Orbán Viktor Magyarországon és egész Európában is utat mutatott

OrbánViktor, Évértékelő, 2024.02.17., Várkert, Bazár,
MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap/Budapest, 2024. február 17.Orbán Viktor miniszterelnök évértékelõ beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én.MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A fajsúlyos témákat érintette a miniszterelnök évértékelő beszédében – minderről ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász beszélt az Origónak Orbán Viktor évértékelője kapcsán. A Századvég jogi tanácsadója szerint a politikai baloldal csekély jelentőségéhez mérten kapott szót, ugyanakkor a nemzetközi baloldal káros politikájának háttérbe szorítására több javaslatot is kapott a szuverenista tábor Európában és az Egyesült Államokban is.
Vágólapra másolva!

Gazdaságközpontú, higgadt, átgondolt, tényszerű - ezek jellemezték a huszönötödik évértékelő beszédét Orbán Viktornak, amely érthetően tartalmazott retrospektív elemeket, hiszen 2019 a legutóbbi békeév, amikor kiugró gazdasági növekedés, alacsony hiány és inflációs környezet jellemezte a gazdaságot – mondta Ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég jogi tanácsadója szerint a fajsúlyos témákat érintette a miniszterelnök, a mikro- és makroökonómiai összefüggésekig több fontos kérdés, így az energiafüggőség felszámolása is szoba került. A politikai baloldal (csekély) jelentőségéhez mérten kapott szót, ugyanakkor a nemzetközi baloldal káros politikájának háttérbe szorítására több javaslatot is adott a szuverenista tábornak Európában és az Egyesült Államokban is:  vissza kell térnie Donald Trumpnak a Fehér Házba (MAGA) és Európában is egy új európai jobboldali fordulatra van szükség, hogy naggyá tegyük a kontinensünket. (MEGA).

OrbánViktor, Évértékelő, 2024.02.17., Várkert, Bazár,
Orbán Viktor beszédében politikai baloldal (csekély) jelentőségéhez mérten kapott szót, ugyanakkor a nemzetközi baloldal káros politikájának háttérbe szorítására több javaslatot is kapott a szuverenista tábor
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

A szakember rámutatott, ami a jogalkotási folyamatokat illeti: a kegyelmi ügy tárgyilagos értelmezéséből kiindulva egy tovább fejlesztett gyermekvédelmi intézkedés és normacsomag is rögzítésre került, mint ahogyan a köztársasági elnök szükségszerűen gyors megválasztása és a svéd NATO csatlakozás parlamenti ratifikációjának kérdése is. 

A Nyugat válsága egy akut és fenyegető veszély és ha húsz év múlva felkeressük, kérdéses, hogy Európát találjuk-e ott vagy valami egészen mást. Ezt a dilemmát amerikai sorstársainknak is meg kell fontolniuk hiszen a 2024-és választási szuperévben nemcsak számos európai országban, hanem az USA-ban is választások lesznek. 

A változások kapcsán hangsúlyozta a kormányfő, hogy az európai bajokra európai alternatívát kell nyújtani, ugyanakkor a megújulás elkerülhetetlen, 

Döglött lóra nem verünk patkót.”

- mondta.

Amit az unió Ukrajna kapcsán tesz, mind financiális értelemben, a káros hitelfelvételt illetően, mind a csatlakozási folyamat korábbi szabályainak önkényes felrúgása által, egyaránt az EU válságjelei közé sorolható. József Attilát idézve emlékeztetett a miniszterelnök, hogy már “Nem én kiáltok, a föld dübörög”. A széttartás most különösen nem időszerű, a magyar emberek összefogása az alapvető feltétele annak, hogy Magyarország erős és versenyképes maradhasson. És eközben mindenki azzal jár jól, ha békén hagynak bennünket, hazánk külső (és belső) ellenségei akkor járnak el helyesen, ha a magyarok toleranciaajánlatát elfogadják – mondta ifj. Lomnici Zoltán.