Elhanyagolják a felújításokat a balos kerületi önkormányzatok

A tervezett útvonal a Nagykörút, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca. Fél hét körül a tömeg az Oktogontól a Nyugatiig ért
Vágólapra másolva!
A megkérdezett képviselők mindegyike arról számolt be a Magyar Nemzetnek, hogy a budapesti kerületekben található társasházak általánosságban rossz állapotban vannak. Különösen veszélyeztetettek a régi épületek.
Vágólapra másolva!

Erőteljes felújításra szorul Újbuda lakásállománya, főleg a belvárosi részeken Szabó László, a kerület kormánypárti önkormányzati képviselője szerint.

A kerület északi részében található épületek 1900-as évek elején épültek, az ötvenes évekig bezárólag, az állapotuk pedig igencsak változatossá vált az elmúlt években. A XI. kerületi önkormányzat azonban kizárólag egyetlen egy, a lakóházak felújítására szolgáló pályázatot hirdet meg évek óta

– emelte ki a képviselő, majd elmondta, hogy a program keretében a lakóépületek gázvezeték, kémény, tetőfelújítására, gépészeti felújítására, elektromos berendezéseinek cseréjére és a homlokzati felújítására lehet kisebb-nagyobb összegeket igényelni. 

A pályázat kerete azonban 2019 óta csupán 200 millió forint, annak ellenére, hogy időközben az elmúlt öt évben megduplázódott a kerület költségvetése.

Baranyi Kriszta
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere Fotó: Origo 

Ferencváros bajban

A társasházak elég nehéz helyzetben vannak az építőanyagárak, a munkadíjak, illetve a belvárosban a parkolási díjak emelkedése miatt is, mondta el Ferencváros kormánypárti önkormányzati képviselője, Gyurákovics Andrea. 

Sokszor abba a nehéz helyzetbe kerülnek a belvárosi házak, hogy nincs kivitelező, aki elvállalja a munkát, mert egyszerűen lehetetlen közlekedni, megállni, parkolni Belső-Ferencvárosban. Akik pedig elvállalják a kisebb-nagyobb munkákat, azok olyan árakat szabnak, amit nem lehet a házak közös költségéből kigazdálkodni

– emelte ki a politikus, majd hozzátette, hogy a ferencvárosi önkormányzat a társasházak támogatására korábban egy folyamatosan növekvő összeget tett félre, amiből vissza nem térítendő támogatásokat folyósítottak a felújításokhoz. A Baranyi Krisztina vezette önkormányzat ugyan megtartotta ezt a programot, de 300 millió forintról 200 millióra csökkentették az összegét.

Nincs forrás a felújításokra

A Pikó András vezette Józsefváros működését tökéletesen bemutatják a társasházak felújítására meghirdetett pályázatok a kerület kormánypárti önkormányzati képviselője, Szilágyi Demeter szerint.

Pikó mindig elmondja, hogy van nyolc különböző pályázat, amire lehet pályázni. Ezen pályázatok körül mind nagy, színes-szagos kommunikációs buborékok vannak azonban a teljes keretösszeg mindössze 300 millió forint

– jelentette ki a politikus, majd hozzátette, hogy eközben egy homlokzatfelújításra 50 millió forint értékben lehet pályázni, míg a 2019 előtt a jobboldali vezetés alatt éves szinten másfél és kétmilliárd forint között volt társasházi pályázatokra félretett keretösszeg.

Miután júniusban most Pikóékat leváltjuk, akkor ezt az összeget éves szinten másfél milliárd forintra fogjuk emelni

– jegyezte meg Szilágyi Demeter.

karácsonygergely, kampány
Karácsony Gergely
Fotó: Magyar Nemzet

Rossz állapotú belvárosi bérházak

A VI. kerület kormánypárti önkormányzati képviselője, Lindmayer Viktor a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a kerületében a társasházak állapota rendkívül vegyes, rengeteg lakóház pedig közepes vagy rossz állapotban van. 

Az előző városvezetés 2010 és 2019 között egy eléggé jó társasházi felújítási programot indított el, amit sajnos a jelenlegi városvezetés csak csökkentett műszaki tartalommal tartott meg. Ugyan lehet pályázni függőfolyosó homlokzat vagy tetőfelújításra, de ezekre a pályázatokra a sokkal nehezebben lehet jelentkezni, ugyanis túlbürokratizálták azokat

– mondta el a politikus, majd kifejtette, hosszútávon mindenféleképpen meg kell könnyíteni a pályázás menetét, illetve adott esetben bizonyos munkákat az önkormányzat kivitelezésében kellene megvalósítani, ezzel kedvezőbb árakat kiharcolva a társasházak részére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK