Böjte Csaba: Mindannyian imádkozzunk az áldott békéért, ennél fontosabb semmi sincs!

Vágólapra másolva!
Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes Kárpátalján tartott előadást, és a háború sújtotta területen szerzett tapasztalatai nagy hatással voltak a húsvéti üzenetére. Többek között elmondta, hogy nincs fontosabb a békénél, amiért mindannyiunknak imádkoznia kell.
Vágólapra másolva!

Jézus Krisztus szerelmi vallomását jelenti a karácsony és a húsvét is – mondta Böjte Csaba a Metropolnak adott interjújában. Elmondta, milyen gyönyörű, hogy a nagy Isten képes akár nagypénteken is megbocsátani, amit nekünk is meg kell tanulnunk. 

A szerzetes nem régen jött haza Kárpátaljáról, ahol magyar pedagógusok meghívására tartott előadást, közben több településre is ellátogatott. Szívfájdítónak nevezte, amit ott látott, és azon gondolkodik, hogy ott is létesít egy árvaházat. 

Senki nem tudja, hány ember halt meg eddig, de több százezer férfiról beszélnek. Mindannyian imádkozzunk az áldott békéért, ennél fontosabb semmi sincs!

 - mondta Böjte Csaba. 

Böjte csaba 
Fotó: Marton Koncz / Koncz Márton - Origo

Úgy látta, hogy Kárpátalján nem a helyiek érdeke a háború, hanem a nagypolitikáé. A helyiek nem bíznak abban, hogy az ukránok nyerik a háborút, ennek ellenére hivatalosan nem szabad a békéért imádkozniuk, csak a győzelemért. Húsvéti üzenetét is az ott tapasztaltakhoz igazította. 

„Sokkal alázatosabbnak, türelmesebbnek, nyugodtabbnak és bölcsebbnek kellene lenni” - mondta a szerzetes, majd hozzátette azt is, hogy a szolgáló szeretet útján kell menni, és nem olyan kincseket kell gyűjteni, amiket szétrág a rozsda, hanem a jó cselekedetek kincseit. 

Hangsúlyozta, hogy Jézus Krisztus a világ minden problémájára megfelelő választ adott, csak ezt komolyan kell venni és meg kell élni. Szerinte ezért is nagyon fontos a húsvét, mert ez vár mindenkire – írja a Magyar Nemzet

Mindezért tehát, ne háborúzzunk, hanem szeretetben fogjunk össze, és egymást bátorítva, vigasztalva, örömteli húsvéti ünnepet kívánva éljük az életünket

 – tette hozzá az interjúban Böjte Csaba. 

Az Origo megírta, hogy korábban Böjte Csaba a Szent Családdal indult zarándokútra. 2021-ben pedig arról beszélt, hogy rengeteg lehetőség áll előttünk, de merésznek kell lenni.