Hankó: 340 milliárddal segítjük, hogy együtt dobogjon az egyetemek, az innovátorok és a gazdaság szíve!

Hankó Balázs.
Hankó Balázs.
Fotó: Hankó Balázs/Facebook
Vágólapra másolva!
340 milliárd forintos keretösszeggel hirdetjük meg a Neumann János Program pályázatait, ha belegondolunk, ez egy igazán impozáns összeg! Ebből 147 milliárd forint az idei innovációs programstratégiát foglalja magában, 193 milliárd forint pedig uniós támogatású kiírások formájában jelenik meg - mondta Hankó Balázs az Origónak.
Vágólapra másolva!

Miért kell a Neumann János Program keretében új pályázatokkal megjelennie a kormányzatnak?

A XXI. század Magyarországán, egy covid-járvány után, egy komoly energiakrízist követően, miközben a szomszédunkban évek óta tart az orosz-ukrán fegyveres konfliktus el sem hinnénk, hogy mennyire fontos egy ország versenyképessége! A magyarság jövőjének alakulásában igen nagy része van annak, hogy amennyire tudjuk, kiaknázzuk a magyarok leleményességét, tudását és kezdeményezőkészségét. Akármilyen eredményt érünk is el, nem dőlhetünk hátra! Mindig van előrébb és ebben a rohanó világban a versenytársak sem hagyják, hogy lankadjon a figyelmünk!

Éppen ezért jelentettük be a napokban, hogy 340 milliárd forintos keretösszeggel hirdetjük meg a Neumann János Program pályázatait. Ha belegondolunk, ez egy igazán impozáns összeg! Ebből 147 milliárd forint az idei innovációs programstratégiát foglalja magában, 193 milliárd forint pedig uniós támogatású kiírások formájában jelenik meg.

Hankó Balázs.
Hankó Balázs: Reményeink szerint 200 új szabadalom, termék és évente legalább 50 milliárd forint többletárbevétel kerekedhet ki
Fotó: Hankó Balázs/Facebook

Pontosan hogyan és milyen célt szolgál majd ez az összeg?

A diákjaink anyagi támogatásával hozzájárul a magyar felsőoktatás nemzetköziesítéséhez, ösztönzi az infrastrukturális és módszertani fejlesztéseket a szakképzésben is. Ők mentorprogramokra pályázhatnak, a szakképzésben tanulók pálya- és karriertanácsadást kapnak. Teljes életpályájára kiterjedő segítséget nyújtanak majd a kutatóknak is az innovációs pályázatok.

Az összeg legnagyobb részét a vállalkozások kapják majd, hogy innovációs partnerségek keretében kapcsolatokat létesíthessenek a kutatókkal, egyetemekkel és más képzési helyekkel.

Mit várnak eredményként mindettől?

Reményeink szerint 200 új szabadalom, termék és évente legalább 50 milliárd forint többletárbevétel kerekedhet ki. Fontos, hogy a magyar startup-szférát komolyabban támogassuk, ezzel is segítve az innovátorok sikerességét Magyarországon. Az egyik legfontosabb kihívás a vállalkozói és kutatói utánpótlás segítése. Egyszerűen növelni kell az innovációra való ráfordítás összegét, a ma 920 milliárd forintos összeget is fel kell tornásznunk! A szakképzésben tovább javulnak a képzés infrastrukturális feltételei, pálya- és karriertanácsadást biztosítunk a fiatalok számára, valamint biztosítjuk, hogy minden fiatal legalább részszakmát szerezzen a szakképzésben! Meg kell oldanunk, hogy együtt dobogjon az egyetemek, szakemberek, az innovátorok és a gazdaság szíve!

Kicsit hátrébb lépve: lássuk csak a „big picture”-t, hiszen így érthető igazán, hogy ez a lépés is egy eleme a komplex modernizálásnak. Az elmúlt években komolyan átalakítottuk a kutatóhálózatunkat, a felvételi rendszerünket, igyekeztünk úgy módosítani a felsőoktatási mechanizmust, hogy az jobban szolgálja a diákok, a munkaerőpiac és a magyar gazdaság érdekeit. Kitűzött célunk, hogy hazánk 2030-ra legalább egy egyetemünk legyen a világ legjobb 100 felsőoktatási intézménye között, Európa tíz legjobb innovátorának egyike lehessünk és szakképzésünk a mérőszámok alapján világbajnok legyen. (Magyarország a lakosságszámot tekintve 96. a világban, innovációs teljesítménye tekintetében 33., az egymillió lakosra eső Nobel-díjasok száma szerint pedig a 11. helyen van!) Az előbb felsorolt változtatások fontos része, hogy a magyar innovációs rendszer sikeresen szintet lépett és több egyetemünk is benn van a legelismertebbek között.