Közeleg a határidő, eddig lehet jelentkezni az általános iskolákba

Vágólapra másolva!
Április 18-19-én lehet jelentkezni az általános iskolákba, az óvodai beiratkozás pedig április 20-án kezdődik - tájékoztatta az Oktatási Hivatal az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Április 18-19-én lehet jelentkezni az általános iskolákba, az óvodai beiratkozás pedig április 20-án kezdődik. Utóbbi május 20-ig tart, az óvodakezdés halasztását pedig április 15-ig lehet kérni

 - derül ki az Oktatási Hivatal közleményéből, írta meg az MTI.

A kötelező felvételt biztosító köznevelési intézmények listája és a körzethatárok fent vannak az Oktatási Hivatal honlapján, a beiratkozás módjáról és pontos idejéről az óvoda, illetve az önkormányzat ad tájékoztatást.

Az óvodakezdés halasztását április 15-ig kérelmezhetik a szülők a területileg illetékes járási hivatalnál. 

Ha családi körülmények vagy a gyerek sajátos helyzete indokolja, egy évig felmenthető az óvodai foglalkozások alól, különös méltánylást érdemlő esetben, újabb kérelem alapján annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét tölti be.

A bölcsődék legkésőbb 2024. április 15-ig jelzik a hivatalnak, ha az óvodaköteles korba lépő gyermek további egy évig bölcsődei ellátásban vesz részt.

Ekkor javasolt, hogy a szülők egyeztessenek a bölcsődével. Nem kell beiratkozni az óvodába akkor sem, ha a gyerek a kötelező óvodai nevelést pedagógiai szakszolgálattal jogviszonyban, korai fejlesztés és gondozás keretében teljesíti. 

Hangsúlyozták, minden gyerek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, tankötelessé válik.

A halasztás csak azokban az esetekben lehetséges, ha azt az OH engedélyezte, vag yha az illető gyerek rendelkezik a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága által kiállított szakvéleménnyel.

A tanköteles gyerekek iskolai beiratkozására április 18-19-én van lehetőség, az adatok a beiratkozás előtt online beküldhetők a KRÉTA rendszerben.

Ha a gyerek óvodakötelezettségét vagy tankötelezettségét Magyarország területén kívül teljesíti, azt a szülőnek be kell jelentenie a hivatalnak.

Az ehhez szüksége űrlap elérhető szintén fent van a hivatal honlapján, és elküldhető ügyfélkapus hitelesítéssel elektronikusan vagy postán a következő címre: Oktatási Hivatal, Köznevelési Nyilvántartási Főosztály, 1363 Budapest, Pf. 19.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A minap arról írtunk, egyre többen jelentkeznek felsőoktatási intézményekbe Magyarországon.