthon, számítógép előtt ülve is kiválaszthatod a Pénzügyi Navigátor alkalmazással. A Diákhitel az a kölcsöntípus, amellyel a diákok nagy része élete során legelőször találkozik. Fontos azonban tudni, hogy ez egyfajta hitelkonstrukció, így, mint minden hitel, ez is hosszú időre szóló kötelezettséget jelent. Fontold meg jól tehát, hogy valóban szükséged van-e rá! A Pénzügyi Navigátor füzetben a Diákhitel konstrukcióiról, várható kockázatairól és költségeiről is informálódhatsz.

A 6+1 pénzügyi tipp életkezdéshez című kiadványból a hosszabb távú, tudatos pénzügyi tervezés eszközeit, az öngondoskodás formáit ismerheted meg. Tájékozódhatsz például a különböző biztosítási formákról, az egészségpénztár előnyeiről, de azt is megtudhatod, hogyan tudsz most felkészülni egy későbbi lakásvásárlásra.

Az iskolakezdéssel kapcsolatos tudnivalókat összefoglalva megtalálod a Magyar Nemzeti Bank honlapján, amit azonban nem csak ezért érdemes felkeresni. A weboldalon az alapvető szolgáltatásoktól a legkomplexebb konstrukciókig számos pénzügyi szolgáltatás és termék jellemzőit találod meg, míg a Pénzügyi Navigátor alkalmazások a termékválasztást és a tudatos tervezést könnyítik meg. Kérdéseidet akár személyesen is felteheted az MNB ügyfélszolgálatán, valamint díjmentesen intézheted ügyeidet a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat kirendeltségein, akár panaszkezeléshez kérsz segítséget, akár csak tájékozódni szeretnél.