Rétvári Bence: Az EU legszigorúbb büntető törvénykönyve segít abban, hogy senki se váljon áldozattá

pedofil, gyerek, bántalmazás, erőszak, illusztráció
Little girl covers her face with hands and cries
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió (EU) legszigorúbb büntető törvénykönyve (Btk.) nagy segítséget nyújt abban, hogy senki se váljon bűncselekmények áldozatává - hangsúlyozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által létrehozott, az emberkereskedelem megelőzését támogató "Szakíts, ha bírsz!" időszaki plakátkiállítás helyszínén csütörtökön, a budapesti Rendőrmúzeumban.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence felidézte, hogy 2010 után fogadta el az Országgyűlés Európa egyik legszigorúbb Btk.-ját, amelynek alkalmazásával több bűnelkövetőt ítélnek el és ők - a korábbi időszakhoz képest - jóval szigorúbb büntetésekkel számolhatnak. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy nemcsak erre koncentrálnak, hanem

mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a potenciális áldozatok figyelmét is felhívják arra, melyek azok a módszerek, amelyekkel a világ dolgaiban kevésbé tájékozott, nehéz sorsú, nehéz helyzetben lévő emberek a bűnözők áldozataivá válhatnak.

A gyermekek a legkiszolgáltatottabbak

Rétvári Bence fontos feladatnak nevezte az ezen bűnözési formák elleni fellépést, hangsúlyozva, hogy

a legveszélyesebb, legkiszolgáltatottabb helyzetben a gyermekek vannak.

A bűnözők sok esetben gyermekotthonokban, tanyákon keresik potenciális áldozataikat, akiket ki tudnak használni. Épp ezért volt hatalmas jelentősége a gyermekvédelmi népszavazásnak, amelynek sikerességét mutatja, hogy soha korábban nem volt olyan referendum, amelyen ilyen nagy lett volna az egy irányba mutató voksok száma - emelte ki. A bűnmegelőzési programokkal pedig ma már mintegy százezer gyermeket tudnak elérni a tanintézményekben - ismertette.

Sokszor a gyermekeket veszik célba a bűnözők. Forrás: Shutterstock

A pedofilnyilvántartás is sokat segít a bűnmegelőzésben

Rétvári Bence emellett hangsúlyosan szólt a megszigorított Btk.-nak is köszönhető úgynevezett pedofilnyilvántartás fontosságáról, és az ilyen bűncselekmények meghosszabbodott elévülési idejéről.
Az áldozattá válás megelőzését az ilyen kiállítások is nagyban segítik - mutatott rá.

Hatala József, a kiállítást szervező Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke elmondta, hosszú évek óta szoros együttműködésben vannak a Rendőrmúzeummal. Az időszaki tárlatot az októberi megnyitó óta csaknem kétezer látogató kereste fel - ismertette.

A múzeumban tartott esemény részvevői a kerecsendi Világítani Fogok Egyesület, valamint a Zeneakadémia és a Szegedi Tudományegyetem zeneművészeti kara hallgatóinak figyelemfelhívó előadását is megtekinthették.