Balog Zoltán nyilatkozatot tett a kegyelmi ügyről

Balog Zoltán
Vágólapra másolva!
Titkos szavazást kért Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház lelkészi zsinatának elnöke a zsinatban az iránta érzett bizalomról. Amint azt az általa közzétett videóban elmondta, a résztvevők 86 százaléka bizalmat szavazott neki.
Vágólapra másolva!

 

– A Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó testülete, a zsinat lelkészi elnökeként az Elnökségi Tanács nevében mára összehívtam egyházunk összes esperesét és egyházmegyei főgondnokát, hogy a személyemet és egyházunkat ért támadásokat megbeszéljük, és azokra választ adjunk – fogalmaz Balog Zoltán abban a videóban, amely nemrég jelent meg. 

A református püspök hozzáfűzte, a tanácskozáson a tisztségviselők négyötöde vett részt, amely véleménynyilvánító titkos szavazással ért véget,

 amelyen a jelenlevők 86 százaléka bizalmáról biztosította Balogot. 

„Ezt én nekik hálásan köszönöm. Az elnökségi tanács négy püspök, négy főgondnok határozottan arra kért, gondoljam át közéleti szerepvállalásaimat, hogy azok mennyiben egyeztethetők össze a zsinat lelkészi elnöki megbízatásommal. Ennek a kérésnek eleget fogok tenni. Ha szükséges, kész vagyok összehívni a zsinat, legfőbb törvényhozó testületünk ülését. Tudatában vagyok annak, hogy a támadások ezzel nem érnek véget, de egyházunk kormányzóinak bizalma erőt ad ezek elviseléséhez” – részletezte. 

Kiemelte, hogy az igazgatóhelyettes K. Endre érdekében, akit nem pedofilként ítéltek el, 

mások fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel.

„Tehát a kérvényt nem én nyújtottam be és nem is terjesztettem fel. Másokkal egyetemben az én véleményemet is kikérték. Az előzetes vélemények és a rá és életére vonatkozó információk alapján egyetértettem azzal, hogy kegyelmet kapjon. Tévedtem és hibáztam. Akitől ezért bocsánatot kell kérnem, attól bocsánatot kértem és kérek. Döntést nem hoztam, a pedofília bűnének egyértelmű elutasítása számomra soha nem képezte vita tárgyát és nem is fogja” – mondta Balog Zoltán, aki úgy véli, 

nem azért kell bocsánatot kérnie, mert egy kegyelmet kérő ember mellé állt, hanem azért, mert ez az ügy a református egyháznak kárt okozott. 

„Ezt mélységesen sajnálom, és az enyéimtől, minden reformátustól bocsánatot kérek, bocsássanak meg. De arról, hogy ennek milyen következménye legyen egyházunkban, nem a média, nem az ellenzék, nem a kormány dönt, hanem kizárólag választott egyházi tisztségviselőink. Ezért is köszönöm támogatásukat. Kérjük egyházunk minden tagját és a jóakaratú embereket, hogy ne engedjék a gyűlöletkeltést eluralkodni sem a világban, sem az egyházban, hanem azért imádkozzunk, hogy a békesség és a szeretet uralkodjon közöttünk. Mi abban a kegyelemben bízunk, amit Krisztus készített el minden embernek” – zárta Balog Zoltán.