Fenyő-gyilkosság: minden, amit tudni érdemes az ügyről

Vágólapra másolva!
Majdnem napra pontosan 26 évvel Fenyő János meggyilkolása után született ítélet Gyárfás Tamás, egykori baloldali médiavezér ellen, aki Portik Tamást bízta meg azzal, hogy ölesse meg a riválisát. Az elmúlt években a Fenyő-gyilkosság lázban tartotta az embereket, így nem meglepő, hogy hatalmas média figyelem övezte a tárgyalást. A bíróság végül Gyárfást 7 év fegyházra, míg Portik Tamást életfogytiglanra ítélte azzal, hogy legkorábban 20 év múlva szabadulhat. A gyilkosságot elkövető Jozef Rohacot már korábban életfogytiglanra ítélték.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hét legfontosabb bírósági ügye volt a Fenyő-gyilkosság tárgyalása, amely egy több mint 25 éves ügy végére tett pontot. Gyárfás Tamás a '90-es években a balliberális média ismert vállalkozója volt, azonban napjainkban a Fenyő-ügy kapcsán hallani róla legtöbbször. Gyárfás legnagyobb riválisa pedig Fenyő János vállalkozó volt, akivel folyamatosan keresztbe tettek egymásnak. 

Gyárfás Tamás tárgyalás, bíróság, Budapest, 2024.02.08., Fenyő gyilkosság
Fenyő-gyilkosság: elítélték Gyárfás Tamást  Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo 

A viszonyuk az évtized közepére annyira elmérgesedett, hogy Fenyő János lapja, a Népszava több lejárató cikket is írt Gyárfásról, amelyben beszámoltak a hatalmas adócsalási ügyéről, valamint, hogy a csalás miatt elítélt Zemplényi Györggyel indított volna egy új tévét.

 

Fenyő gyilkosság

A vád szerint többek között ez vezetett ahhoz, hogy Gyárfás úgy döntött, hogy megrendeli ellenfele meggyilkolását. 

Gyárfás először Tasnádi Pétert bízta Fenyő meggyilkolásával még 1997-ben, amiért 12 millió forintot ajánlott fel. Tasnádi ezt elfogadta, a pénz felét pedig előre kérte, azonban végül nem tett semmit. Így Gyárfás Portik Tamáshoz fordult, aki szintén elfogadta az ajánlatot, majd a szlovák maffia bérgyilkosát, Jozef Rohácot bízta meg a gyilkossággal.

Rohác 1998. február 11-én, egy gépfegyverrel lelőtte Fenyő Jánost, amikor megállt egy piros lámpánál a II. kerületi Margit utcában, a körútnál.

Fenyő a helyszínen meghalt, a bérgyilkos pedig elmenekült, azonban később egy DNS-nyom alapján megtalálta a rendőrség és így jutottak el Portikhoz. A kihallgatások során egyre inkább körvonalazódott, hogy a gyilkosság megrendelője Gyárfás Tamás, 2018-ban őrizetbe is vették, azonban 200 milliós óvadék fejében szabadon távozhatott. 

Ítélet született, ez Gyárfás Tamás büntetése

Az eddigi tárgyalásokon Gyárfás Tamás kitartóan tagadta, hogy ő rendelte meg a vetélytársa, Fenyő János meggyilkolását. Védekezett a vagyonával, azzal, hogy neki nem volt érdeke Fenyő megölése, ahogyan azzal is, hogy a halála előtt már egy évvel lezárták a vitáikat. A bizonyítékok azonban ennek teljesen az ellentétét mutatták. 

A tárgyalások nem mindig zajlottak nyugodt mederben, egy alkalommal az egyik vádlott, Portik Tamás fia rátámadt a bíróra, kávét öntött rá.

Február 8-án reggel a bíróság első fokú ítéletet hozott az Fenyő János meggyilkolása ügyében, Gyárfás Tamást bűnsegédként elkövetett gyilkosság miatt 7 év fegyházbüntetésre ítélték, és 10 évre eltiltották a közügyek intézésétől. Legkorábban a büntetése 4/5-ének letöltése után szabadulhat. Portik Tamást pedig életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték, ő legkorábban 20 év elteltével szabadulhat. Ezzel pont került a Fenyő János ügy végére. 

Ennek ellenére Gyárfás szabadlábon, bilincsek nélkül sétálhatott el a bíróságról. Az ügyész ugyan szerette volna, hogy letartóztassák, hiszen szerinte nem zárható ki, hogy az egykori baloldali médiavállalkozó megszökik vagy elrejtőzik. Ráadásul ezt azzal is alátámasztotta, hogy anyagi hátterének köszönhetően könnyen meg is tudná tenni. A bíró, Póta Péter azonban elutasította az ügyészség indítványát, és azt sem látta indokoltnak, hogy elrendelje Gyárfás bűnügyi felügyeletét. A bírói döntés egyelőre nem végleges, az ellen az ügyész fellebbezett.

Gyárfás az ítélet után, kedden, az ATV Startban próbált magyarázkodni arról, hogy miért ártatlan.