Medvétől rettegnek az emberek Heves vármegyében

Vágólapra másolva!
Tavaly október óta már hivatalosan is jelezték a szakemberek, hogy visszatelepültek a medvék Magyarországra. Két példány már át is telelt nálunk. Azóta több helyen is jelezték, hogy medve kószál a környéken. Az állatok közül kettőt már el is neveztek: egyikük a Mihály, míg másikuk a Gellért nevet kapta. Medve nyomaira bukkantak Mátranovák határában is, a lakott területtől mintegy egy kilométerre.
Vágólapra másolva!

A Bükk különböző pontjain észlelték őket, és bár szemtől szemben nem szívesen mutogatják magukat, de a vadkamera olykor elcsípi őket. Nyomaikat három - Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád - vármegyében, azon belül pedig több tucat település környékén is felfedezték.

Az Magyar Országos Medve Figyelő tette közzé a felhívást, miszerint egyik olvasójuk medvenyomokat talált a kéktúra útvonalán, Mátranovák környékén, hajszálnyi közelségben a lakott területektől.

Mátranovák, kéktúra útvonal! A település északi erdeiben, egy kilométerre a lakott területektől. A Pétervására és Bükkszék között nagy valószínűséggel példányt észleltek

- írta a Magyar Országos Medve Figyelő

A bejegyzés arra is kitér, hogy a nógrádi község határában megfigyelt nyomok nagy valószínűséggel a Pétervására és Bükkszék közt észlelt példánytól származhatnak - írta a Nool.

Aggodalomra azonban semmi ok, a szakértők szerint ugyanis a medvék, amennyire csak lehetséges, kerülik az emberekkel való interakciót, a lakott területek környékére is maximum az élelem vezeti őket, de nem ritka, hogy csupán kószálás közben tévednek arra, amerre az emberek is. A medvék ugyanis nagy gyaloglók: naponta akár több tíz kilométert is képesek vándorolni - írta a Bors.

barnamedve, medve, illusztráció,
Képünk illusztráció! Fotó: LightRocket via Getty Images/Marcos del Mazo

Mindazonáltal a szakértők azt is kérik a túrázóktól és a kirándulóktól, hogy legyenek nagyon óvatosak a medvékkel:

A medve nem játék, a medvét kerülni kell. A medvével nem kell barátkozni, bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez köthető. Amennyiben medvét észlelnek, kérjük, jelezzék igazgatóságunknak az alábbi ügyeleti telefonszámon: +36 30 861-3808

- kérte az embereket a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.