Elemzők: Magyar Péter a baloldal új Márki-Zay Pétere

Magyar Péter jogász, MagyarPéter,  2024.03.15., március 15., 2024. március 15.,
Fotó: Havran Zoltán/Mediaworks
Vágólapra másolva!
Mint ismert, a mai napon tüntetést szervezett az agresszív Magyar Péter. A hátteréről és a tüntetés anyagi részéről nem állnak rendelkezésre nyilvános információk, az exférj titkolózik. Azonban felbukkannak körülötte azok az emberek, akik Márki-Zay Péter körül is mozgolódtak. Magyar azt sejtette, hogy akár az amerikaiak is állhatnak mögötte. Mi az igazság? Deák Dániel, a a XXI. Század Intézet vezető elemzője és Kiszely Zoltán, Századvég politikai elemzési igazgatója elemezte a történteket.
Vágólapra másolva!

Deák Dániel: Magyar Péter Márki-Zay újracsomagolva

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Soros György által pénzelt dollárbaloldal 2022-es tüntetésein használt technika bukkant fel Magyar Péter rendezvényén, így minden bizonnyal mindez akár 200 millióba is kerülhetett. 

A tüntetések anyagi hátteréről nincsenek információk, Magyar Péter azt állítja, saját és támogatói forrásból finanszírozza a megmozdulásokat, ám ezt több okból is nehéz elhinni. Jelentős összegekről van szó, de egyelőre nincs konkrét információ, ezeket még Magyar Péter sem mondta el – mutatott rá a Magyar Nemzet megkeresésére Deák Dániel, a a XXI. Század Intézet vezető elemzője. 

magyarpéter, Magyar Péter
Magyar Péter 
Fotó:  MTI/Lakatos Péter 

A szakértő felhívta a figyelmet: Magyar Péter esetében gyakorlatilag ugyanazt a projektet láthatjuk újracsomagolva, mint amit Márki-Zay Péternél is láthattunk.

Ugyanazok az üzenetek, szlogenek és jól láthatóan ugyanazok a szereplők jelennek meg körülötte. Nagy Ervintől kezdve Pankotai Lilin át olyan ismert közszereplők, akik az elmúlt időszakban több balliberális projekthez vagy akár messiásváráshoz is csatlakoztak. 

És kezdetben Márki-Zay Péter esetében is tagadták, hogy bármilyen kötődése lenne a Soros-hálózathoz vagy külföldi finanszírozókhoz, végül a választást követően maga Márki-Zay Péter ismerte el, hogy milliárdokat kaptak a külföldről, egyenesen az Egyesült Államokból.

Nem lennék meglepve, ha Magyar Péter esetében is hasonlóról lenne szó, itt is megjelenne a külföldi finanszírozás. A Spinoza Színházban adott interjúja során viccesen már sejtette, hogy az Egyesült Államokból, az amerikai nagykövetségről is megkeresték, tehát egyértelműen látszik, hogy már megkörnyékezték őt is az amerikai baloldal részéről. Azt várom, hogy rövidesen kiderül, esetében is megjelennek a külföldi finanszírozók, mert maga a projekt, a kommunikáció, az egész megjelenés és amit Magyar Péter kapcsán látunk, jól beleillik abba a mintázatba, amelyet a nemzetközi Soros-hálózatok részéről belpolitikai beavatkozás tekintetében szoktunk tapasztalni 

– hangsúlyozta Deák Dániel.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője is jelen volt a szombati tüntetésen, és a közösségi oldalán összegezte benyomásait.

Magyar Péter bakikkal teli beszéde semmitmondó, unalmas volt. Mintha ChatGTP-t használt volna a 444-es kommentszekció alapján. Tizennégy éve tüntetnek ugyanazok a baloldali arcok, és semmi újdonság. Ez nem véletlen, hiszen a Soros-hálózatnak nem gondolat kell, hanem csak egy eszköz. Ezzel akarnak érvényt szerezni a háborúpárti törekvéseiknek

– írta bejegyzésében Deák Dániel.

Kiszelly Zoltán: Magyar Péter az új Márki-Zay, a remény hordozója az ellenzéki oldalon

A tüntetésen elhangzottakról Kiszely Zoltán politológust kérdezte a Mandiner. A demonstráció kapcsán a szakértő kijelentette, „folytatódik az »egy hét, egy hír stratégia«, 

Magyar Péter tovább lebegtet, próbál érdekes maradni, mivel még két hónapot ki kell húznia”. 

„Azzal, hogy anyák napjára újabb megmozdulást jelentett be, illetve, hogy nem árulta el, milyen párttal tervez indulni a június 9-i EP-választáson, továbbra is fenn tudja maga körül tartani az érdeklődést” – magyarázta Kiszelly. A Századvég politikai elemzési igazgatója a felszólalók sorát „szegényesnek” nevezte. Az elemző ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy Magyar Péter egyes megnyilvánulásai „olyan nemzeti szimbólumokat idéznek, amikkel

a baloldali keménymag vagy a Spinoza Színház értelmisége nem biztos, hogy lelkesíthető. 

Itt a kockás papíron még kell igazítani” – húzta alá.

Magyar Péter pedig az új Márki-Zay, a remény hordozója az ellenzéki oldalon. De semmi újat nem tudott igazából mondani” 

– hangsúlyozta Kiszelly.