Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Orbán Viktor: Akkor lesz béke, ha Brüsszelben változás lesz

ORBÁN Viktor, Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
Budapest, 2023. november 10. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2023. november 10-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország számára az a veszély fenyegetett, hogy elveszik a hazánknak járó pénzeket és odaadják Ukrajnának – mondta Orbán Viktor kormányfő a Jó reggelt, Magyarország! – című műsorban. Kiemelte, hogy a nagy országok vezetőivel sikerült megegyezni arról, hogy ez nem történhet meg. Béke akkor lesz, ha Brüsszelben változás lesz – közölte Orbán Viktor.
Vágólapra másolva!

Kulcskérdés a béke, azonban ebben nem állunk jól, mert Brüsszel háborús lázban ég – közölte Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! – című műsorában. A miniszterelnök közölte, hogy azon kellene dolgozni, hogy a háborúnak minél előbb vége legyen, ehhez képest Brüsszelben háborús logika mentén érvelnek az uniós vezetők.

- húzta alá a kormányfő. Mint mondta, a mostani 50 milliárd eurós támogatás arra van, hogy az ukrán állam ne menjen csődbe. Jelezte, hogy ha az EU és az USA nem küld pénzt Ukrajnának, akkor az ország összeomlik.

Orbán Viktor: A mostani 50 milliárd eurós támogatás arra van, hogy az ukrán állam ne menjen csődbe Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az idő az oroszok oldalán áll, és minél tovább tart a háború, annál több ember hal meg. Magyarország számára az a veszély fenyegetett, hogy elveszik a hazánknak járó pénzeket és odaadják Ukrajnának – jegyzete meg. Kiemelte, hogy a nagy országok vezetőivel sikerült megegyezni arról, hogy ez nem történhet meg.

– Az oroszok Ukrajnát sem tudják legyőzni, ezért nem tudnának eredményesen szembeszállni az egész NATO-val – vélekedett.


Béke akkor lesz, ha Brüsszelben változás lesz – közölte Orbán Viktor.

Háborúpártiak a nyugati országok

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a nyugati tagállamok háborúpártiak, és ezen nem is tudunk változtatni. A német sajtó szerinte világháborús hangulatban működik. A miniszterelnök elmondta, hogy Brüsszellel vitánk van Ukrajna mellett a migrációról, a genderügyről, valamint arról is, hogy meg akarják szüntetni a rezsicsökkentést, valamint a kamatstopot. Jelezte, hogy most színtisztán Ukrajnáról szólt a vita, de végül sikerült találni egy jó megoldást.

A brüsszeli gazdatüntetésekről szólva Orbán Viktor leszögezte: nagyrészt spanyol gazdákkal találkozott, ugyanazok a problémáik vannak, mint a magyar gazdáknak, mivel Brüsszel olyan döntéseket hoz, ami egyre drágábbá teszi a termelés költségeit. Emellett Brüsszel megengedi, hogy olyan országokból hozzanak be termékeket az EU-ba, ahol nem érvényesek ezek a szabályok. Nem szabad beengedni az ukrán mezőgazdasági termékeket az uniós piacra – húzta alá a kormányfő.

- mondta a kormányfő.

Nagyon elege van az európai gazdák többségének Brüsszelből Forrás: Hans Lucas via AFP/SOPHIE HUGON/Sophie Hugon

Ugyanez a helyzet a magyar baloldallal is, mivel ők is a külföldi támogatásokért cserébe háborúpártiak – tette hozzá. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy bizonyos amerikai intézkedések esetén több európai vezető is inkább az amerikaiak oldalára állt. Fordulat csak júniusban az európai parlamenti választáson lehet.

„Magyarország nem tart igényt az ukránok kóserpecsétjére"

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország nem tart igényt az ukránok kóserpecsétjére. Természetesen Magyarország a magyaroké, és a magyarok érdekét képviseli.
Az, hogy megvádolnak minket ezzel azzal, az nem érdekel minket.

Nagyon nagy a távolság sok kérdésben az ukrán és magyar álláspont között – tette hozzá.
Mi a legnagyobb humanitárius akciót hajtottuk végre az ukránok érdekében, több tízezer ukrán kap menedéket Magyarországon. Több mint ezer iskolában és óvodában vannak ukrán gyerekek.

A kárpátaljai magyarok jogfosztásban élnek – ismertette a kormányfő. Ez 2015-ig nem volt így.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről