Orbán Viktor a Kereszténydemokrata Internacionálé vezetőségi ülésén szólalt fel

Vágólapra másolva!
Az európai politikai helyzetet értékelte Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken a marokkói Marrákesben a Kereszténydemokrata Internacionálé (IDC-CDI) vezetőségi ülésén elhangzott felszólalásában, amelyben az európai "zöld átállás", valamint a gazdasági növekedés problémáit, a migráció és az ukrajnai háború témáját érintette - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor, aki a CDI-IDC egyik alelnöke, beszámolt a testületnek az európai mezőgazdasági termelőket és az autógyártókat nehéz helyzetbe sodró brüsszeli döntésekről. Kiemelte, hogy romlik az európai versenyképesség, hiszen az Egyesült Államok és Kína is sokkal magasabb gazdasági növekedést produkál, mint az EU. A bevándorlás ügyében a néhány napja elfogadott migrációs paktumot bírálta, amellyel - a korábbi, egyhangúságot előíró döntések ellenére -

Brüsszel most rákényszeríti migránsbarát politikáját a bevándorlást ellenző országokra. Magyarország és Lengyelország már bejelentette, hogy ezt a káros és veszélyes paktumot nem fogja végrehajtani - szögezte le Orbán Viktor. 

Végül a háborúról azt mondta: az EU-ban 26 háborúpárti ország áll szemben a békepárti Magyarországgal. Mi továbbra is a tűzszünet és a béketárgyalások mellett vagyunk - mondta. Felhívta a figyelmet a NATO politikájának változására is, a szövetség ugyanis eddig nem vállalt semmilyen szerepet az ukrajnai háborúban, az elmúlt héten azonban elkezdte fegyverszállítási és pénzügyi támogatási koordinációs szerepvállalásának előkészítését. Magyarország ebből a tervezési folyamatból ki fog maradni - hangsúlyozta a miniszterelnök a CDI-IDC marrákesi ülésén.