Szánalmas magyarázkodásba kezdett a 7 év börtönre ítélt Gyárfás Tamás

Gyárfás Tamás tárgyalás, bíróság, Budapest, 2024.02.08.,
Vágólapra másolva!
Gyárfás Tamás elítélt bűnöző ismét megpróbálta megmagyarázni, nincs köze Fenyő János megöléséhez. Szánalmas kísérlete nem győzött meg senkit.
Vágólapra másolva!

Szinte napra pontosan 26 évvel Fenyő János meggyilkolása után született ítélet Gyárfás Tamás baloldali médiavállalkozó ellen, aki a vád szerint fizetett az ismert maffiavezérnek, Portik Tamásnak azért, hogy az megölesse riválisát. A bérgyilkost, Josef Rohacot, már korábban elítélték. Ahogy most Gyárfást is, akit 7 év fegyházra ítéltek, míg Portik Tamást életfogytiglanra, azzal, hogy legkorábban 20 év után szabadulhat, feltételesen. 

Gyárfás Tamás tárgyalás, bíróság, Budapest, 2024.02.08.,
Gyárfás Tamás bűnöző szánalmas magyarázkodást adott elő 
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Szánalmas magyarázkodás

Gyárfás kedden az ATV Startban adott elő egy nagyon szánalmas magyarázatot arra, hogy miért ártatlan. Azt mondta az elítélt bűnöző, nem akart megszólalni a bírósági ítélet után, a szereplést végül mégis azért vállalta, mert úgy érzi: ügyével kapcsolatban sok a téves közlés a sajtóban. Az egyik ilyen szerinte, hogy elterjedt: széttárta a karját, amikor Portik Tamás Fenyő János megöléséről beszélt neki. Gyárfás szerint egy másik, két hónappal későbbi beszélgetés során volt szó széttárt kézről, Portik Tamás szándékával sosem azonosult. 

Az ominózus felvételt meglehetősen nevetséges módon le is játszotta telefonról a műsorban Gyárfás, de abból szinte semmit sem lehetett érteni. 

A műsorban meglehetősen összevissza beszélt Tasnádi Péterrel kapcsolatban is az egykori szocialista médiacézár. Tasnádi szerinte csak híresztelte azt, hogy Gyárfás fizetett neki, mivel a szembesítéskor Tasnádi azt mondta neki, hogy csak le akarta őt húzni. Elmondása szerint az ügy ezen része nagyon kaotikus, mert még „a bűnözők között is van etikett”, és nem adják fel a megbízójukat.
 

Az egész beszélgetés során Gyárfás többször is összevissza, egyáltalán nem logikusan beszélt. A bűnöző célja az volt a műsorban, hogy minden felelősséget Portikra kenjen, és úgy tett, mintha nem lenne sok köze az életfogytiglanra ítélt bűnözőhöz.

Az éveket is folyamatosan keverte, és emiatt Gyárfás mondandója több helyen teljesen értelmetlen volt. 

 

Gyárfás persze köszönetet mondott a bírónak is, akinek köszönhetően nem kellett egyből börtönbe mennie. 
 

Az ügy

Az ügyészség szerint Gyárfás és Fenyő között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és erős személyes ellentét alakult ki. A vádirat szerint Gyárfás 1997-ben elhatározta, hogy megöleti Fenyőt. Emiatt 1997 szeptemberében megbízta Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg vetélytársát. Tasnádi a megbízást 12 millió forintért vállalta, azonban miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a feladatot. Emiatt Gyárfás megbízta Portik Tamást, akit 1994 óta ismert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. Portik Jozef Rohácnak adta ki a feladatot, aki végre is hajtotta a gyilkosságot.