Megvan, ki lesz a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója

orbán, bírómarcell
Biró Marcell lesz a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök Biró Marcellt nevezi ki nemzetbiztonsági főtanácsadójának. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke csütörtöktől tölti be a tisztséget, egyik fő feladata az lesz, hogy segítségével Magyarország képes legyen a háborús kihívásokat hatékonyan kezelni - írja az Index.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök március 14-i hatállyal Biró Marcellt nevezi ki a kormányfő nemzetbiztonsági főtanácsadójának

 – írta az Index. Mint ismert, a Magyar Közlönyben a tisztség létrehozását úgy indokolták, hogy „a világméretű konfliktusok közepette hazánknak minden lehetséges eszközt és megoldást igénybe kell vennie, ami hozzájárul az ország és a magyar emberek biztonságának megőrzéséhez. Éppen ezért a nemzetbiztonsági szempontok szorosabb koordinációjára van szükség. Nemzetközi példákat alapul véve a törvénymódosítás egy olyan tisztséget hoz létre, amely képes arra, hogy Magyarország a háborús kihívásokat hatékonyan kezelje”.

Fontos pozíciót fog betölteni

Az Egyesült Államok mindenkori elnökét például már 1953 óta segíti nemzetbiztonsági tanácsadó. Az elmúlt hetven évben összesen 31 nemzetbiztonsági tanácsadó fordult meg a Fehér Ház nyugati szárnyában található irodában, közöttük Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, Colin Powell, Condoleezza Rice vagy napjainkban Jake Sullivan.

A Nemzetbiztonsági Iroda vezetője is megvan

Biró Marcell 2010-től számos vezetői pozíciót töltött be a magyar kormányban. 2018-tól a miniszterelnök mellett dolgozott közigazgatási államtitkárként, majd tanácsadója is volt. 2021 óta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke is egyben

A főtanácsadónak kiemelt koordinációs feladata lesz a miniszterelnök munkájának segítésében a nemzetbiztonsággal összefüggő kérdésekben, valamint vezeti a Védelmi Tanács üléseit is.

A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának irányítása alá tartozik majd a Nemzetbiztonsági Iroda is, amelyet az Index információi szerint Porkoláb Imre dandártábornok, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet vezetője irányít.

A terület vonatkozásában lesz még egy változás. Úgy tudják, hogy Farkas Örs helyettes államtitkárból államtitkár lesz a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő területen. Ezt a pozíciót eddig Papp Károly töltötte be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK