Minden idők legnagyobb tanári fizetésemelése érkezett ma

matematika, érettségi, 2023, Csik Ferenc, iskola
Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium
Vágólapra másolva!
Az 1990-es rendszerváltás óta nem látott tanári béremelés érkezett ma, sőt a magyar oktatástörténetben nem volt példa arra, hogy egyik napról a másikra 32,2 százalékkal emelkedjenek a bérek. Valaki már pénteken megkapta az emelt bért. A tankerületek adatai alapján az I. fokozatban a megemelt átlagfizetés 601 992 forint, a II. kategóriában 679 135 forint, egy átlagos iskolaigazgató pedig 1 018 403 forintot keres januártól. A költségvetésben 340 milliárd forintos béremelési alapot hoztak létre, amiben "egy cent európai uniós támogatás sincs", így magyar adófizetői pénzből kapják meg a pénzüket a tanárok... A dollárbaloldal milliókat kereső brüsszeli képviselői az elmúlt években mindent elkövettek annak érdekében, hogy a tanárok bére ne emelkedjen, miközben az utcán próbálták hergelni az embereket. 
Vágólapra másolva!

A Belügyminisztérium megszervezte, hogy kevesebb mint két hét alatt - január 30-ig - 140 ezer tanár megkaphassa a béremeléshez szükséges iratokat. Az állami fenntartású iskolák tanárai legkésőbb hétfőn a megemelt illetményeket kapják meg. Gulyás Gergely a február 1-i Kormányinfón azt mondta, világos a kormány szándéka, 32,2 százalékos béremelés történik, a kormány ennyivel növelte meg a bértömeget, amit csak béremelésre lehet költeni. Mindenkinek nőni fog a fizetése - tette hozzá. Kitért arra, hogy a mesterfokozattal rendelkező tanárok két százalékkal több emelést kapnak, míg "a hiánytárgyakat" oktatók plusz négy százalékos emeléssel számolhatnak.

Történelmi béremelés lesz a tanároknál Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A mostani béremeléssel a tanárok átlagbére eléri a diplomás átlagbér 71,8 százalékát, ez bruttó 652 ezer forintot jelent - közölte. Csak ebben a törvényhozási ciklusban 46 százalékkal nőtt a bér, és bíznak benne, hogy tudják tartani azt a vállalásukat, hogy a diplomás minimálbér 80 százalékára emeljék a tanárok bérét. A Miniszterelnökség vezetője beszélt arról is, milyen változásokat hozott az új törvény, amely alapján kiszámítható keretek között dolgozhatnak a tanárok. Értékelése szerint az anyagi elismertségük esetében olyan nagyot sikerült előrelépni, mint a rendszerváltás óta soha.

Gulyás Gergely: A baloldal a béremelés ellen mindent megtett a nemzetközi fórumokon Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A miniszter azt mondta, vannak, akik nem örülnek ennek, és sokan vannak, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez a béremelés ne folytatódhasson, az EU ne járuljon ahhoz hozzá. Gulyás Gergely közölte, a béremelés

A kabinet 2030-ig vállalta, hogy a tanárok bére eléri a diplomások bérének 80 százalékát, az addig szükséges béremelések 12 százalékát fizeti az EU - részletezte. Elmondta, a szakszervezetekkel többszörösen is óvatosan kell bánni, mert nehéz felismerni, hogy ők a tanárok érdekeit képviselik-e, vagy az ellen lépnek fel. A béremelés ellen például mindent megtettek a nemzetközi fórumokon - tette hozzá.

Milliókat keresnek, miközben a béremelés ellen dolgoztak

Itt érdemes arra emlékeztetni, hogy korábban összegyűjtöttük, hogy kik azok a baloldali európai parlamenti képviselők, akik miközben több millió forintot visznek haza közpénzből, mindent elkövettek annak érdekében, hogy a tanárok ne keressenek jól, és ne kapják meg a nekik jogosan járó 800 ezer forintos fizetést. Ezzel egy időben pedig hergelték az utcán az embereket. A baloldal EP-képviselői évek óta lobbiztak azért, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat, amelyekre számos egyéb terület mellett a tanárok béremeléséhez is szükség lett volna.

Gyurcsányné mindent elkövetett, hogy a tanárok ne kapjanak béremelést Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Hétfőn érkezik az emelt bér

Az állami fenntartású iskolákban dolgozók 2024. február 5-én, hétfőn megkapják az átlagosan 32,2 százalékkal megemelt fizetésüket – erről Maruzsa Zoltán beszélt. A nem állami – egyházi, önkormányzati – fenntartású iskolákban és óvodákban a munkáltatók feladata utalni az emelt béreket, a fedezetet a kormány számukra is biztosítja. A munkáltatók 2024. január 30-ig mintegy 140 ezer kinevezési okiratot módosítottak,

a hét hátralévő részében megtörtént a bérszámfejtés, majd indulhatnak a kifizetések.

A Klebelsberg Központ tájékoztatása szerint a tankerületeknél foglalkoztatott főállású tanárok januári átlagbére valamennyi rendszeres juttatást, megbízási díjat, pótlékot beleértve bruttó 652 530 forint. Az államtitkár emlékeztetett: 2022-ben az átlagbér a KSH adatai szerint 446 243 forint volt, az emelés mértéke az idei évben átlagosan 32,2 százalék, két év távlatában azonban 46 százalék.

A tankerületi iskolákban a bruttó átlagbér – ugyancsak valamennyi rendszeres juttatást, megbízási díjat, pótlékot beleértve – a gyakornokok esetén 561 100, az I. fokozatban 601 992, a II. fokozatban 679 135, mester fokozatban 869 007, kutatótanár fokozatban 911 284 forint. Az igazgatók havi átlagbére 1 018 403 forint.

Jövőre folytatódik a bérek növekedése

Az idei 32,2 százalékos emelést jövőre egy 21 százalékos követi, így a korábbi évek tíz-tíz százalékos emelésével négy év alatt közel duplájára fog emelkedni a tanárok bére - mondta Rétvári Bence. Felidézte, hogy az új életpályatörvénnyel önálló jogállást kaptak, ami társadalmi megbecsültséget jelent, a béremelés pedig az anyagi megbecsülést.

- közölte Rétvári Bence. Hozzátette, így az iskolaigazgatóknak lesz lehetősége válogatni, a jobb oktatásnak pedig a gyerekek lesznek a haszonélvezői. "Az egész a gyerekekről szól", ezért érthetetlen, miért akadályozta a béremelést a baloldal. Külön szégyen, hogy azok kritizálják a béremelést ellenzékből, akik amikor kormányon voltak 2008-ban, elvettek egyhavi bért a tanároktól, ők voltak az egyetlenek, akik a rendszerváltozás óta csökkentették a tanári béreket - mondta Rétvári Bence.