“Ria! Ria! Hungária!” - Magyarország igaz szurkolója érkezik Budapestre

Vágólapra másolva!
Bemutatjuk azt a lengyel európai parlamenti képviselőt, aki fociszurkolóként rajong hazánkért, és aki erélyes felszólalásaival jobbhátvédként Magyarország jó hírnevét védi Brüsszelben. Az Alapjogokért Központ felkérésére Ryszard Czarnecki a budapesti CPAC Hungary konferencia kiemelt vendégelőadója lesz idén április 25-26-án.
Vágólapra másolva!

Belépvén Ryszard Czarnecki lengyel európai parlamenti képviselő brüsszeli irodájába, az embernek határozottan az az érzése támad, hogy egy focistadion lelátójára érkezett egy labdarúgó-Európa-bajnokság idején: amerre csak a szemünk ellát, minden irányban a falakon faliszőnyegszerűen nagynevű focicsapatok sálai lógnak, köztük kiemelt helyen magyar csapatoké, mint például az MTK Budapest, a Ferencváros avagy az Újpest és a magyar nemzeti válogatott sálai.

Ryszard Czarnecki
Ryszard Czarnecki brüsszeli irodája az Európai Parlamentben. Mellette baloldalt a kék-fehér-kék MTK Budapest focicsapat sála lóg büszkén kifeszítve a falon
Fotó: Super Express

Czarnecki a kezdetek óta játszik hátvéd szerepet az európai focipályán: a lengyel nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt jelenlegi európai parlamenti képviselője Lengyelország és Magyarország húsz évvel ezelőtti, 

2004-es Európai Unióhoz való csatlakozása óta védi a hagyományos közép-európai értékeket és érdekeket az Európai Parlamentben.

A szakmai pályafutását sportújságíróként kezdő Czarnecki a legszívélyesebb jelzőkkel illeti vendégcikkeiben a magyarságot: rendszerint úgy fogalmaz rólunk, hogy a “Mi magyar unokafivéreink”.

Helycserével, a játékosokat kérdező újságíró szerepét hátrahagyva, amikor manapság újságírók kérdezik a véleményéről, akkor 

határozottan kiáll Magyarország mellett, a legnehezebb időkben is. 

Egy 2024-es Hungarian Conservative interjúban például úgy fogalmazott, hogy “Magyarországnak és Lengyelországnak fejlesztenie kell kétoldalú kapcsolatait; ki kell állnunk e kapcsolatok értékelése mellett.”

A lelátóról szemlélve, Czarnecki a legnagyobb európai politikai stadionban, az Európai Parlamentben is síkra száll a lengyel-magyar barátság hátvédjeként. Beszédeiben Czarnecki - aki a 2014 és 2018 közötti ciklusban az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsalád színeiben az Európai Parlament alelnöke volt - rendszeresen védelmébe veszi az igaztalan támadásoknak kitett hagyományelvű kormányokat, így például Magyarországot. 

Legutoljára 2024-ben gesztusértékűen magyarul szólalt fel az Európai Parlamentben egy plenáris vitában, mondván 

(...) Mint minden nemzetnek, a magyaroknak is kijár a tisztelet. Az elmúlt esztendők európai politikai vitái nyomán viszont az a határozott benyomásom, hogy Magyarországot számtalan politikailag motivált és igazságtalan támadás éri (...)

A beszédét pedig fociszurkolói mivoltához mérten méltóan avval zárta: “Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! Ria! Ria! Hungária!" 

Kimondhatjuk tehát, hogy a focirajongó Czarnecki nemcsak a lelátóról szurkol hazánknak, hanem kimenve a pályára a lengyel nemzeti oldal válogatott keretjátékosaként küzd is értünk.

Ryszard Czarnecki április 25-26. között Budapestre látogat az Alapjogokért Központ meghívására, és kiemelt vendégelőadóként felszólal a CPAC Hungary konferencián. 

Immár új szerepben, 

igazolt jobboldali csatárként sorakozik fel az európai parlamenti választásokon: 

2024 február 9-én a pártjának elnöke, Jarosław Kaczyński kinevezte a Jog és Igazságosság küldöttségének az elnök-helyettesévé, ezáltal visszaigazolva a meghatározó mivoltát a lengyel jobboldalon. Czarnecki mindezeken túlmenően az Európai Konzervatívok és Reformerek Párt (EKR) befolyásos politikusa: erélyes támogatója annak, hogy a FIDESZ mihamarabb csatlakozzon a pártcsaládjához, amely a következő ciklusban a mérleg nyelvét jelentheti az Európai Parlamenti döntéshozatalban.

A lengyel képviselő 2024-ben az Alapjogokért Központ által szervezett Magyar-Lengyel Politikai Fórum nyitószónoka volt. Beszédében akkor aláhúzta: Nem importálhatjuk az értékeket. Emlékeznünk kell az igazi európai kultúrára. 

Egyik oldalon ott van a liberális baloldal Európája, amely a romlásba tart, mert nem talál választ a kihívásokra és amputálja a gyökereket. Másfelől ott van egy olyan konzervatív oldal, amely akarja a modernitás ötvözetét a kereszténységgel, a szuverenitás melletti kiállást tartja szem előtt.