Megszületett az ítélet a Hableány-katasztrófa ügyében

Hableány
Vágólapra másolva!
Majdnem öt év telt el az egyik legsúlyosabb dunai hajókatasztrófa óta, amelyben 30 ember halt meg. A Hableányt, amely egy kicsi sétahajó volt, maga alá gyűrte a sokkal nagyobb Viking Sigyn nevű szállodahajó. Hosszas procedúra után szeptemberben öt és fél év fogházra ítélték utóbbi kapitányát, most pedig a kártérítési perben született ítélet. A bíróság rekord méretű összeget, 1,8 milliárd forintot szabott ki a tragédia okozóival szemben.
Vágólapra másolva!

Ahogy megírtuk, a Viking szállodahajó 

2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében ütközés során maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt.

A Hableányon 35-en utaztak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Az ütközés után hét turistát sikerült kimenteni, egy embert azóta is eltűntként keresnek. 

A polgári perben a 28 ember halálát okozó szerencsétlenség károsultjai, illetve az áldozatok hozzátartozói pert indítottak a balesetben érintett hajózási társaságok ellen. A tragédia 78 dél-koreai károsultja azt kérte a bíróságtól, hogy kötelezze a két alperest a személyiségi jogaik megsértéséből fakadó sérelemdíj megfizetésére, mivel 

szerintük a baleset az általuk üzemeltetett hajókkal, illetve azok irányításával kapcsolatos szabályszegések, illetve mulasztások miatt következett be.

 A Viking Cruises AG és a Hableányt működtető Panoráma Deck Kft. egyetemleges felelősségének kimondását kérték és 

összesen 4,3 milliárd forintnyi kártérítés megállapítását.

Ilyen mértékű igényről még soha nem döntöttek magyar bíróságon.

Szerdán a Fővárosi Törvényszéken meghozták az ítéletet: 

a bíróság összesen az igényből 1,8 milliárd forintot tartott megalapozottnak, melynek megfizetésére kötelezik a hajótársaságokat. A bíróság által kiszabott összeget 15 napon belül kell megfizetniük.

 

Emberi mértékkel ki nem fejezhető tragédia a Hableány tragédiája, amivel kapcsolatban minden jóérzésű ember csak az együttérzését fejezheti ki

 – mondta az ítélettel kapcsolatban dr. Uzsoky Ágnes bíró.

A tragédia kapcsán egy harmadik eljárás is folyamatban van: a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tárgyalják a Viking Idun szállodahajó szintén ukrán kapitányának ügyét, aki a vád szerint segítségnyújtás nélkül ment keresztül a már vízbe süllyedt áldozatokon. 

Forrás: Blikk