Tovább bővül a Prima Primissimák klubja

Vágólapra másolva!
Tovább bővül a Prima Primissimák klubja
Vágólapra másolva!

Tovább bővül a Prima Primissimák klubja

A Prima Primissima díj közel másfél évtizede irányítja rá a figyelmet a kiemelkedő teljesítményekre és tehetségekre, valamint jelentős támogatást biztosít azoknak, akik példát mutatnak erőfeszítésből és minőségből, szórakoztatnak, táplálják a nemzeti büszkeséget, tudományos vagy oktatói teljesítményükkel építik közös jövőnket.

Forrás: Prima Primissima Alapítvány

Magyarország legrangosabb elismerése

A Prima Primissima Alapítvány küldetése a kezdetektől változatlan: megőrizni a magyar értelmiség szellemi erejét és támogatni a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztését. A díj egyedülálló értékteremtő munkát képvisel, hitelességét többek közt annak köszönheti, hogy az elmúlt közel másfél évtizedben megőrizte függetlenségét és az értékteremtésre fókuszált. A Prima Primissima díj rangját a hitelesség mellett azonban az idén már 430 főre bővült díjazottak személye emeli még magasabbra, aki a legjobbakká váltak a jók között.

A díjat 2003-ban alapította meg Demján Sándor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával. Tíz évvel később, 2013-ban az OTP Bank vált a Prima Primissima Alapítvány gondozójává és finanszírozójává, Csányi Sándor a Kuratórium elnökeként 2003 óta eddig is kiemelkedő szerepet vállalt a Prima Primissima Alapítvány működésében, és az Alapítvány vezetésében is változás történt. Az OTP Bank a kelet-közép európai régió meghatározó pénzügyi szolgáltatójaként számos olyan közösségi kezdeményezést, kulturális eseményt támogatott már a múltban is, amelyek társadalmi értéket létrehozva járultak hozzá az emberi kapcsolatok elmélyítéséhez. Mindez olyan stabil hátteret jelent a díj és az azt gondozó alapítvány számára, amely biztosítja, hogy a Prima Primissima a jövőben is a magyarországi példaképek felkutatásának, felemelésének és elismerésének élharcosa legyen.

Forrás: Prima Primissima Alapítvány

Megújult, modern arculat és működés

A Prima Prissima Alapítvány arculata az elmúlt három évben többször is megújult: először 2013-ban, majd idén ismét frissült a megjelenés. Ennek keretében modernebbé, kifejezőbbé vált a Prima Primissima logója, megújult a honlap. Az elmúlt években még nagyobb hangsúly került a Díj és díjazottak sikereinek, illetve életútjának kommunikációjára. A Prima Primisima Facebook oldalán naponta olvashatóak hírek a díjazottokról, illetve egy évvel ezelőtt a Junior Prima díj önálló Facebook oldala is elindult, itt a fiatal tehetségek szárnyalása követhető nyomon.

A működés szempontjából a legfontosabb újítás a jelöltállítás folyamatának újragondolása volt. Jelölteket a szakmai testületek tagjai, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriuma, a Társalapítók, támogatók, valamint érdekvédelmi, érdekképviseleti és szakmai civilszervezetek és a VOSZ elnöksége állíthatnak. A 2013-tól érvényes jelölés szabályai szerint a kategóriánként felállított szakmai testület terjeszt elő a jelöltek közül maximum tízet, majd a Kuratórium közülük választja ki a Primákat, és ezután a Díjátadó Gála napján a Kuratórium és a VOSZ közösen a Primissimákat. 2013-tól a jelöltállítás elektronikus úton is lehetséges és az új online rendszernek köszönhetően a folyamat egyszerűbb, pontosabb, átláthatóbb, valamint környezetbarát.

Fiatal tehetségek felemelése és szárnyalásuk támogatása

A Prima Primissima díj mellett egyre nagyobb jelentősége van a harminc év alatti tehetségeket jutalmazó Junior Prima díjnak. A Prima Primissima életre hívói 2007-ben úgy döntöttek, hogy önálló díjjal kívánják jutalmazni a fiatal korosztály köréből azokat, akik a jók között is a legjobbak. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok ekkortól kaphatják meg a minden évben odaítélt Junior Prima díjat. A díj komoly ösztönzést szeretne adni az ifjú tehetségek kibontakozásához: egy erős visszajelzést arról, hogy érdemes dolgozni, jól teljesíteni, mert ahol eredmény van, oda az elismerés is megérkezik.

A Junior Prima díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene, Docler Holding a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, az FHB Bank pedig a színházi művészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja. A Junior Primák jutalma 2-2 millió forint. A mecénás társalapítók anyagi és egyéb hozzájárulása aktívan támogatja a fiatal tehetségek szárnyalását, érvényesülését, céljaik elérését, illetve a díj az elmúlt években meghatározó mérföldkővé vált a díjazottak jövőjének alakulásában.

Forrás: Prima Primissima Alapítvány

Jelöltek és közönségszavazás

A Prima Primissima Alapítvány 2016-ban továbbra is tíz kategóriában hirdetett meg jelölteket. A kategóriák: magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar sport, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet. A Prima Primissimák fejenként 15 millió forint, míg a Primák fejenként 5 millió forint jutalomban részesülnek.

Minden kategóriában három díjazott kap helyet, az alapítvány Kuratóriumának tagjai és a VOSZ kibővített elnöksége pedig titkos szavazással közülük választja ki a Primissimákat, minden területről egyet. Emellett idén is SMS szavazással dől el ki lesz a közönségdíjas, szavazni november 30-ig lehet. A Közönségdíjas jutalma a korábbi évekhez hasonlóan 15 millió forint.

Emellett idén is átadják a területi Prima díjakat, melyeket 19 megyében hárman nyerhetnek el. A díj célja a helyi közösségek erősítése és az értelmiségi eredmények elismerése. A díjazottak jutalma 1-1 millió forint.

További információ a Prima Primissima díjról, a jelöltekről, és a szavazásról az Alapítvány weboldalán és Facebook oldalán található!