Ritka Grevy-zebracsikók láthatóak a Nyíregyházi Állatparkban - képek

Vágólapra másolva!
Az országban csak a Nyíregyházi állatkertben élő Gravy-zebra csikók a tavaly év végén születtek. Eddig a fűtött istállóban töltötték a mindennapjaikat, ám a jó idő beköszöntével már a nagyközönség is láthatja őket.
Vágólapra másolva!

A kancacsikók jelenleg egy elkülönített külső kifutóban vannak és fokozatosan ismerkednek meg a fekete kontinens patás állatait bemutató több hektáros kifutórendszer többi lakójával; többek között a Rotchild- zsiráfokkal, a fekete lóantilopokkal vagy az addax antilopokkal.

Gravy-zebra, Nyíregyházi Állatpark
Már láthatóak a ritka Grevy-zebra csikók a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Táplálékuk az első 6-7 hónapban elsősorban az anyatej, de már 30-40 naposan elkezdték kóstolgatni a szálas takarmány fogyasztását is - írja a SZON.

A Grévy-zebra (Equus grevyi) a legnagyobb termetű zebrafaj és egyben a legnagyobb vadon élő lóféle. 

A többi zebrafajtól - az alföldi és hegyi zebrától- könnyen megkülönböztethető, mivel hasa töve fehér és a hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, valamint a fülei is jóval nagyobbak. A faj, nevét Jules Grévy 19. századi francia köztársasági elnöktől kapta, aki egy ilyen állatot kapott ajándékba Abesszíniától.

A vadon élő populáció mérete  az elmúlt évtizedekben drámaian csökkent, mindössze 2000 egyed él belőle Dél-Etiópiában és Kenyában.

Ennek oka elsősorban a természetes életterük csökkenése és a vadászat. Ezért is fontos, hogy zárt tartási körülmények között szaporítsák őket. A Nyíregyházi Állatparkba is az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkeztek a szülőállatok - tudatta közleményében a Sóstó ZOO - Nyíregyházi állatpark.