Mutatjuk, milyen gabonapehely az ideális reggel

Vágólapra másolva!
Sokféle gabonapehely közül választhatunk, de vajon rangsorolni is lehet őket egészséges hozzávalók szempontjából? Ahogyan a gabonaféléket, úgy a belőlük készült élelmiszereket is táblázatba lehet foglalni ásványi anyagok és nyomelemek szempontjából.
Vágólapra másolva!

Kétségtelenül a müzli és a gabonapehely a leggyorsabb reggeli - nem kell sütni, főzni, csak felöntjük tejjel vagy teszünk hozzá joghurtot és már lehet is fogyasztani a reggeli rohanás közepén is. Választhatunk különböző ízű, állagú, színű és funkciójú ropogtatni való közül, igazodva ízlésünkhöz. A gabonafélék gyakran tartalmaznak alapvető vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat, hozzájárulva a kiegyensúlyozott reggelihez, amely segít, hogy energikusnak és felkészültnek érezzük magunkat az előttünk álló napra. De bár mindez ideálisnak hangzik a nap indításához, egy orvos arra figyelmeztet, hogy a sok gabonapehely nem biztos, hogy olyan tápláló, mint gondolnánk. Deborah Lee doktornő elárulta a legjobb és legrosszabb gabonaféléket egészségünk szempontjából.

cereal, műzli, egészséges életmód, nő, eszik, evés, kalória, tisztaság
Fotó: Shutterstock

Egy tál zabkását egyszerűen nem lehet felülmúlni

-mondta. A zab kiváló rost-és ásványi anyag forrás, ám a boltokban kapható zab előre feldolgozott állapotban kerül a polcra, amely már károsabb hatást gyakorol szervezetünkre a doktornő szerint -ezért arra buzdít mindenkit, hogy nyers, feldolgozatlan formában próbáljuk meg beszerezni. Mindemellett hosszan tartó teltségérzetet ad, nagy mértékben tartalmaz fehérjét, szabályozza és csökkenti a koleszterin-és vércukor szintet. Legjobban pedig tejjel elkészítve hasznosul, a tejben lévő kalcium, foszfor, D3-vitamin és fehérje miatt.

A friss gyümölcsök, például banán vagy bogyós gyümölcsök szintén kiváló napindító tud lenni, akár zabkásához adva is. A különböző diófélék és magvak a zabkásához adva egészséges telítetlen omega-3 zsírsavakat, valamint B- és E-vitamint, cinket, magnéziumot és még több rostot biztosítanak.

Fotó: Getty Images

De akkor melyik a legrosszabb gabonaféle?

A legegészségtelenebb reggelizőpelyhek a cukorral és zsírral teli, magas kalóriatartalmú reggelizőpelyhek. A British Heart Foundation a csokoládés müzlit a legkevésbé egészséges gabonapelyhek között tartja számon. Egy 50 g-os adag csokoládés müzli 227 kalóriát és 6,8 g telített zsírt tartalmaz. De ha hozzáadunk 125 ml teljes zsírtartalmú tejet, akkor ez további 81 kalóriát és 4,6 g zsírt jelent. Összesen - 308 kalória és 11,8 g telített zsír. Ez azt jelenti, hogy egy tál csokoládés müzli egy gyermek teljes napi telített zsírbevitelének felével, valamint a teljes ajánlott cukorbevitelével egyenlő, ami növeli az elhízás kockázatát. Hozzátette:

A gyerekeknek (és a felnőtteknek) cukormentes, magas rosttartalmú gabonapelyheket kell választaniuk, amelyek telítetlen, egészséges zsírokat tartalmaznak.

A lassan felszabaduló energia, ami a lassan felszívódó szénhidrátból nyerhetünk segít megőrizni a vércukorszint egészséges magasságát, valamint segít a koncentráció megőrzésében. A csokoládé fogyasztásával kapcsolatban a doktornő azt állítja, hogy alkalmanként, kis mennyiségben fogyasszuk, de semmiképpen sem reggeli alkalmával.

Forrás: Mirror