A legnagyobb élelmiszerláncok nem adományoztak, pedig megtehették volna

bevásárlás, bevásárlóközpont, gazdaság, gdp
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vágólapra másolva!
Karácsony után és húsvétkor sem adományoztak a legnagyobb árbevételű élelmiszer-kiskereskedő cégek. Az Auchan, Aldi, Lidl, Penny, Tesco és a Spar nem vettek részt az Élelmiszermentő Központ által immár második alkalommal meghirdetett élelmiszeradománygyűjtő akcióban - tudta meg az Origo. A száz milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel rendelkező élelmiszer-kiskereskedők valamennyien elengedték a fülük mellett a Központ felhívását.
Vágólapra másolva!

Az Élelmiszermentő Központ tavaly első alkalommal indította útjára élelmiszeradománygyűjtési akcióját, melynek keretében több millió forint értékben, több száz fogyatékossággal élő rászoruló honfitársunkhoz juttattak el élelmiszercsomagokat még a karácsonyi ünnep előtt. Az eredményes adománygyűjtést idén húsvétkor is megszervezte a Központ. A húsvéti akció során az élelmiszert a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége számára gyűjtöttek. 

Az akciók céljaként nevezték meg, hogy az összegyűjtött élelmiszerekkel jobbá, meghittebbé tudják tenni a fogyatékossággal élők és családjaik ünnepét, és egyúttal szeretnék felhívni a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára is. 

Az óriás élelmiszerláncokat nem érdekelte a felhívás

A Központ több körben intézett felhívást a kereskedő cégek felé, amelyre több tucat vállalkozás reagált is, és ki-ki a maga lehetőségeinek megfelelően tette meg felajánlásait. Általában tartós élelmiszerek, édességek, üdítők kerültek a felajánlott élelmiszer csomagokba, amelyeket a Központ és az önkéntesek csomagoltak be a rászorulók számára. Így lett több száz család ünnepe gazdagabb immár két alkalommal is. De ha rápillantunk a cég honlapjára, ahol feltüntetik, hogy kiknek köszönik meg a felajánlásokat, úgy tűnik, hogy

a száz milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel rendelkező élelmiszer-kiskereskedők valamennyien elengedték a fülük mellett a Központ felhívását, így nem vettek részt az értelmi fogyatékossággal élő, illetve a látássérült honfitársainknak segíteni akaró kezdeményezésben. 

A magyarok vásárlásai minden évben borítékolhatóan jelentős éves árbevételt tesznek lehetővé ezeknek az élelmiszer kereskedőknek, akik azonban sem karácsonykor, sem húsvétkor nem érezték fontosnak, hogy részt vegyenek az adománygyűjtési akcióban.

Az élelmiszer értékes erőforrás, amit nem szabad elfecsérelni, főleg ha rászorulókhoz is kerülhetnek.

ultrafeldolgozott, fagyasztott, élelmiszerek, hűtőben, illusztráció,
Rengeteg élelmiszer megy kárba.
Fotó: Shutterstock/Sheila Fitzgerald / Shutterstock/Sheila Fitzgerald

Rengeteg élelmiszer veszik kárba, a kormány beavatkozott

Hazánkban a kiskereskedelmi láncban eddig évente 60 ezer tonna élelmiszer ment veszendőbe, amiből 10 ezer tonnányi mennyiséget tudtak csak megmenteni. Ezt akár kevésnek is nevezhetnénk, és nem csoda, hogy a magyar kormány a beavatkozás mellett döntött. 

2021 decemberében elfogadta az Országgyűlés az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény módosítását, amely értelmében 

a tartós élelmiszer-kategóriák esetében kötelezően fel kell ajánlaniuk a lejárathoz közeli élelmiszereket a rászorulóknak.

A feladatok koordinálása az Élelmiszermentő Központ feladata. Mindezek fényében igen érdekes tény, hogy az önmagukra és különösen társadalmi felelősségvállalásukra oly büszke cégek, amelyek a magyar emberek pénzéből élnek, nem érzik fontosnak, hogy adakozzanak az Élelmiszermentő Központ felhívására.  

Különös volna azt gondolni, hogy ennek oka van?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK