Megbukott Karácsony védekezése a hídpénzbotrányban: további 500 milliót vettek fel készpénzben

Karácsony Gergely, KarácsonyGergely, főpolgármester
Egész egyszerűen nincs mivel kampányoljon
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Mandiner információi szerint Vig Mór mellett egy Hegedűs Dániel nevű ügyvéd is hatalmas készpénzösszegeket vett fel az A-Híd Zrt. által a Sunstrike Hungary Kft. számlájára utalt pénzekből. A Hegedűs által felvett 500 millió forinttal így már közel 1,5 milliárdra rúg az az összeg, amihez hozzájutottak az ügyben érintettek. Ezzel összedőlni látszik Karácsony Gergely védekezése. Azt viszont továbbra sem lehet tudni, miért kelhetett a Lánchíd felújításán dolgozó A-Híd Zrt-nek ekkora összeget készpénzre váltania.
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely eddigi védekezése összeomlani látszik - írja a Mandiner az új fejlemények tükrében. Kiderült ugyanis, hogy 

az eddig ismert 900 millió forinton felül további 500 millió forintot vett fel készpénzben egy Hegedűs Dániel nevű ügyvéd abból a mintegy másfél milliárd forintból, amit a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. utalt át a számlagyáras exügyvéd, Vig Mór cége, a Sunstrike Hungary Kft. számlájára.

A lap Hegedűs Dániel köreiből úgy értesült, Hegedűs közreműködésére azután került sor, hogy a korábban több bűncselekményben is érintett Viget eltiltották ügyvédi praxisa gyakorlásától. Ez egyben azt is jelenti, hogy Hegedűs 2022 március vége, és 2022 július közepe között folyt bele a készpénzes ügyletekbe. Egész pontosan az ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft-hez érkező összegeket, és további mintegy 500 millió forintot felvett készpénzben. 

Ez a tény azonban erősen kikezdi Karácsony Gergely védekezését, miszerint az A-Híd Zrt. körüli pénzügyi manipulációk és a Lánchíd felújítása nem esett egybe. 

Karácsony Gergely, KarácsonyGergely, főpolgármester
Budapest, 2024. március 22.: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Szikra Mozgalom "Stop, mini-Dubaj!" címmel rendezett demonstrációján az Építési és Közlekedési Minisztérium V. kerületi, Alkotmány utcai épületénél 2024. március 22-én. A tüntetést a Rákosrendezőre tervezett beruházás ellen szervezték
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Mint a Mandiner kiemeli, a baloldali városvezető okfejtése már korábban, Vig Mór esetében sem állta meg teljesen a helyét. A Lánchíd felújítása ugyanis 2021 tavaszán megkezdődött, az arra vonatkozó tendert pedig már 2020 márciusában kiírták. Hegedűs Dániel pedig egy az egyben a Lánchíd felújítása közben vette föl azt az 500 millió forintnyi készpénzt, ami a híd renoválásán éppen akkor dolgozó cégtől érkezett. 

A főpolgármester számára azért is különösen kellemetlen a hídpénz botránynak ez az új szála, mert már a felújítási pályázat kiírása is gyanús körülmények között történt. A főpolgármester ugyanis hivatalba lépése − után éppen a magas árajánlatokra való hivatkozással − megsemmisítette a Tarlós-érában szintén az A-Híd által megnyert tendert, majd kilenc hónappal később ismét kiírta a pályázatot, amit ugyanaz a cég már egy − csökkentett műszaki tartalom mellett − ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyert meg.

Ráadásul 75 millió forintról közel négymilliárdra emelték az A-Híd Zrt-nek járó előleget, úgy, hogy a kivitelezőt terhelő esetleges kötbér mértékét valamiért a felére csökkentették. Minderre Karácsony Gergely azóta sem adott értékelhető magyarázatot. Amikor 2021 januárjában az Inforádióban rákérdeztek a dologra, a főpolgármester úgy fogalmazott: „Nézze, erre most, megmondom őszintén, a pontos választ nem tudom megmondani.”