Szijjártó Péter: Nem kéne egyenlőségjelet tenni az izraeli telepesek és a Hamász közé

Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd reggel közösségi oldalán ismertette, hogy a brüsszeli uniós külügyminiszterek találkozóján felmerült, hogy az izraeli telepesekkel szemben szankciókat vezetne be az EU. Abban egyetértés látszott, hogy a Hamász ellen is hozzanak intézkedéseket, ám több tagállam feltételhez kötötte a terrorszervezet szankcionálását.
Vágólapra másolva!

– Az elmúlt hetekben az európai uniós országok egy jelentős része azt szorgalmazta, hogy izraeli telepesek egy csoportjával szemben is éljünk a szankciós listára helyezés eszközével – ismertette Facebook-oldalán közzétett videóüzenetében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hétfői Külügyek Tanácsának (KüT) egyik napirendi pontját. A tárcavezető közölte, eleinte volt még egy-két ország, amelyek Magyarországhoz hasonló álláspontot képviseltek, ám miután hozzáigazodtak a többséghez, hazánk egyedüliként nem támogatta az izraeli telepesek szankciós listára helyezését.

Ugyanakkor szorgalmaztuk, hogy a Hamász terroristáit további szankciós intézkedésekkel sújtsuk. Ebben egyetértés látszott, azonban több tagország összekötötte ezt a két kérdést, számomra teljesen elfogadhatatlanul, és azt az álláspontot képviselték, hogy a két szankciós döntés nem történhet meg egymás nélkül

– magyarázta.

Szijjártó Péter szerint az, hogy az izraeli telepesek és a Hamász terrorszervezet közé egyenlőségjelet tennének, teljesen elfogadhatatlan álláspont, és egy súlyos Izrael-ellenességre szolgáltat bizonyítékot.