Élő húsvéti nyúl ajándékba? Jól gondolja meg!

élő húsvéti nyúl, húsvét, nyúl
Az élő húsvéti nyúl vásárlása nem játék
Vágólapra másolva!
A húsvét közeledtével minden évben felmerülnek egyes témák, ilyen például az, hogy hogyan válasszunk sonkát vagy hogy tartjuk-e a locsolkodás hagyományát. Ezek közé tartozik az élő húsvéti nyúl ajándékozása is. Vannak, akik aranyos dolognak tartják, mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a nyúltartás nem pár napra szól és nem is lehet rá rövid idő alatt jól felkészülni, éppen ezért érdemes kétszer átgondolni az élő állat ajándékozást.
Vágólapra másolva!

A húsvéthoz már régóta hozzátartozik a nyúl, mint szimbólum. Ilyenkor elárasztják a boltokat a csokinyuszik és az egyéb nyúl mintás kiegészítők. Sok kisgyerek legfőbb álma ebben az időszakban az, hogy egy élő húsvéti nyúl, ami elsőre jó ötletnek tűnhet, mivel sokan úgy gondolják, hogy egy nyúl gondozása nem igényel sok energiát, azonban ez nem igaz.

élő húsvéti nyúl, húsvét, nyúl
Az élő húsvéti nyúl vásárlása nem játék
Fotó: pixabay.com

Az élő húsvéti nyúl nem játék, nem való mindenkinek

A nyulak tartása közel sem olyan egyszerű, mint azt egy laikus ember gondolná, ezért a legtöbb élő húsvéti nyúl nem sokkal az ünnep után valamilyen menhelyen végzi, általában nem a legjobb állapotban, a nem megfelelő tartásnak köszönhetően. 

Egy háziállat nyúl akár 10-12 évig is élhet, így hosszú távon is gondolnunk kell az ellátására, ha háziállat vásárlása mellett döntünk.

Tartásuk anyagi költségekkel jár, napi több órányi törődést igényelnek, nem elég őket egy kis ketrecben tartani. A nyúl az egyik legérzékenyebb állat, így a szakértők egyáltalán nem javasolják, hogy egy nyuszi legyen az első házi kedvenc egy családban. 

élő húsvéti nyúl, nyúl, húsvét
Az élő húsvéti nyúl nem való mindenkinek.
Fotó: pixabay.com

Bár a szakemberek szerint érezhető a javulása a felelős állattartás területén, még mindig akadnak olyanok, akik élő állatot ajándékoznak húsvétkor. 

Óriási felelősség az új háziállat vásárlása

Ha a szakemberek tanácsai ellenére mégis úgy döntünk, hogy meglepjük a családunkat egy élő húsvéti nyúllal, akkor érdemes odafigyelni a megfelelő körülményekre a tartása során. Sőt, már a kiválasztás során is oda kell figyelnünk pár dologra, például hogy honnan és milyen fajtájú nyulat vásárolunk. Lehet őket kint és bent is tartani, de oda kell arra figyelni, hogy megfelelő mozgásterük legyen és a környezeti hatásoktól is védve legyenek. 

Az sem mindegy, hogy hogyan tápláljuk őket, mivel vannak a nyulakra kifejezetten ártalmas zöldségek is, amelyeket kerülni kell. 

Valamint érdemes rendszeresen állatorvoshoz is vinni őket, hogy minden problémát időben észleljenek és kezeljenek. Továbbá az ivartalanításról sem szabad megfeledkezni, mert ez is hozzájárul a kedvencünk hosszú és boldog életéhez. 

Börtön járhat az utcára kitett nyúl miatt

A háziállat tartás hatalmas felelősség, ezért is érdemes jól meggondolni, hogy mikor és milyen állatot választunk, azonban azt érdemes tudni, hogy ha valamiért mégsem passzol a családba a kiszemelt kis kedvenc, akkor sem tehetjük ki az utcára és hagyhatjuk a sorsára, 

ugyanis ez bűncselekmény és akár letöltendő börtönbüntetés is járhat érte. 

Ezért is érdemes fokozottan meggondolni az élő húsvéti nyúl vásárlását.